Muutosten hallinta

Paula Sarias

Epävarmuus vaivaa – mitä sote tarkoittaa pienyrittäjille?

Pienyrittäjän on syytä hypätä mukaan digitalisaatioon viimeistään nyt, kirjoittaa Fysi ry:n puheenjohtaja Paula Sarias.

|

Sote-uudistus tulee, haluamme tai emme. Yrittäjänä on pakko uskoa, että meidät otetaan siinä huomioon. Tämänhetkisen tiedon valossa näyttää siltä, että jatkossa palvelujen tuotanto keskittyy suurille yrityksille. Se huolestuttaa väkisinkin pieniä fysioterapiayrityksiä.
On silti selvää, että kuntoutuspalveluita ja niiden palveluntuottajia tarvitaan yhä jatkossa. Näin kertoivat myös selvityshenkilöt toukokuun puolessa välissä järjestetyssä Pohjois-Pohjanmaan Sote-yrittäjätilaisuudessa.

Työt eivät lopu, mutta niiden tekemiseen täytyy luultavasti löytää uusia keinoja. Vielä on epäselvää, pääsevätkö esimerkiksi pienet, vain yksi tai kaksi henkilöä työllistävät mikroyritykset mukaan sote-uudistuksen kelkkaan.

Muutokset kuulostavat monesta pienyrittäjästä pelottavilta ja hankalilta. Moni pitkään alalla toiminut yrittäjä pohtii jo uudistuksen takia alanvaihtoa tai eläköitymistä suunniteltua aiemmin. Se voi tuntua helpolta ratkaisulta, mutta yrittäjän ei silti kannata heittää hanskoja tiskiin.

Oman näkemykseni mukaan pienyrittäjän rooli saattaa jatkossa olla erilainen. Pienyrittäjä voi pystyä toimimaan esimerkiksi asiakassetelin kautta alihankkijana tai pienyrittäjien itse luoman osuuskuntaverkoston kautta.

Kaikki keinot on otettava käyttöön, jotta pystyy kilpailemaan suurempien palveluntuottajien vierellä. Esimerkiksi digitalisaatiosta on syytä ottaa kaikki irti. Yrittäjän on viimeistään nyt laitettava kuntoon sekä sähköiset ajanvarausjärjestelmät että omat, edustavat kotisivut.

Pienyrittäjän kannattaa myös liittyä myöhemmin sote-keskusten palveluntuottajien rekisteriin. Näkyvästä esilläolosta ei ole ainakaan haittaa.

Lisäksi fysioterapiayrittäjän on syytä muistaa, että THL on jo kehottanut kaikkia alan yrittäjiä liittymään Kanta-järjestelmään. Liittyminen on järkevää tehdä nyt, sillä järjestelmästä on apua sekä yritykselle että asiakkaalle. Kanta-järjestelmään kuuluminen parantaa joka tapauksessa pienyrittäjän asemaa riippumatta siitä, mihin suuntaan sote-uudistus alaa lopulta kuljettaa.

Kirjoittaja Paula Sarias on Fysios Oy:n yrittäjä ja Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry:n puheenjohtaja.