Muutosten hallinta

Anna Nurmi-Lehto

Päättäjien armoilla olo vaatii kestokykyä – bisnestä ei voi jättää yhden kortin varaan

Kun epävarmuus on vallitseva tila, on vain pakko luottaa omaan tekemiseen, kirjoittaa Medirexin Anna Nurmi-Lehto.

|

Olemme tottuneet terveydenhuollon parissa työskentelevänä yrityksenä siihen, että politiikka ja viranomaiset vaikuttavat toimintaamme. Se vaatii ennen kaikkea sietokykyä.
Epävarmuus on kaikista haastavinta. Politiikassa asiat venyvät ja vanuvat. Esimerkiksi soten osalta epävarmuutta on kestänyt jo pitkään ja näyttää siltä, että se jatkuu edelleen. Jos pöytään saataisiin lyötyä tieto siitä, miten jatkossa toimitaan, voisimme alkaa vihdoin sopeutua muutoksiin. Päätöksenteolla pitäisi mahdollistaa pk-yritysten toimiminen ja aito kilpailutilanne.

Epävarmuus heijastuu alallamme kaikkeen. Konkreettisia esimerkkejä ovat isojen yhtiöiden kilpavarustelu, yritysostot ja laajentuminen sekä julkisen sektorin muuttuneet palvelusetelikäytännöt. Kaikki pyrkivät tekemään mahdollisimman paljon itse, mikä taas vaikuttaa siihen, miten asiakkaita ohjautuu – tai ei ohjaudu – yrityksiin. Jokainen kaivautuu syvemmälle poteroonsa vaikka pitäisi päinvastoin miettiä yhdessä, mikä tulevaisuus on. Valinnanvapautta rajoitetaan, kun siihen tulisi valmistautua.

Toinen esimerkki poliittisista päätöksistä liittyy Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kilpailutuksiin. Hinta painaa jatkossa hankinnoissa 80 prosenttia ja laatu enää 20, kun ne olivat aikaisemmin 50–50. Muutos tuntuu käsittämättömältä.

Fakta on, ettei kaikkeen pysty vaikuttamaan itse. Kannattaa miettiä, ettei yritystoiminta ole ainakaan yhden ainoan kortin varassa, johon viranomaiset pystyvät vaikuttamaan. Kaikilla meillä on mahdollisuus myydä ja markkinoida palveluja itse maksaville asiakkaille, jotka hankkivat ne parhaaksi katsomastaan paikasta.

Yrittäjän täytyy sietää tiettyä epävarmuutta. Pitää myös tiedostaa tulossa olevat muutokset ja olla realisti. Ajattelen, että on tärkeintä keskittyä omaan tekemiseen ja luottaa siihen. Omaa toimintaa pitää pyrkiä vahvistamaan ja kehittämään kaikesta huolimatta. Lamaantumisesta ei ole mitään hyötyä.

Mietimme koko ajan mihin liiketoimintoihin panostamme ja mille on tarvetta muuttuvassakin maailmassa. Yritämme myös kehittää entistä laadukkaampia palveluja. Jos sote toteutuu niin kuin on suunniteltu, kaiken järjen mukaan hyvillä ja laadukkailla palveluilla pitäisi pärjätä, kun asiakas valitsee.

Toivoisin maailman menevän myös yhä enemmän siihen suuntaan, että päätöksentekoon otetaan mukaan ne, joita se koskee. Paras tietämys on kentällä palveluntuottajilla ja erityisesti palveluja käyttävillä ihmisillä. Siitä on aika surullisia esimerkkejä, kun luullaan tekevän hyvää mutta lopputulos ei ole yhtään sitä, mitä haettiin.

Kirjoittaja Anna Nurmi-Lehto on kokkolalaisen kuntoutusalan yritys Medirexin toimitusjohtaja. Perheyritys on toiminut 35 vuotta. Nurmi-Lehto on myös Kuntoutusyrittäjät ry:n hallituksen jäsen.