Yrityskaupat

Jari Jokilampi

Uupuuko liikeidea? Ehkä voisit ostaa toimivan yrityksen

Yrityksen ostaminen tarjoaa hyvän reitin yrittäjäksi, kunhan tunnistaa myös sen riskit, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskus ry:n Jari Jokilampi.

|

Jos omaa liikeideaa ei ole tai ei halua lähteä yrittäjänä liikkeelle nollasta, vaihtoehtona on ostaa sopiva kohde. Toimivan yrityksen ostaminen on riskittömämpää kuin uuden perustaminen: historia, asiakkaat, liikevaihto ja toimintamalli ovat jo olemassa. Yrityksen osto voi tarjota lentävän lähdön yrittäjäksi.

Tuoreen omistajanvaihdosbarometrin mukaan lähes 50 000 yritystä tarvitsee uuden omistajan seuraavan vuosikymmenen aikana yrittäjän ikääntymisen vuoksi.

Uusi yritys perustetaan yleensä oman osaamisen pohjalle. Valmiin yrityksen osto taas saattaa viedä oudollekin alalle. Kannattaa miettiä tarkkaan, mihin haluaa ja uskaltaa lähteä. Jatkajaksi ryhtyvä on monesti hankkinut jo liiketoimintaosaamista isossa yrityksessä.

Yrityksen ostamiseen sisältyy omat riskinsä. Pitää muistaa, että markkinoita ei voi ostaa ja asiakkaatkaan eivät välttämättä siirry suoraan kaupassa. Jatkajan pitää todennäköisesti luoda asiakassuhteita uudelleen.

Liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta on edullista, jos myyjä tai edes avainhenkilöt saadaan sitoutumaan yrityksen toimintaan myös kaupan jälkeen. Aina se ei onnistu. Kuulin juuri oikean elämän esimerkin yrityskonsulteista, jotka ostivat yrityksen itselleen tuntemattomalta alalta. Yritys ajautui suuriin vaikeuksiin, kun avainhenkilöt lähtivät.

Yhä useampi ostaa liiketoiminnan tai osan siitä, ei yhtiön osakkeita. Se on yleensä turvallisempi vaihtoehto, koska silloin ei osta mitään turhaa eivätkä yrityksen vanhat velat ja vastuut siirry ostajalle.

Rahakin on isossa roolissa yrityskaupoissa. Bisnekseen voi päästä kiinni pienemmällä rahalla, jos yritystoiminta tai toimiala on hiipumaan päin. Silloin pitää kuitenkin olla vahva usko itseensä, että saa käännettyä suunnan. Tästä hyvä esimerkki on RollTest Measurements and Controls Oy:n yrittäjä Mika Purhonen, jonka Suomen Uusyrityskeskus ry palkitsi Valtakunnallisena Vuoden Uusyrittäjänä 2018.

Jos suunnittelet yrittäjäksi ryhtymistä yrityskaupalla, käytä hyödyksi uusyrityskeskusten ja asiantuntijaverkostomme maksuttomat palvelut. Autamme löytämään sinulle sopivimman ratkaisun ja varmistamaan bisneksen elinmahdollisuudet.

Yritysneuvojillamme on myös jonkin verran tietoa hiljaisesti myynnissä olevista yrityksistä. Esimerkiksi Itä-Savon Uusyrityskeskuksella on koko ajan tiedossa satakunta jatkajaa etsivää yritystä, ja sitä kautta yrittäjäksi ryhtyneistä jopa kaksi viidestä ostaa toimivan yrityksen.

Kirjoittaja Jari Jokilampi on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja.