Muutosten hallinta

Jari Syrjälä

Taloyhtiöiden vastuun pakoilu on haitaksi yrittäjille

Taloyhtiön hallitukseen on otettava tarvittaessa ulkopuolisia ammattilaisia, kirjoittaa LVI-Teknisten Urakoitsijoiden Jari Syrjälä.

|

Monen taloyhtiön osakkaat välttelevät vastuuta viimeiseen saakka. Vastuun pakoilu johtaa usein ironiseen tilanteeseen, jossa yhtiökokoukseen raahautuu vain muutama eläkeläinen. Paikalla on myös ehkä joku innokkaampi yhden asian ihminen, joka haluaa ehdottomasti pihalle uuden pensaan, muttei ole kiinnostunut muusta. Kun hallitus täytyisi muodostaa, katse kohdistuu lattiaan tai vieruskaveriin.
Osakkaiden olisi syytä olla aidosti kiinnostuneita kokouksissa tapahtuvista asioista, sillä taloyhtiöiden hallituksissa ratkaistaan taloyhtiöiden tulevaisuus. Jos vastuunkantajaa ei löydy, hallituksen täytyy ottaa avuksi muita ammattilaisia.

Hallituksen tehtävänä on jo lain mukaan pitää huolta taloyhtiöstä. Vastuun välttely johtaa tilanteeseen, jossa taloyhtiöt rapistuvat korjauskelvottomiksi. Yhtiövastike saattaa olla edullinen, mutta vastapainoksi korjaustarpeet kasaantuvat, ja kun remontin aika lopulta koittaa, ei taloyhtiö enää voi varautua tilanteeseen.

Pellervon taloustutkimuksen tekemän raportin mukaan viimeisen 25 vuoden aikana asuntojen korjaustarpeesta kaikkien tekemättömien remonttien arvo on jopa 15 miljardia euroa. Se on valtavan suuri rahasumma, jolla olisi ainakin osittain voinut tarjota paljon työtä rakennusalan yrittäjille.

Toisaalta rakennusalan yrittäjillä riittää, mistä valita. Suomessa on paljon vanhaa rakennuskantaa, jolla on huutava korjaustarve, mutta jolle pankit eivät enää anna lainaa. Tilanne on hankala varsinkin taantuvilla muuttotappioseuduilla. Kasvukeskuksissa uudisrakentaminen taas vetää niin hyvin, etteivät resurssit tahdo riittää korjaustöihin.

Taloyhtiön hallituksen vahvempi rooli hyödyttäisi monia. Taloyhtiön kannattaisi uskaltaa laittaa kunnolla rahaa remontin tekoon, sillä isolla rahallisella panoksella voi pitkällä tähtäimellä säästää vielä isommat kulut. Johtaminen vaatii tahtoa ja taitoa, ja hallituksen puheenjohtajan on uskallettava ottaa tiukka ote.

Kukaan taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tuskin haluaa jäädä historiaan henkilönä, jonka takia taloyhtiö rapistui niin pahasti, että se täytyi lopulta purkaa.

Kirjoittaja Jari Syrjälä on LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimitusjohtaja.