Muutosten hallinta

Palkkaisitko yrittäjän? Moni syy puhuu puolesta

Palkkaisitko yrittäjän? Moni syy puhuu puolesta

Yrittäjä tietää, mitä tuloksen tekeminen vaatii. Hän voi olla työntekijänä hyvä sparraaja.

|

Onko ex-yrittäjä vaikea johdettava? Sitoutuuko hän riittävästi työntekijänä? Työnantajalla saattaa olla ennakkoluuloja, jos palkkatyöhön on tarjolla entinen yrittäjä.
Susanna Paloheimon mielestä huolet eivät ole tuulesta temmattuja.

Olen varmasti haastanut omaa esimiestäni hänen esimiestaidoissaan enemmän kuin kukaan muu. Se vaatii hyvää johtamista ja että linjat ovat selkeitä.

Paloheimo tietää kokemuksesta, että toisen leipiin hyppäävä yrittäjä joutuu hakemaan omaa rooliaan.

– Mistä asioista minun pitää kantaa huolta ja kuinka suoraviivaisesti asioita voi tehdä? Se vaatii vain valtavan määrän keskusteluja, Paloheimo sanoo.

Paloheimo oli päätoiminen yrittäjä runsaat 17 vuotta. Palkkatöihin hän siirtyi vuonna 2013 myytyään viestintätoimisto Taitomyllyn markkinointitoimisto Zeelandille. Paloheimo jäi työskentelemään yhtiöön, ja siirtyi myöhemmin perheyritys Eskimo Finlandiin eli nykyiseen Fredman Groupiin.

– Palkkatyössä minulle kaikkein tärkeintä on ollut tunne siitä, että on useampia hartioita kantamassa vastuuta. Vaikka yrittäjänä oli yhtiökumppaneita, joiden kanssa jaoimme vastuuta, oli kuitenkin paljon aikoja, jolloin olin hyvin yksin, Paloheimo kertoo.

Liian monta roolia

Yrittäjyyden ”raskaista” asioista eroon pääseminen oli yksi syistä, minkä vuoksi Ray Lindberg halusi myydä yrityksensä ja hypätä jonkun toisen palkkalistoille.

– Vaikka yrittäjänä on vapauksia ja hyviä puolia, oli aika isot vastuut ja riskit sekä monta roolia. Oli projekteja, myyntiä ja piti olla myös itse hr- ja talousjohtaja.

Vaikka Lindbergillä oli neljä yhtiökumppania, hän koki, että pääomistajana hänen harteillaan oli valtavia alueita.

– Huomasin, että vaikka olisi miten kova tyyppi tahansa, ei ole tietoa kaikesta mahdollisesta.

Lindberg myi muiden osakkaiden kanssa toimitila- ja työympäristöhankkeiden asiantuntijayritys Kontoret Konsultin kiinteistöneuvonantaja CBRE Finlandille alkuvuodesta. Viisikko siirtyi uuden omistajan palvelukseen.

Yrittäjille oli tärkeää, että he saavat säilyttää uusissa rooleissaan tietyn vapauden. Lindberg johtaa nyt omaa yksikköään, ja on yhä mukana miettimässä esimerkiksi erinäisiä henkilöstöasioita. Vastuuta on kuitenkin jakamassa muun muassa CBRE:n henkilöstöjohtaja.

– Monella tavalla on ollut vähän sama fiilis kuin yrittäjänä. Toisaalta, vaikka saan johtaa omaa yksikköä, isossa korporaatiossa tuntuu välillä, että lupia tarvitsee yksinkertaisiinkin asioihin. Erilaiset säännöt ja ohjeet voivat tuntua turhauttavalta.

Laaja ymmärrys

Yrittäjänä toiminut ymmärtää yritystä kokonaisuutena, muun muassa talouspuolta, myyntiä, markkinointia ja rekrytointia.

Susanna Paloheimo näki viestintätoimistoyrittäjänä kymmenittäin yrityksiä ja heidän tapojaan tehdä asioita.

– Olen pystynyt tuomaan palkkatyöhön kaiken sen, mitä opin asiakkailta. Olen joskus sanonut johtoryhmässä, että ymmärrän jotakin aika monen johtoryhmäläisen arjesta.

Ex-yrittäjä voi olla hyvä sparraaja, joka haastaa yrityksen vallitsevia käytäntöjä. Lindbergin mielestä yrittäjä voi tuntua samasta syystä myös hankalalta tyypiltä.

Lindberg oli tottunut etenemään yrittäjänä nopeasti. Omassa yrityksessä esimerkiksi hallinto oli minimissään, ja yritys oli pitkällä digitalisaation hyödyntämisessä.

– Jo parin ensimmäisen kuukauden aikana oli vähän törmäyksiä, kun en halunnut noudattaa kaikkia uuden firman sääntöjä. Välillä haastoin HR- ja talousjohtajia aika kovaa. He pitivät minua ehkä jopa ärsyttävänä. Mutta olen voinut myös haastaa heitä kehittämään asioita, hän pohtii.

”Teen kuin omaani”

Paloheimo työskentelee Fredman Professional Kitchen Oy:ssä asiakaskokemuksesta ja brändistä vastaavana johtajana. Hänen mielestään palkkatyössä on parasta hyvä tiimi, joka työskentelee yhteistä päämäärää kohti.

– Teen tätä kuin omaani. En usko, että ihminen, jolla on niinkin pitkä yrittäjäkokemus kuin minulla, ryhtyisi ikinä duunariksi, joka vain käy töissä.

Lindberg ajattelee samaan tapaan.

– Välitän edelleen projekteistani ja asiakkaistani, se ei lähde mihinkään.

Lindberg sanoo olevansa kilpailuhenkinen. Kun yksikölle on annettu kuukausi- ja vuositavoitteet, hän haluaa päästä niihin.

– Vaikka yksikön tavoite ja rahallinen korvaus ovat tärkeitä, asiakkaan positiivinen palaute ja tyytyväisyys ovat ne varsinaiset fiilistekijät, joiden takia töitä jaksaa tehdä kovasti.

Ex-yrittäjä voi olla menestyjä ja saavuttaa monta asiaa yhtä lailla työntekijänä, Lindberg korostaa.

Paloheimon mielestä pitäisi luopua ajatuksesta, että on vain yhdenlaisia uria.

– Jos olet kerran yrittäjä, ei sinun tarvitse olla sitä loppuelämääsi.