Yhtiömuodot

Jari Jokilampi

Toiminimi vai osakeyhtiö? Älä tuhlaa siihen liikaa energiaa

Yhtiömuodon valintaa kriittisempää on miettiä asiakashankintaa, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

|

Oikeaa yhtiömuotoa mietitään yritystä perustaessa ehkä turhankin isona asiana. Yksinkertaistettuna voi sanoa, että jos yrittäjäksi ryhtyy yksin, toiminimi eli yksityinen elinkeinoharjoittaja on useimmiten siihen sopivin vaihtoehto. Jos taas perustajia on useita, valtaosa päätyy osakeyhtiöön.
Viime vuonna perustettiin runsaat 34 000 uutta yritystä. Suosituin yhtiömuoto oli yksityinen elinkeinoharjoittaja, joita perustettiin PRH:n mukaan noin 4 000 enemmän kuin osakeyhtiöitä.

Valtaosa uusyrityskeskusten kautta yksin aloittavista asiakkaista perustaa toiminimen. Sitä myös suosittelemme. Toiminimi on vaihtoehdoista joustavin ja sen kanssa eläminen on helppoa.

Kun myydään omaa työtä, osakeyhtiölle on aika harvoin perustetta alkuvaiheessa. Toiminimen voi aina muuttaa tarvittaessa osakeyhtiöksi myöhemmin. Yritykselle on hankittava silloin uusi y-tunnus. Jos yritykselle alkaa vuosien saatossa kertyä reilusti voittovaroja, voi osakeyhtiö tulla verotuksellisesti edullisemmaksi.

Moni perustelee osakeyhtiötä sillä, että se tuo yritykselle paremman statuksen ja uskottavuuden. Tämä saattaa olla totta. Uskon sen kuitenkin riippuvan paljon siitä, keitä asiakkaat ovat – kuluttajia vai muita yrityksiä.

Osakeyhtiön ongelma on, ettei siinä ole peruutusvaihdetta, eli yhtiömuotoa ei voi muuttaa myöhemmin. Osakeyhtiö on myös työläämpi perustaa ja pyörittää. On mietittävä yhtiöjärjestys, vastuut ja velvollisuudet, ja tehtävä kaikki määrämuotoisesti. Oy:llä pitää olla hallitus ja osakepääomaa. Osakeyhtiöstä ei myöskään voi ottaa rahaa ulos yhtä helposti kuin toiminimiyrityksestä.

Moni tuntuu ajattelevan, että vapautuu velvollisuuksista osakeyhtiön perustamalla. Toiminimiyrittäjä vastaa kaikista yrityksensä sitoumuksista henkilökohtaisella omaisuudellaan, osakeyhtiön osakas ei. Pienessä yrityksessä kaikki päätökset henkilöityvät kuitenkin yrittäjään, vaikka esimerkiksi lainarahoituksesta tai sitoumuksista olisi kuinka sovittu yrityksen nimissä.

Yhtiömuodon valintaan vaikuttaa aina moni asia. Apua pohdintaan saa esimerkiksi uusyrityskeskuksista. Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on lopulta se, miten yritys saa asiakkaita ja homman pyörimään. Sen miettimiseen kannattaa käyttää aikaa.

Kirjoittaja Jari Jokilampi on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja.