Muutosten hallinta

Jani Huotari

Leveät hartiat suojaavat epävarmuudelta

Hintalappu muutokselle on yleensä pahin pelko kerrottuna kahdella, kirjoittaa fysioterapiayrittäjä Jani Huotari.

|

Pitkään jatkunut taloudellinen epävarmuus on varjostanut näkymiä pitkään. Digitalisaatio aiheuttaa isoja murroksia. Tulossa oleva sote-uudistus herättää epätietoisuutta. Selvää on, että kaikenlainen epävarmuus vaikuttaa yrittäjän yöunien laatuun.
Meillä fysioterapia-alalla tilanne ei ole vaikeimmasta päästä, oikeastaan laisinkaan. Alan yrityksissä on usein vahva tase eikä pääomaa ole juuri kiinni kuin ihmisten taidoissa ja käsissä.

Edustan Y-sukupolvea. Meille nuorten sukupolvien edustajille digitalisaatio ei välttämättä ole iso pala. Fysioterapia-alalla vanhempia sukupolvia edustaville pienille yrittäjille se on ollut iso kirosana. Sen vuoksi moni on esimerkiksi myynyt liiketoimintansa ja kiirehtinyt eläkkeelle muutosten alta.

Isot muutokset maksavat aina energiaa, resursseja ja työtunteja. Digitalisaatio vaatii myös uusimaan laitteistoja. Hintalappu muutokselle on yleensä pahin pelko kerrottuna kahdella.

Olen tietoisesti pyrkinyt kasvattamaan yritystä, jotta hartiat ovat leveämmät, kun jotain isoa tapahtuu. Liiketoiminnan kasvattaminenkin on aina riski, mutta sillä voi varmistaa, että edellytykset selvitä jatkossa ovat paremmat.

Tulostavoitteeni eivät ole nyt älyttömät. Ensisijaisesti pyrin takaamaan liiketoiminnan jatkumisen ja työn pysyvyyden reilulle kymmenelle työntekijälleni.

Yrittäjä ei välty epävarmuudelta. Haastavien ja ikävien asioiden kanssa joutuu painimaan yhä enemmän päivittäin. Ajan myötä olen huomannut muuttuneeni niille jopa vaarallisen kyyniseksi. Tämä on joskus suojareaktio jatkuvalle epävarmalle ololle.

Yrittäjä on helposti hirveän yksin. Neuvoni on: tukeudu muihin yrittäjiin. Heidän tukensa antaa turvaa ja luottamusta siihen, että murheet ja muutokset ovat selätettävissä. Kaikkea ei tarvitse tietää tai osata itse, koska verkostoista löytyy aina apua.

Myös se auttaa, että ajattelee positiivisesti. Kun perusasiat ovat kunnossa, hyviä asioita aivan varmasti on. Niitä pitää vain muistaa kaivaa esiin.

Kirjoittaja on muhoslaisten fysioterapiayritys FysioLaiffin ja Liikuntakeskus Laiffin yrittäjä. Hänet nimettiin vuoden 2015 fysioterapiayrittäjäksi.