Yrityskaupat

Urautuminen pelkona – yrittäjä heittäytyy rohkeasti tyhjän päälle

Urautuminen pelkona – yrittäjä heittäytyy rohkeasti tyhjän päälle

Suvi Widgren myi yrityksensä ja on lähdössä perheensä kanssa vuodeksi maailmalle.

|

En halua katua mitään. Tämä ajatus ohjaa muotialan yrittäjää Suvi Widgreniä. Sen vuoksi hän on tekemässä ison elämänmuutoksen.
– Meillä on vain yksi elämä. En pelkää loppua vaan urautumista. Haluan sitten joskus kuolinvuoteella ajatella, että tein kaiken mitä halusin eikä mitään jäänyt tekemättä, Widgren sanoo.

– Olen tehnyt varmasti miljoonia virheitä, mutten olisi näin vahva, jos katuisin. Kaikki kuuluu tähän historiaan. Ne on pitänyt tehdä.

Widgren myi äskettäin omistamansa viisi Vila-vaateliikettä ja on lähdössä vuodeksi maailmanympärimatkalle puolisonsa ja viisivuotiaan tyttärensä kanssa.

– Kalenterini on ollut buukattu täyteen melkein lukiosta asti. Vuodenvaihteen jälkeen se on tyhjä, mikä on aika vapauttavaa. Uskon sen vapauttavan aikaa myös innovointiin ja seuraavan tavoitteen löytämiseen.

Widgren tekee mielellään nopeita päätöksiä. Hänen mielestään pohtiminen on vaikein osuus päätöksenteossa. Siksi päätös yrityksestä luopumisestakin syntyi kahden päivän tuskailun jälkeen lokakuussa.

Widgren olisi halunnut franchising-yrittäjänä kasvattaa yritystä ja mahdollisesti myös kansainvälistyä. Hänen mukaansa ketju kuitenkin jarrutti suunnitelmia.

– Ajattelin, että jos en pääse eteenpäin, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin luopua yrityksestä. Minulla on ollut hyvä olla yrittäjänä, mutta visiomme eivät täysin kohdanneet ketjun kanssa. Olen myös joskus aiemminkin sanonut, etten varmaan ole franchising-yrittäjä lopun elämääni.

Uskalla tehdä päätöksiä

Reaktiot Widgrenin päätökseen ovat olleet yllättyneitä.

– Tavallaan kaikki olivat sokissa, mutta sanoivat, että kun asiaa ajattelee, ei se niin ihmeellistä ollutkaan. Osa ehkä oli odottanutkin jotain tällaista.

Widgren sai myös ketjulta tukea päätökselleen.

– Olisi inhottavaa, jos joutuisi lopettamaan riidoissa tai siltoja poltellen. Olen kiitollinen kaikille.

Päätöstä helpotti se, että yritys oli hyvässä kunnossa. Widgren tiesi saavansa pesämunan, jonka turvin hän voi pohtia, mitä alkaa seuraavaksi tehdä.

Aivan toinen tilanne olisi ollut vuonna 2012, kun yritys oli konkurssin partaalla.

– Kipuilin myös silloin, haluanko jatkaa yrittäjänä. Se oli aivan kauheaa. Oli pelko siitä, että jää tyhjän päälle ja joutuu vielä kantamaan velat. Silloin kuitenkin päätin, että oli pakko jatkaa.

Widgrenin mielestä on tärkeää uskaltaa tehdä isojakin päätöksiä ja seisoa niiden takana.

– Teoistaan pitää kantaa vastuu. Ei voi olla tänään yhtä mieltä ja huomenna toista.

Työtarjouksia tuli heti

Y-Studio haastatteli Widgreniä kesän korvilla, kun hän oli juhlistamassa kymmenettä vuottaan yrittäjänä.

– Monelle yrittäjälle pahin kompastuskivi on se, ettei huomaa maailman muuttuvan tai ei uskalla uudistua, hän sanoi tuolloin.

Widgrenille on tärkeää mennä eteenpäin. Hän kertoo listanneensa syksyllä, mistä asioista syttyy. Listalla olivat ihmiset, matkustaminen ja pyrkimys olla merkityksellinen johtaja.

– Jälkikäteen tajusin, ettei siinä lukenut lainkaan muotia. Vaikka muoti on lähellä sydäntä, se ei enää ole tärkein juttu. Voin tehdä muutakin.

Joulukuun Widgren työskentelee vielä yrityksessä uuden yrittäjän ja henkilökunnan välisenä linkkinä. Sen jälkeen mikään muu ei ole varmaa kuin lähtö maailmalle.

Suunnitelmia tosin horjutti hetken Widgrenin saama herkullinen työtarjous.

– Se sai pasmat sekaisin ja kipuilin matkaan lähdön suhteen. Päädyin kuitenkin kieltäytymään työstä. Uskon, että saan hienoja työtarjouksia myöhemminkin mutta milloin muulloin meillä olisi perheen kanssa aikaa lähteä tällaiseen reissuun.

Kaikkiaan työtarjouksia on tullut kymmenkunta. Suurin osa on ollut toimitusjohtajan tehtäviä. Widgren kokee, ettei olisi ollut valmis hyppäämään suoraan uuden yrityksen johtajaksi. Palkkatyö ei kuitenkaan ole poissuljettu vaihtoehto joskus myöhemmin.

Tulevaisuuteen Widgren suhtautuu luottavaisesti. Hänellä on osaamista, kokemusta ja vahvat verkostot, jotka kantavat.

Johtajuus kiinnostaa. Vaikka olen ollut yrittäjä, olen ollut ennen kaikkea johtaja 30 työntekijälleni.