Muutosten hallinta

Esa Tiainen

Kukaan ei enää naura aurinkosähkölle

Aurinkosähköjärjestelmien rakentamisen pitäisi olla osa tavanomaista rakentamista, kirjoittaa STUL ry:n tekninen johtaja Esa Tiainen.

|

Yrittäjät ovat pikku hiljaa löytäneet aurinkosähkön. Aurinkosähkö ei kysy toimialaa, sillä se sopii käyttöön niin kaupan alalla, maatiloilla kuin varastorakennuksissakin.

Vielä parikymmentä vuotta sitten Suomessa naureskeltiin aurinkopaneeleille. Monen oli vaikea uskoa, että pimeässä ja kylmässä Pohjolassa aurinkosähköjärjestelmistä olisi mahdollista saada taloudellista hyötyä.

Tutkimukset osoittavat kuitenkin toisin. Vaikka aurinkosähkön tuotanto käytännössä rajoittuu maaliskuulta lokakuuhun, kesän pitkien valoisien päivien ansiosta vuosituotanto ei juuri poikkea esimerkiksi Saksassa saatavalta sähkömäärältä. Ero Lappeenrannan ja Frankfurtin välillä on vain viisi prosenttia.

Epäilijöiden yllätykseksi pohjoinen ilmasto voi toimia myös aurinkosähköjärjestelmän hyväksi. Hyötysuhde on täällä parempi, jos sää on viileä ja aurinkoinen.

Uusiutuvien energiamuotojen käyttö kiinteistöissä on lisääntynyt viime vuosina, mutta aurinkosähköjärjestelmien määrä on ollut perinteisesti vähäisempää. Viime vuosina aurinkopaneelit ovatkin tulleet jäädäkseen yhä useamman vakituisesti asuttavan kiinteistön katolle. Nyt kasvutahti alkaa vihdoin olla nopea.

Suosio löytyy kustannuksista: paneelien hinnat ovat kuluttajille taloudellisesti järkeviä. Lisäksi rakentamista koskevat määräykset ovat muuttumassa. Uusiutuvan energian käytön yleistyminen lisää tulevaisuudessa myös rakentamista koskevia velvoitteita. Aurinkosähköjärjestelmien rakentamisen pitäisikin olla osa kaikkea tavanomaista rakentamista Suomessa.

Aurinkosähkön suosio tuo töitä myös alan toimijoille, kun osaavia työntekijöitä tarvitaan yhä enemmän. Kyseessä on sähköasennustyö, joten yrityksellä tulee olla sähköurakointioikeudet.

Aurinkopaneeleista hyötyvät varsinkin sellaiset yritykset, joilla on paljon sähkönkulutusta valoisaan vuodenaikaan. Näitä ovat esimerkiksi kaupat, kioskit, huoltoasemat ja muut liikkeet, joilla on käytössään paljon kylmälaitteita.

Parhaan hyödyn aurinkosähköjärjestelmästä saa, jos järjestelmästä syntyvän energian pystyy käyttämään suurimmalta osin itse. Silloin hinnasta jää pois sähkön siirtomaksu ja verot. Ylijäämäsähkön voi myydä sähköverkolle, mutta se pienentää aurinkosähköjärjestelmän kannattavuutta.

Kirjoittaja Esa Tiainen on Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n tekninen johtaja.