Muutosten hallinta

Ismo Eerola on kokenut kaksi konkurssia ja odottaa kolmatta: ”Ei ole kuin paremman toivo”
Ismo Eerola on kokenut yrittäjänä sekä huiput että pahimman mahdollisen eli konkurssin. Kuva: Lauri Rotko

Ismo Eerola on kokenut kaksi konkurssia ja odottaa kolmatta: ”Ei ole kuin paremman toivo”

Yrittäjä on oppinut vaikean kautta sen, että kun yritys on menossa nurin, sille on turha antaa enää tekohengitystä.

| |

Virhearvioita, vääriä kumppaneita ja liian myöhään tapahtuneita yrityksiä korjata suunta. Muun muassa näiden seurauksena iittiläinen sikatalousyrittäjä Ismo Eerola on kokenut viime vuosina kaksi konkurssia. Kolmas on tuloillaan.

Kymmenen vuotta sitten Eerola pyöritti vaimonsa kanssa lähiruokaa myyvää Benjamin Maatilatoria Iitin Kausalassa. Sen lihatiskin palkitut viljapossutuotteet tulivat pariskunnan omalta sikatilalta.

Eerola ryhtyi laajentamaan toimintaa. Hän avasi vaimonsa ja muiden yhtiökumppaneiden kanssa Heinolaan lähiruokatori Heilan, jonne tuli Benjamin Lihatorin myyntipiste. Hänestä tuli myös teurastamon osakas.

Yrittäjä halusi saada koko tuotantoketjun haltuun eri yritystensä kautta. Seuraavaksi Eerola lähti mukaan lihan jatkojalostusbisnekseen alalla jo ennestään toimineen yhtiökumppanin kanssa.

Uusi yritys pääsi vuokralle toisen jalostusyrityksen tiloihin ja alkoi neuvotella sen omistajan kanssa liiketoiminnan ja rakennusten ostamisesta. Pettymys oli suuri, kun kaupat eivät toteutuneetkaan.

– Olisimme tarvinneet isommat tilat voidaksemme viedä toimintaa eteenpäin. Realismi oli, että pankki ei rahoittanut sitä. Kun kauppa ei onnistunut, tunnelmat olivat heikot, Eerola kertoo.

Hän päätyi yhtiökumppaninsa kanssa ajamaan liiketoiminnan alas.

Ratkaiseva virheliike

Vuonna 2011 vuorossa oli uusi sikala, jossa eläimillä olisi lain vähimmäisvaatimuksia paremmat oltavat. Eerola uskoi, että eettinen tuottaja voi pyytää lihasta tehotuottajaa paremman hinnan. Osa sikalan rahoituksesta tuli suunnitelmista innostuneilta sijoittajilta.

Bisnekset sujuivat jonkin aikaa hyvin. Välissä tuli avioero, mutta sekään ei juuri hillinnyt vauhtia.

Vuonna 2014 Lahteen kauppakeskus Trioon avattiin Benjamin Lihatori. Se osoittautui myöhemmin virheliikkeeksi.

– Kuvittelin, ettei se poikkeaisi paljon tienvarsikaupoista. Kaupungissa toimitaan kuitenkin toisella tavalla. Perustamiskustannukset olivat ennakoitua isommat ja sijainti oli huono. Yritimme mennä turhan isosti, Eerola analysoi nyt.

Kaksi vuotta meni sinnitellessä. Eerolan mukaan mukana ollut ulkopuolinen sijoittaja halusi lopulta eroon liiketoiminnasta, joka ei lähtenyt käyntiin odotetusti. Yrittäjä yritti pelastaa tilannetta viimeiseen asti.

– Otin turhaan vielä pikavippiä, jotta yritys pääsisi eteenpäin ja yli ongelmista. Niistä ei kuitenkaan ole kuin harmia. Jos yritys on menossa nurin, siihen on turha laittaa paukkuja. Realismi pitää ymmärtää tarpeeksi ajoissa. Luovuttamisesta ei vaan ole helppoa päättää.

Vuonna 2016 Lahden Benjamin Lihatori haettiin konkurssiin.

Konkurssi löi leiman

Viime vuosina Suomessa on pantu vireille 2000–3000 konkurssia vuosittain.

– Kun konkurssi on käsillä ensimmäistä kertaa, sitä pelkää ja jännittää, kuinka asiat menevät. Tunsin häpeää epäonnistumisesta, Eerola sanoo.

Yrityksen pankkilaina kaatui yrittäjän syliin. Tilannetta helpotti se, että Eerolalla oli yhä pyöritettävänään kaksi muuta myyntipistettä. Hän ajatteli pärjäävänsä niillä.

Teurastamon osakkuudesta yrittäjä luopui, mutta yhteistyö sen kanssa jatkui.

Konkurssi vaikutti kuitenkin kaikkiin Eerolan bisneksiin. Ei ollutkaan vain hyvä asia, että yritykset olivat kytköksissä toisiinsa.

– Konkurssi jätti oman leimansa. Kaikki muiden yhtiöiden yhtiökumppanit ja muut kumppanit eivät katsoneet sitä kovin hyvällä. Ymmärsin sen vasta jälkikäteen. Se muutti tunnelman kireämmäksi ja teki yhteistyön jatkumisen vaikeammaksi.

Ismo Eerola
Ismo Eerola toivoo kaiken kokemansa jälkeen parempaa huomista. Hän ajattelee, että itse elämä on lopulta tärkeämpää kuin raha.

Syöpä vei sairauslomalle

Vuoden 2017 korvilla Eerola kävi neuvotteluja Kausalan Benjamin Maatilatorin vuokrasopimuksesta. Helmikuussa tuli ratkaisu: sopimusta ei jatketa. Heilassa toimineella Benjamin Lihatorilla kävi samaan tapaan ja Eerola myi liiketoiminnan.

Samaan aikaan oman terveyden kanssa tuli ongelmia. Eerola oli sairastellut joulusta asti ja pääsiäisen aikaan hänellä todettiin suolistosyöpä. Seuraavat kuukaudet menivät hoidossa ja leikkauksesta toipuessa.

– Silloin fokus siirtyi enemmän itseen. Tajusin, että olen yllättävän väsynyt, Eerola sanoo.

Epäonninen yritys

Yritystoiminta loppui, kun verottaja haki Eerolan maatila- ja lihatoreja pyörittäneen BMT Iitti Oy:n konkurssiin.

Vielä oli yksi oljenkorsi. Benjamin Maatilatori oli tarkoitus avata Elimäen Alppiruusuun kuutostien varteen. Sen omistajan vaihtuminen siirsi kuitenkin suunnitelmia vuodella eteenpäin.

Maatilatori saatiin lopulta auki vähän ennen joulua viime syksynä. Talvesta tuli vaikea. Eerolan mukaan kassassa ei ollut riittävästi puskuria, eikä toimintaa saatu riittävän nopeasti kannattavaksi.

– Uuden myymälän avaamisessa menee 2–3 vuotta ennen kuin ihmiset löytävät sen. Se olisi vaatinut meiltä ainakin vielä 1,5 vuotta. En jaksanut enkä pystynyt menemään enää kesän yli.

Yritykselle ei myöskään löytynyt ostajaa. Toiminta loppui juhannuksena, ja nyt yritystä odottaa konkurssi.

Millä yrittäjä elää?

Eerolalla on jäljellä 30 prosentin omistusosuus Heinolan Heilasta sekä sikala, joka sekin on velkaantunut. Osa tilan pelloista ja metsistä on jo myyty pois.

Eerola on oppinut, että yrittäjän on tärkeää huolehtia omasta toimeentulostaan. Pahimpaan pitäisi varautua ennakkoon ja mieluiten hyvissä ajoin.

– On muistettava yrittäjä henkilönä. Vaikka yritys pärjäisi, miten yrittäjä pärjää?

Eerola ei nostanut säännöllisesti palkkaa yhdestäkään yrityksestään. Niinpä hänellä ei ollut varmaa toimeentuloa.

– Ajattelin yrityksen huolehtivan siitä, että elän. Siitä seuraa se, että kun liiketoiminta loppuu, on täysin tyhjän päällä. Ei tule edes työttömyyskorvausta.

Puhuminen kannattaa

Toinen oppi liittyy puhumiseen ja avun pyytämiseen. Eerola kokee, että niitä olisi pitänyt osata tehdä jo silloin, kun vaikeudet kasautuivat. Juttelukaverit ovat vähentyneet, mutta onneksi niitäkin vielä on.

– Niin konkurssi kuin syöpä ovat sanoina toisille ihmisille vaikeita, yrittäjä huomauttaa.

Sairausloma on kestänyt puolitoista vuotta. Vain aika näyttää, millainen tulevaisuus on. Eerola ei ole luovuttanut yrittäjyyden suhteen, vaan kertoo etsivänsä yhä sopivaa myyntikanavaa kasvattamalleen sianlihalle.

Hän pyrkii säilyttämään muutenkin optimistisen asenteen. Tällä hetkellä eniten kiinnostaa oma terveys.

– Ei ole muuta kuin paremman toivo. Se voi olla vaikka huomenna. Menen päivä kerrallaan.

Fakta

3 x Ismo Eerolan opit yrittäjänä

Valitse kumppanisi tarkoin. ”Hyvän kumppanin kanssa kemiat pelaavat ja kumpikin voi luottaa toinen toisiinsa. Muuten yhteistyö ei onnistu tai se loppuu sen vuoksi, ettei luottoa ole.”

Reagoi riittävän aikaisin. ”On aina parempi, mitä pienemmillä kolhuilla ja nopeammin vaikeuksissa olevan toiminnan pystyy lopettaa. Konkurssi on vihoviimeinen vaihtoehto. Lisää lainaa ei kannata ottaa väkisin.”

Apua kannattaa pyytää. ”Kun olet suossa, hae apua vaikka se tuntuisi vaikealta. Ongelmista puhuminenkin auttaa. Puristin itse nyrkkiä ja ajattelin, että minä mokasin ja minähän saan tämän myös kuntoon. Miten siihen kukaan ulkopuolelta edes pääsisi auttamaan? Heittäisin palloa edunvalvontajärjestöille, miten he voisivat tulla vaikeuksissa olevan yrittäjän tueksi.”