Yrityskaupat

Liika rönsyily on iso riski – yrittäjä tajusi sen vaikeimman kautta
Mikko Eloranta perusti 1970-luvun lopulla insinööritoimiston, josta tuli joidenkin vuosien kuluttua Medikro Oy.

Liika rönsyily on iso riski – yrittäjä tajusi sen vaikeimman kautta

Kuopiolainen Medikro oli mennä nurin 1990-luvun lamassa. Paluu vanhaan visioon auttoi oikeille raiteille.

|

Liika rönsyily ja lama olivat lopettaa kuopiolaisen Medikron tarinan jo reilut 20 vuotta sitten.
Mikko Eloranta perusti yhden miehen insinööritoimiston 1970-luvun lopulla. Hän kertoo laittaneensa neljän vuosikymmenen ajan lähes kaiken aikansa yritykseensä. 1990-luvun lamassa oma asuntokin meni kertaalleen alta.

Nykyään Medikron hallituksen puheenjohtajana toimiva Eloranta pitää yrityksen elinkaarta kauheana mutta kiehtovana.

– Onnellinen olen siitä, että yritys on edelleen hengissä.

Sijoittajat avuksi

Alkuvuosina yritys valmisti vain keuhkojen tilavuutta mittaavia spirometreja, mutta 1990-luvulle tultaessa valikoima oli kasvanut kolmeen tuoteryhmään ja seitsemään tuotteeseen. Yhtälö oli vaikea.

– Yritys meni sellaiseen tilaan, että ilman sijoittajia olisimme menneet ympäri, Eloranta sanoo.

Vuonna 1995 Medikron oli pakko hankkia ulkopuolisia sijoittajia. Pian sen jälkeen Eloranta allekirjoitti Kuopion yliopistollisen sairaalan kanssa sopimuksen anestesiavalvontajärjestelmän kehittämisestä. Rahoitusta hankkeelle ei kuitenkaan järjestynyt. Sijoittajien mielestä yritys rönsyili jo liikaakin.

– Projekti loppui lopulta varsin pehmeästi, emmekä joutuneet maksamaan korvauksia.

Sijoittajat pysyivät Medikron mukana pitkään. Sitra ostettiin pois vuonna 2008 ja loput henkilökunnan ulkopuoliset sijoittajat vuonna 2011.

Eloranta antaa ymmärtää, että ikävä ei ole. Oman tiensä raivanneen yrittäjän mielestä sijoittajat tuijottivat liikaa vain numeroita.

– Olen hyvin onnellinen, että pääsimme siitä ikeestä pois, vaikka se olikin Medikrolle elintärkeä vaihe.

Valtavasti dokumentteja

Medikro on karsinut rönsyjään ja keskittyy taas vain spirometriaan. Muita tuoteryhmiä ei kannata pitää, koska tuotekehitys- ja markkinointikulut ovat niin suuret ja toisaalta henkilöstön lääketieteellinen osaaminen on hyvin spesifiä.

– Se tekee järjettömäksi laajentaa tuotteistoa alueille, jotka eivät ole ydinosaamistamme, Eloranta tiivistää.

Tällä hetkellä yritys vie spirometrejaan 15 kielialueelle. Jokainen laite tarvitsee noin 200-sivuisen manuaalin. Dokumentit käännätetään käännöstoimistossa.

– Kun julkaisimme uuden ohjelmaversion, pelkästään käännöstyön lasku oli 60 000 euroa, vaikka kyse oli vain ohjelman päivityksestä.

Kansainvälisille markkinoille murtautuminen ei ollut helppoa. Eloranta kuvaa sitä yksilöurheiluksi, joka ei ollut pitkään aikaan kannattavaa.

2000-luvun alkuvuosina Medikro onnistui saamaan asiakkaakseen suuren amerikkalaisen terveydenhuoltoalalla toimivan yhtiön. Asiakkuuden ansiosta yrityksen tuotantomäärät ovat nousseet ”ammattilaisten sarjaan” eli noin 4 000–5 000 laitteeseen vuodessa.

Kolmasosa liikevaihdosta tulee nyt niin sanotusta OEM (original equipment manufacturer) -kaupasta. Se tarkoittaa, että Medikro räätälöi asiakasyritykselle tuotteita, joita se voi myydä oman nimensä ja brändinsä alla.

– Käytännössä yli puolet volyymista tulee tämän amerikkalaisen firman kautta.

Kasvua luvassa

Medikron toimitusjohtajana on nyt Elorannan poika Tuukka Eloranta. Mikko Eloranta on nostanut jo puolen vuoden ajan eläkettä, ja tavoitteena on, että lähitulevaisuudessa poika ottaa lopullisen vetovastuun yrityksestä.

Strategiaksi on otettu yrityksen kehittäminen itsenäisenä perheyrityksenä. Mikko Eloranta omistaa yrityksestä 79 prosenttia ja hänen poikansa 12 prosenttia. Loput yhdeksän prosenttia on yrityksen avainhenkilöillä.

– Minusta se on oleellista, koska he ovat olleet koko ikänsä täällä töissä, Eloranta sanoo.

Medikron tuotteiden mekaaniset osat valmistetaan kustannussyistä Kiinassa, mutta tuotekehitys, elektroniikan valmistus ja kokoonpano tapahtuvat Kuopiossa, jossa yrityksellä on yli 30 työntekijää.

Vuonna 2013 yritys rakensi uuden toimitalon ja investoi samalla miljoona euroa uusiin laitteisiin. Liikevaihto on vakiintunut kolmen miljoonaan euron luokkaan, mutta näköpiirissä on kasvua.

Jo lähiaikoina Medikron on tarkoitus saada markkinoille laite, jota esimerkiksi astmapotilaat voivat käyttää kotonaan myös ilman internetyhteyttä. Tähän asti laitteita on myyty lähinnä ammattikäyttöön.

– Ammattispirometrien hinta on melkein 10-kertainen kotona käytettäviin laitteisiin nähden. Kotilaitteiden volyymit ovat kuitenkin 50-kertaiset, ja ne ovat jatkossa ilman muuta isompi bisnes, Eloranta sanoo.

Hän uskoo Medikron liikevaihdon kasvavan lähivuosina viiteen miljoonaan euroon.

Tuotannon kasvu on jo tähän saakka vaatinut joka vuosi useammankin uuden työntekijän palkkaamista. Kuopiolaiselle firmalle se on sijaintinsa vuoksi ollut välillä haastavaa.

– Olemme kuitenkin saaneet tänne muualta palanneita ihmisiä ja ulkomaalaisia, jotka ovat naimakaupoilla tulleet Kuopioon. He ovat lojaaleja ja hyviä työntekijöitä.