Minustako yrittäjä?

Sonja Eid

Yrittäjyys yllätti: Nuoruus onkin vahvuus

Yrittäjyydestä ei tarvitse tietää kaikkea valmiiksi, kirjoittaa AIM Visualin Sonja Eid.

|

Olen ollut pienestä pitäen kiinnostunut yrittäjyydestä. Silti vielä runsas vuosi sitten en osannut odottaa päätyväni yrittäjäksi näin nopeasti.
Sain ensimmäisen kokemukseni yrittäjyydestä viime lukuvuonna, kun osallistuin ystäväni kanssa NY Vuosi yrittäjänä -kasvuohjelmaan. Kun vuosi loppui ja valmistuimme Vantaan ammattiopisto Variasta, halusimme ehdottomasti jatkaa yrittäjyyttä ja perustimme designtoimiston.

Yllättävintä on ollut, että nuorille on tosi paljon töitä tarjolla, kunhan löytää ensimmäiset asiakkaat. Todella moni asiakas on kertonut valinneensa meidät, koska olemme nuoria ja meillä on nuorekas näkemys. Luulimme, että nuoruus on suurin esteemme ja moni kokenut tekijä menisi ohitsemme. Nuoruus onkin yrityksen vahvuus, se on yllättänyt.

Monet nuoret ajattelevat, että yrittäjyydestä pitää tietää kaikki ennen kuin voi ryhtyä yrittäjäksi. On totta, että yrittäjyyteen liittyy paljon vaikeita asioita. On esimerkiksi verotusta ja taloushallintoa. Mielestäni riittää silti, että tietää sen, mikä on tärkeää juuri sillä hetkellä.

Kokeilemalla oppii, niin olemme ajatelleet kaikesta. En olisi esimerkiksi osannut konkreettisesti perustaa yritystä ennen kuin teimme sen. Meille isoja opeteltavia asioita ovat olleet esimerkiksi aikatauluttaminen ja oman osaamisen hinnoitteleminen. Yrittäjyyteen ei ole mielestäni liittynyt negatiivisia yllätyksiä.

Kun haimme opiskelemaan graafiseksi suunnittelijaksi, moni sanoi, ettei kannata, koska alalla ei ole töitä. Meille töitä on kuitenkin aina riittänyt. Täytyy tietysti tehdä työnsä hyvin, koska ne puhuvat puolestaan.

Mielikuvani yrittäjyydestä olivat ennalta positiiviset, mutta ajattelin sen tarkoittavan silti enemmän paperitöitä ja vaativan, että pitää olla jotenkin vakava ja asiantunteva. Yrittäjänä on kuitenkin paras olla oma itsensä eikä yrittää vakuuttaa olevansa enemmän kuin on. Pitää myös olla rohkea. Toivon voivani olla yrittäjänä inspiroiva esimerkki muille nuorille.

Tärkeimpiä oppeja viimeisen vuoden aikana ovat olleet, että kannattaa uskaltaa kokeilla ja mennä mukavuusalueen ulkopuolelle. Jotkut saattavat sanoa, ettei jokin ole oikea tapa tehdä asioita tai oikea polku menestykseen. Emme olisi tässä, jos olisimme aina kuunnelleet muita.

Kirjoittaja on designtoimisto AIM Visual Oy:n toimitusjohtaja ja luova suunnittelija. Hän perusti ystävänsä Katja Rauhalan kanssa yrityksen Nuori Yrittäjyys ry:n NY Vuosi yrittäjänä -kasvuohjelmassa lukuvuonna 2015–2016. Nykyisen yrityksensä he perustivat kesällä.