Minustako yrittäjä?

Minna Penttilä

Yrittäjyys on jopa kansalaisvelvollisuus

Parasta yrittämisessä on vapaus. Sen rinnalla tulee vastuu, kirjoittaa Kutomon Fysioterapian ja Liikuntakeskuksen Minna Penttilä.

|

Yrittäjyys tarkoittaa minulle vapautta päättää omasta työstäni: mitä teen, millaisia työpäiväni ovat, millaisten ihmisten kanssa haluan olla tekemisissä ja koska pidän lomani.
Lähdin yrittäjäksi olosuhteiden pakosta. Valmistuin fysioterapeutiksi 90-luvulla, kun pahin lama oli juuri iskenyt Suomeen. Töitä ei ollut kunnan puolella eikä yksityisissä laitoksissa, joista osa lopetteli toimintaansa tai meni konkurssiin.

Forssaan valmistui silloin viihdeuimala, jossa oli samalla fysioterapiatilat. Minua kannusti tarttumaan tilaisuuteen se, että toimitilat taipuivat myös liikuntapalveluihin. Pääsin siis toteuttamaan fysioterapiaa eri tavalla kuin muut olivat siihen asti tehneet. Vielä nytkin on aika harvinaista yhdistää fysioterapia- ja liikuntapalvelut siinä mittakaavassa kuin me teemme.

Olen miettinyt monta kertaa matkan varrella, onko yrittäjän vapaus kuitenkaan se, mistä kannattaa maksaa. Turvallisuus ei ole koskaan ollut minulle tärkeä tekijä. Kun laitetaan rinnakkain vapaus ja turvallisuus, valitsen aina vapauden ensimmäisenä.

Vastuu kuuluu asiaan. Yrittäjänä ylipäänsä pitäisi ymmärtää, että kaikki yrittäjyys on jonkintasoista palvelua. Vaikka olisi vasta yksi tai kaksi asiakasta, silloin on jo vastuussa heille. Yritys antaa aina jonkinlaisen asiakaslupauksen.

Haastavinta ja raskainta minulle on ollut johtajaksi kasvaminen. Sen kanssa painiskelen edelleen. Yritykseni on käynyt myös lähellä konkurssia. Yrittäjän taloudelliset vastuut ovat raskaita mutta niistä oppineena huomaa, että ihmisten välinen kemia on palvelualalla kaikkein haastavinta – niin asiakaspinnassa kuin työntekijöiden osalta.

Vaikka työnantajana toimimiseen väsyy hetkittäin, en voi kuitenkaan enää perääntyä. Olen vastuussa todella monen ihmisen toimeentulosta, yrityksen laadusta sekä lukuisten ihmisten hyvinvoinnista työntekijöideni ja yhteisön kautta. Tuntuu, että on suorastaan kansalaisvelvollisuus olla yrittäjä.

Kun kortin kääntää toisinpäin, voi että minulla ihania työsuhteita, joihin olen voinut itse vaikuttaa. Arvostan työntekijöitäni yli kaiken. Osan kanssa olen tehnyt töitä yhdessä 20 vuotta. On hienoa huomata, miten heillä on sama arvomaailma kuin minulla.

Työtoverit kulkevat rinnalla, en ole heidän yläpuolellaan. Toiset heistä ovat järjen ääniä, toiset taas mukana innostumassa uusista asioista. Meillä on myös vuosikausia jatkuneita asiakassuhteita ja asiakkaita, jotka pitävät meidän puolia.

Sen olen oppinut, että yrittäjänä on turha valittaa. Olet itse päättänyt omasta urastasi ja voit myös päättää muutoksista, joilla asiat saadaan paremmaksi. Yrittäjä pystyy joka aamu valitsemaan työnsä merkityksellisyyden, ja se on energisoivampaa kuin kymmenen kuppia kahvia.

Kirjoittaja Minna Penttilä on Kutomon Fysioterapian ja Liikuntakeskuksen yrittäjä. Hän on ollut alalla 25 vuotta.