Yrityskaupat

Unelma omasta yrityksestä toteutui: Pariskunta osti hotellin ja uudisti sen lattiasta kattoon
Pia ja Antti Ropponen ovat uudistaneet hotelli Gustavelundia niin ulkoisesti kuin sisäisesti.

Unelma omasta yrityksestä toteutui: Pariskunta osti hotellin ja uudisti sen lattiasta kattoon

Hotelli Gustavelundia jo vuosia johtanut Antti Ropponen ryhtyi yrittäjäksi vaimonsa kanssa. Riskin otto on tuottanut tulosta.

|

Se oli ollut Antti ja Pia Ropposen unelma niin kauan kuin he olivat olleet yhdessä. Mutta vasta parikymmentä vuotta myöhemmin, vuonna 2015, yrittäjyydestä tuli totta. Silloin pariskunta osti itselleen Tuusulassa sijaitsevan hotelli Gustavelundin.

Yrittäjäksi ryhtymistä helpotti se, että molemmat olivat työskennelleet yrityksessä aiemmin. Antti aloitti vuosituhannen vaihteessa vuoropäällikkönä ja eteni lopulta toimitusjohtajaksi. Pia taas tuurasi hotellissa satunnaisesti sairauslomia ja äitiysvapaita.

Ennen omistajanvaihdosta Gustavelundin omisti Suomen Kuntaliitto. Kun myyntiaikeet selvisivät, pariskunta päätti ryhtyä tekemään vapaa-ajallaan liiketoimintasuunnitelmaa, laskelmia, kilpailija- ja toimintaympäristöanalyysia. Unelma yrittäjyydestä oli lähempänä kuin koskaan.

‒ Työhön kului aikaa noin vuosi. Meillä oli tiedossa, että Kuntaliitolle hotellin pyörittäminen ei ollut ydintoimintaa ja oli odotettavissa, että Gustavelund saattaisi tulla myyntiin, hotellinjohtaja Pia Ropponen sanoo.

‒ Liitolla oli muitakin vaihtoehtoja, emmekä voineet olla varmoja saisimmeko hotellin itsellemme. Otimme tietoisen riskin ja käytimme aikaamme suunnitelmiin, mutta se kannatti, hän jatkaa.

Ahkeraa uudistamista

Loppujen lopuksi Ropposten suunnitelma vakuutti myyjän ja pankin, joka myönsi yrittäjille lainaa niin yrityskauppaan kuin investointeihin.

Pariskunta ei myönnä, että hotellin ostaminen olisi ollut riskialtista – päinvastoin.

‒ Meillä oli hyvä tuote, valmista asiakaskuntaa ja pohja, jota lähteä kehittämään, toimitusjohtajana omistajanvaihdoksen jälkeen jatkanut Antti Ropponen perustelee.

Hotellin liiketoimintaa pariskunta on kehittänyt ahkeralla tahdilla. Etunenässä kokoustiloja, hotellihuoneet, ja ravintola on uusittu, käyttöön on otettu energiatehokkaampaa teknologiaa ja uusia ilmanvaihtokoneita sekä pihalle rakennettu jättimäinen terassi.

Yksi isoimmista ratkaisuista oli muuttaa entinen uimahalli konferenssisiiveksi. Monissa muutoksissa on hyödynnetty hotellin sijaintia ja tehty Tuusulanjärven maisemasta sen valttikortti.

Lamaannus kesti vuosia

Suhdannevaihtelut kuuluvat yrittäjyyteen. Eikä koskaan voi olla täysin varma, mitä on luvassa seuraavaksi. Sen Antti Ropponen sai huomata työskennellessään palkollisena Gustavelundissa.

Talouden taantuma iski kovaa hotelli- ja ravintola-alaan vuonna 2007. Silloin erityisesti kokoushotelliksi mielletylle Gustavelundille se oli kova pala, kun yritykset eivät varanneet enää tiloja entiseen malliin.

‒ Paria vuotta ennen talouden taantumaa emme olisi ikinä voineet aavistaa, mitä oli tulossa. Tilaukset loppuivat kuin seinään ja myyntiä tuli yli puolet vähemmän kuin ennen, hän muistelee.

Romahduksesta toipuminen vei pitkään.

‒ Vasta vuonna 2013 oli selviä signaaleita siitä, että taantumasta oli selvitty kokonaan, hän jatkaa.

Viime vuonna hotellin liikevaihto oli 4,1 miljoonaa euroa, ja tilikauden tulos reilut puoli miljoonaa euroa. Yrityksen liikevaihto on kasvanut tasaisesti 2010-luvulla, mutta liikevoitto on heitellyt.

‒ En tuijottaisi liikaa liikevaihtoa ja -tulosta, vaan minulle tärkein tunnusluku on käyttökate. Toimialallamme käyttökate on hyvällä tasolla, jos se on noin 6‒7 prosenttia. Meillä se on ollut keskimäärin 13 prosenttia koko 2010-luvun, Antti Ropponen perustelee.

Ensi vuoden näkymiä hän kuvaa erinomaisiksi. Liikevaihdon ennustetaan kasvavan noin seitsemän prosenttia meneillään olevan tilikauden aikana.

Yrityskulttuuri uusiksi

Rahallisten panostusten lisäksi pariskunta on myllännyt myös johtamisen ja henkilöstökulttuurin uusille urille. Hierarkkisesta johtamisesta on luovuttu, ja kuka tahansa reilun 30 hengen henkilökunnasta voi tehdä tilannekohtaisia päätöksiä. Pia Ropponen antaa esimerkin.

‒ Jokaisesta asiasta ei tarvitse tulla pyytämään lupaa. Luotamme henkilökuntaamme. He voivat hoitaa itsenäisesti vaikkapa pienimuotoiset reklamaatiot.

Myös mokaaminen on sallittua. Jos henkilöstöllä sattuu ylilyöntejä, niistä keskustellaan ja ongelmatilanteet ratkaistaan. Jokainen saa vastuuta omien vahvuuksiensa mukaan.

Henkilökuntaa kannustetaan antamaan parannusehdotuksia esimerkiksi hävikin välttämiseksi tai energiatehokkuuden lisäämiseksi. Tärkeintä Gustavelundissa on, että työntekijä palvelee asiakasta ja hävikkiä vältetään viimeiseen saakka.

Asenteen ansiosta hotellissa voidaan reagoida muuttuviin tilanteisiin nopeasti.

Ropposet pitävät henkilöstökulttuuria merkittävänä osana asiakaskokemusta, mikä vaikuttaa myös hotellin houkuttelevuuteen.

Jos aiemmin Gustavelundin asiakkaat olivat lähinnä kokousvieraita, niin nyttemmin tilanne on muuttunut. Helsinki tuntuu olevan entistä lähempänä hotellia. Asiakkaana on ulkomaalaisia turisteja ja esimerkiksi erilaisten perhejuhlien järjestäminen on lisääntynyt. Erityisesti lähialueen ihmisiä houkutellaan hotelliin sunnuntaibrunssilla.

‒ Se ei ehkä aluksi ollut kaikkein kannattavin ratkaisu, mutta itsepintaisesti olemme pitäneet siitä ideasta kiinni ja se on tuottanut tulosta, Pia Ropponen kertoo.

Fakta

5x Investointi mielessä

Osta oikein. Taitava ostaminen on yhtä hyvä taito kuin myyminen. Muista tarkkailla myös laatua. Investointeja tehdessä merkittävässä roolissa on järkevä rahoitus.

Tunne ala läpikotaisin. Vaikka pää on pilvissä, jalat eivät saa nousta milliäkään. Houkuttelevat innovaatiot ovat joskus edelläkävijän ratkaisuja, mutta usein myös lyhytaikaisia, hyödyttömiä tai resursseja turhaan syöviä elementtejä. Oman alan vankka tuntemus auttaa välttämään virheratkaisuja.

Joskus pakko sanelee. Hyötyjä ei voida aina punnita, sillä jotkut investoinnit on vain tehtävä. Toiset taas saavat alkunsa asiakkaiden ansiosta. Takaisinmaksuajan tarkastelu, saavutettava lisäarvo sekä työskentelyolosuhteiden parannukset ovat puntarissa investointeja suunniteltaessa.

Pyydä neuvoa tarvittaessa. Neuvoa, vinkkejä ja kokemuksia kannattaa kysyä alan muilta toimijoilta tavoitteisiin päästäkseen.

Löydä yhteys. Luotettavien kumppanien ja yhteistyötahojen kanssa toimiminen ovat ehdottomia edellytyksiä onnistumisille. Joustava asenne kaikessa tekemisessä auttaa välttämään stressiä, sillä mutkia tulee vastaan joka projektissa.