Muutosten hallinta

Mistä laivoihin matkustajia? Yrittäjä pohti pitkään ratkaisua

Mistä laivoihin matkustajia? Yrittäjä pohti pitkään ratkaisua

Kahden sesongin hyödyntäminen sitouttaa henkilökunnan töihin läpi vuoden.

|

Yrittäjä ja Roll Risteilyjen pääomistaja Noora Kivi johtaa varustamoaan välillä keskellä Kallavettä Queen-laivan laivatoimistosta käsin.
Kiven taskusta löytyy nykyään myös aluksen kipparointiin oikeuttava kuljettajan pätevyyskirja.

”Kun aloitimme, kokemusta vesillä liikkumisesta oli lähinnä soutuveneestä Karttulan mökiltä”, hän sanoo.

Vaikka sisävesilaivat olivat uusi asia, Kivellä ja hänen kumppaneillaan oli eräs etu puolellaan: kokemus ja näkemys matkailupalvelujen myynnistä ja markkinoinnista.

”Työskentelin ensin kymmenen vuotta Heikki Kähärän opissa Kuopion Matkailupalvelut Oy:ssä. Sen jälkeen menin osakkaaksi Lakeland Expert –yhtiöön, jonka toiminta-ajatuksena oli matkailupalvelujen myyminen, välittäminen ja incoming-toimistona toimiminen, Kivi kertoo.”

”Taisimme olla silloin aikaamme edellä. Nythän kunnallisia matkailuorganisaatioita ajetaan alas, ja yritykset alkavat hoitaa niiden tehtäviä”, hän jatkaa.

Kymmenen vuotta sitten entiset Roll Risteilyjen työntekijät heittivät Kivelle idean Ukko-laivan ostamisesta.

”Se kuulosti hauskalta ajatukselta. Perustimme yhtiön, kunnostimme laivan ja sillä tiellä täällä ollaan.”

Nyt Kallaveden vesistössä purjehtii kolme Roll Risteilyjen alusta: perinteinen Ukko, 200 hengen moderni ja tilava Queen sekä 80-paikkainen Princess Anne. Yhtiön liikevaihto oli viime lokakuussa päättyneellä tilikaudella vajaat 600 000 euroa.

Liiketoiminnan pyörittäminen ei ole helppoa alalla, jossa vaaditaan isoja pääomia ja ollaan kuitenkin sään armoilla.

Isoja muutoksia

Nykypäivän matkailijoille ei kelpaa samanlainen sisävesilaiva kuin Kallaveden kulkijoille sata vuotta sitten. Suomen sisävesillä matkustaa vuosittain vajaat 300 000 matkailijaa. Matkustajien määrä on puolittunut 1990-lukuun verrattuna.

Matkailijoiden houkuttelemiseksi pitää luoda joku muu ajatus kuin pelkkä maisemien katsominen.

”Porukkamme tuli perinteisen toimialan ulkopuolelta. Katsoimme toimintaa alun alkaen uudesta näkökulmasta. Toki mummoja ja haitarinsoittajiakin pitää olla, mutta laivalla voi tehdä paljon muutakin kuin katsella maisemia, Kivi kertoo.”

Tärkeä päätös oli laivojen ravintoloihin panostaminen.

”Teimme laivoista tasokkaita liikkuvia ruokaravintoloita. Se toi meille uutta asiakaskuntaa. Päätuotteitamme ovat nyt erilaiset risteilyt, joissa ruoan osuus on vahva. Tämän perusidean ympärille on luonteva rakentaa muuta ohjelmaa ja toimintaa kuten kokouksia sekä tapahtumia. Viemme vieraamme myös johonkin kiinnostavaan kohteeseen. Alahovin viinitila on ollut meille alusta alkaen tärkeä kumppani.”

Roll Risteilyjen talvinen erikoisuus on aivan Tahkon rinteiden vieressä sijaitseva Ravintola Telakka.

”Tahkon ja Telakan ansiosta pystymme pitämään henkilökunnan töissä ympäri vuoden. Meillä on töissä aikuisia ammattilaisia eikä joka vuosi vaihtuvia 18-vuotiaita nuoria. Se mahdollistaa laadun kehittämisen ja jatkuvuuden.”

Tulevaisuutta varjostavat eniten uudet tekniset vaatimukset, joita sisävesilaivoihinkin nyt ajetaan.

”Vaatimukset ovat tosi rajuja. Meille ne tarkoittaisivat sitä, että joutuisimme pienentämään laivojen kapasiteettia. Toivon, että Eduskunnasta riittäisi vielä ymmärrystä sille, että meri ja järvet ovat eri asia.”

Valoisalla puolella on Kuopion sataman äskettäin julkistettu kehittämissuunnitelma.

”Se on valtava loikka eteenpäin, selkeä ja toteuttamiskelpoinen suunnitelma, jonka takana kaikki seisovat. Se luo uskoa yrittäjille.”

3 x opetukset

Tee pitkäjänteistä työtä.

Sesonkibisnestä pitää ajatella 3-5 vuoden kokonaisuuksina. Pidempään aikaan mahtuu aina sekä karmeita että loistavia kesiä.

Kesän myyntiä tehdään talvella. Syy miksi nenä pysyy pinnalla vuodesta toiseen on se, että pystymme tekemään kauppaa talvella.

Pidä tuotteet selkeinä. Kikkailu pitää unohtaa. Pitää keskittyä laatuun. Se mikä tehdään, tehdään varmasti ja kunnolla.