Yhtiömuodot

Näin sujuu toiminimen perustaminen – helppo reitti yrittäjyyteen

Näin sujuu toiminimen perustaminen – helppo reitti yrittäjyyteen

Toiminimi sopii yksinyrittäjälle, jonka riskit ja liikevaihto ovat pieniä. Sillä voi myös kokeilla yrittäjyyttä.

|

Toiminimen perustaminen on selvä valinta monelle yritystoimintaa yksin aloittavalle.

Suomessa rekisteröitiin viime vuonna lähes 18 000 uutta yksityistä elinkeinonharjoittajaa eli toiminimeä. Yksi näistä oli helsinkiläinen Arna Grym.

Kun viestintäalalla pitkään palkkatöissä ollut Grym päätti ryhtyä yrittäjäksi, toiminimi oli hänelle ainoa järkevä vaihtoehto. Hän tiesi valmiiksi eri yhtiömuodoista mutta haki ennen päätöstä vielä lisää tietoa muun muassa osallistumalla yrittäjäkurssille.

Grym totesi, että yritystoiminnan riskit jäävät pieniksi, joten sitä varten ei tarvita osakeyhtiötä. Yritystoiminnan alussa liikevaihtokaan ei ole kovin suurta.

– Toiminimi on mielestäni matalan kynnyksen tapa kokeilla yrittäjyyttä tällaisilla luovilla ja asiantuntija-aloilla, joilla ei tarvita alkuinvestointeja, Grym sanoo.

Toiminimi on helppo perustaa

Toiminimen perustaminen on varsin yksinkertaista ja vaatii vähemmän paperityötä kuin esimerkiksi osakeyhtiön perustaminen.

Perustamisilmoitus kaupparekisteriin maksaa sähköisesti 75 euroa ja paperilla 110 euroa. Jos Verohallinnon rekisteri riittää, ilmoitus on maksuton.

Kaupparekisteriin vaaditaan perustamisilmoitus silloin, kun elinkeinotoimintaa varten on pysyvä toimipaikka eli omasta asunnosta erillinen liiketila, kun elinkeinonharjoittajalla on palveluksessaan muita henkilöitä kuin oma aviopuoliso tai lapsi tai kun yrittäjä haluaa suojata valitsemansa toiminimen eli varata nimen itselleen.

Ilmoitus kaupparekisteriin pitää tehdä myös silloin, kun elinkeinonharjoittaja harjoittaa luvanvaraista elinkeinotoimintaa eli esimerkiksi perustaa ravintolan, jolle haetaan anniskelulupa.

Toiminimi sopii sivutoimiselle yrittäjälle

Toiminimellä ei voi olla enempää kuin yksi perustaja. Siksi se sopii erityisen hyvin yksinyrittäjälle – varsinkin, jos yritystoiminta on pientä. Toiminimi on hyvä vaihtoehto myös sivutoimiseen yritystoimintaan.

Lisäksi sosiaali- ja terveysalalla lupakäytännöt ovat yksinkertaisemmat henkilöyrittäjälle kuin osakeyhtiölle.

– Siksi esimerkiksi kotipalveluyrittäjät ovat enimmäkseen toiminimiä, huomauttaa Kuopion seudun Uusyrityskeskuksen yritysneuvoja Pekka Naumanen.

Toiminimellä ei tarvitse olla tiettyä alkupääomaa niin kuin osakeyhtiöllä.

Koska henkilöyrittäjä vastaa henkilökohtaisella omaisuudellaan kaikista yrityksen sitoumuksista, veloista ja velvoitteista, toiminimi sopii parhaiten sellaiseen yritystoimintaan, jossa on pienet riskit. Tässä suhteessa toiminimi eroaa osakeyhtiöstä, jossa riskit on selvästi rajattu.

Verottaja verottaa yrittäjää

Toiminimiyrittäjä ei voi maksaa palkkaa itselleen tai puolisolleen. Hän voi sen sijaan tehdä yksityisottoja eli nostaa rahaa suoraan yrityksensä pankkitililtä.

Toiminimessä verotetaan yrittäjää. Toiminimen tulos saadaan vähentämällä kulut tilikauden tuloista. Siitä vähennetään vielä aiempien vuosien tappiot, ellei ole kyse ensimmäisestä tilikaudesta. Näin saadaan yritystulo, josta maksetaan verot.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja saa positiivisesta tulostaan viiden prosentin yrittäjävähennyksen.

Yritystoimintaan tehtyjä hankintoja voi vähentää verotuksessa. Toiminimiyrittäjä voi myös hyödyntää arvonlisäveron alarajahuojennusta. Jos siis toiminimen liikevaihto jää vuoden aikana alle 30 000 euron, yrittäjä voi saada takaisin kaikki tai osan maksamistaan arvonlisäveroista.

Hallinto on yksinkertaista

Arna Grym
Arna Grym valitsi yhtiömuodokseen toiminimen. Kuva: Susanna Hynynen

Hallinto toiminimessä on melko helppoa. Toiminimelle riittää yhdenkertainen kirjanpito.

– Yrittäjä voi halutessaan hoitaa sen itse. Käytännössä suosittelen kuitenkin tilitoimistoa, Pekka Naumanen sanoo.

Arna Grym palkkasi heti kirjanpitäjän säästääkseen omaa aikaansa.

– Yrittäjän pitää hoitaa myös eläkevakuutukset ja muut vakuutukset, mutta niissäkin riittää, kun hoitaa ne kerran, hän huomauttaa.

Toiminimen ei ole myöskään pakko tehdä tilinpäätöstä. Tilinpäätös on silti monesti suositeltavaa.

Valmistaudu huolella

Pekka Naumanen muistuttaa, ettei mikään yksittäinen asia ratkaise sitä, kannattaako perustaa vaikkapa toiminimi vai osakeyhtiö. Yksikään yhtiömuodoista ei voi sinänsä olla myöskään väärin valittu. Esimerkiksi toiminimen voi halutessaan vaihtaa myöhemmin osakeyhtiöksi.

Tietoa ja apua yhtiömuodon valintaan saa ilmaiseksi uusyrityskeskuksista. Myös esimerkiksi tilitoimistot voivat olla avuksi.

Arna Grym suosittelee yrittäjäksi ryhtyvää ottamaan asioista huolella selvää. Hän työsti liiketoimintasuunnitelmaansa ja pyöritteli laskelmia pari vuotta ennen yrityksen perustamista.

– Kun liiketoimintasuunnitelma oli huippuunsa hiottu ja myönteinen starttirahapäätös saatu, yrityksen perustaminen oli yksinkertaista.