Muutosten hallinta

Konkariyrittäjä näytti epäilijöille – bisneksessä ei voi pehmoilla

Konkariyrittäjä näytti epäilijöille – bisneksessä ei voi pehmoilla

Kolme vuosikymmentä liikenneasema Pukaron Paronia pyörittänyt Hannu Kohtaniemi tietää, mitä menestyminen vaatii.

|

Marraskuussa Hannu Kohtaniemellä olisi tullut täyteen 29 vuotta Pukaron Paroni -huoltoaseman yrittäjänä. Syyskuun alusta liiketiloissa valtatie 6:n varrella ovat jatkaneet vuokralaisina Kesko ja Neste.
Kohtaniemi on helpottunut, sillä nyt aikaa jää muuhunkin kuin yrittämiseen – vaikka yrittäjä hän on perusjuuriaan myöten.

– Olen oikeastaan aina ollut yrittäjähenkinen, vaikka olisin vieraalla ollut töissä. Kaupankäynnistä tykkään niin, ettei se edes tunnu työltä, Kohtaniemi kertoo.

Yrittäjäksi Kohtaniemi ryhtyi, kun ei työntekijänä päässyt etenemään. Hän kaipasi haasteita, ja niitä yrittäjyys tarjosi. Kohtaniemi osti 80-luvun lopussa Lapinjärveltä vanhat bussivarikot ja perusti niiden paikalle huoltoaseman. Se oli laman alkua, lainankorot pyörivät jopa 20 prosentissa.

– Rahaa siinä paloi. Mentiin vähän soitellen sotaan, mutta omaan vaistoon luottaen, Kohtaniemi muistelee nyt.

Tuore yrittäjä kohtasi monta epäilijää. Kun Kohtaniemi oli valamassa polttoainesäiliön kaivantoja, ohikulkija tuli toteamaan, että tässä on sadan kilometrin suora, ei tässä kukaan pysähdy. Että 18 yrittäjää on tehnyt siellä konkurssin.

– Silloin tuntui, että olin urani pohjalla. Mutta vastasin, etten tässä vaiheessa rupea luovuttamaan.

Kohtaniemi näytti epäilijöille keksimällä liikeidean, joka menestyi: yhdellä pysähdyksellä kaikki palvelut, jotka matkalla olevat ihmiset saattavat tarvita.

– Kesko aloitti joskus kymmenen vuotta sitten yhden pysähdyksen taktiikan. Minä keksin sen jo vuonna 1989, Kohtaniemi naurahtaa.

Tavoitteet korkealle

Pukaron Paronilla on noin miljoonaa asiakasta vuodessa. Liikevaihtoa perheyritys teki viime vuonna noin 13 miljoonaa euroa.

Menestyminen on vaatinut Kohtaniemeltä kovaa työtä. Nuorena hän painoi töitä seitsemän päivää viikossa. Yrittäjän mielestä menestymiseen tarvitaan myös ainakin kunnianhimoa ja tahtoa.

– Moni laittaa tavoitteen liian alas ja kun saavuttaa sen, tyytyy siihen. Minä en ole koskaan laittanut kattoa sille, paljonko voidaan tienata. Yrityksen on tarkoitus menestyä.

Jotta yritys voi tienata, on kulujen oltava hallinnassa. Kohtaniemen mukaan on ratkaisevaa, miten pienillä kuluilla pystyy toimimaan. Suuretkaan tulot eivät pelasta, jos kulut ovat vielä suuremmat.

Kolmas tärkeä menestyksen pilari on Kohtaniemen mielestä henkilökunta. Kun jokaisen työntekijän saa puhaltamaan samaan hiileen, alkaa yrityksen tuli roihuta.

– Se, että yrittäjä arvostaa työntekijöitä ja työntekijät yrittäjää, ratkaisee yrityksen menestyksen.

Perheen tuki kaikki kaikessa

Pitkään yrittäjänuraan on mahtunut monia haasteita ja jopa virheitä. Jotain Kohtaniemen menestymisestä kertoo kuitenkin se, ettei hän muista, mitä virheitä tarkalleen on tullut tehtyä.

Yhden asian hän on oppinut kantapään kautta: älä koskaan myy laskulla asiakkaalle, jolla on mennyt luottotiedot.

– Luottotiedot menettänyt asiakas pyysi kerran joulun alla, voisinko toimittaa tuhat litraa polttoöljyä. Vakuutti maksavansa, muttei koskaan maksanut. Soitin asiasta perään, jolloin hän nauroi minulle, että mitäs uskoit, Kohtaniemi kertoo.

– Silloin opin, että liiketoiminta on liiketoimintaa. Toki inhimillisyys on oltava mukana, mutta pehmoilla ei voi.

Kun Kohtaniemi pohtii, mikä yrittäjyydessä on muuttunut eniten 30 vuodessa, on vastaus helppo.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana on tullut kaikkia maksullisia tarkastuksia. On tupakanmyynnin valvontamaksuja, terveystarkastuksen valvontamaksuja ja vaikka mitä. Kun yrittäjä tuo paljon verotuloja kuntiin, tuntuu kohtuuttomalta, että kaikesta otetaan rahaa.

Tulevaisuudessa Kohtaniemi haluaa viettää enemmän aikaa perheensä kanssa. Hän korostaa, että perheen huomioiminen on yrittäjälle erittäin tärkeää. Ilman perheen tukea on vaikea olla yrittäjä.

Kohtaniemen perheessä yrittäminen jatkuu, vaikka Pukaron Paroni jäi Keskon haltuun. Kohtaniemellä on vaimonsa kanssa edelleen toinen yritys, polttoöljyä myyvä Polttis Oy. Lisäksi heillä on yksi kylmäasema.