Muutosten hallinta

Lauri Kröger

Yrittäjän pitää oppia koko ajan uutta

Uuden teknologian haltuunotto on selvä kilpailuetu, kirjoittaa Stream Industriesin Lauri Kröger.

|

Sähköala jatkaa kehittymistään huimaa tahtia. Älykodit, automaattiset ratkaisut ja digitalisaatio pitävät yrittäjän kiireisenä. Uuden teknologian perässä kannattaa pysyä, jotta töitä riittää myös jatkossa: alalla ei enää välttämättä pärjää pelkällä perusosaamisella.
Uuden teknologian haltuunotto onkin selkeä kilpailuetu. Jokainen sähköasentaja osaa vetää sähköjohtoa, mutta kaikki eivät pysty luovimaan monimutkaisimpien älykkäiden led-ratkaisujen keskellä. Tämän päivän sähköyrittäjä tarvitsee usein myös esimerkiksi ohjelmointiosaamista ja tietoa digitaalisista komponenteista.

Laajempaa osaamista tarvitaan, sillä moni asiakas käy itsekin rakennusmessuilla tutustumassa älykkäisiin kodin ratkaisuihin. Sähköasentaja ei ole järin vahvoilla, jos asiakas tietää tekniikasta enemmän kuin tämä itse. Esimerkiksi jo periaatteessa helpoilta ja pienitöisiltä kuulostavien älykkäämpien himmentimien asentaminen saattaa tuottaa ongelmia, jos asentaja ei tiedä, mikä led-tyyppi sopii yhteen toisen kanssa.

Led-himmennys on monesti parempi kuin vanhanmallinen himmennin, sillä se on suunniteltu nykyaikaiseen kotiin, jossa vanha tekniikka ei aina lähtökohtaisestikaan toimi kuten ennen.

Ajan hermoilla pysyminen ei tietenkään tarkoita sitä, että yrittäjän pitäisi juosta kaikkien mahdollisten uutuuksien perässä. Uusi ei välttämättä ole aina parempi kuin vanha, ja eri valmistajien tuotteet voivat olla keskenään hyvinkin erityyppisiä ja –laatuisia.

Tiedonnälkä kannattaa silti. Uusista ratkaisusta pysyy hyvin kartalla, kun jaksaa olla utelias. Tukkujen tuotepäiviltä ja ammattilehdistä saa usein paljon vinkkejä. Uteliaisuuden lisäksi tarvitaan oikeaa asennetta ja aitoa halua oppia uutta. Uuden tekniikan haltuunottoa ei kannata pelätä, sillä se on harvoin vaikeaa.

Kouluttautumien on ehdottomasti tarpeellista, ja yrittäjän onkin järkevää pitää huolta siitä, että tieto uusista ratkaisuista kulkeutuu myös työntekijöille. Tavarantoimittajat, -valmistajat ja maahantuojien edustajat järjestävät usein mainioita koulutustilaisuuksia, joista saa hyviä ideoita ja vinkkejä ruohonjuuritason työhön.

Tietoa kannattaa jakaa mahdollisimman paljon kollegoiden kesken. Jos joku tuote ei toimi, se kannattaa sanoa ääneen. Näin tiedosta hyötyy moni muukin. Yhteistyötä kannattaa tehdä laajasti. Jos oma osaaminen ei riitä, osaamista voi lainata myös toiselta yrittäjältä.

Kirjoittaja Lauri Kröger on talotekniikkayritys Stream Industries Oy:n yrittäjä.