Minustako yrittäjä?

Vuosi täyteen yrittäjinä: Kolmikko ei tiennyt yrittäjyydestä mitään

Vuosi täyteen yrittäjinä: Kolmikko ei tiennyt yrittäjyydestä mitään

Bugman´s Best on saanut lyhyessä ajassa paljon huomiota ja se on palkittu kansainvälisesti.

|

Kun Toivo HurstiMatias Järvinen ja Aaron Uussaari päättivät viime vuonna perustaa hyönteisruokaan keskittyvän yrityksen, he eivät vielä tienneet yrittäjyydestä, elintarvikealasta saati sirkkojen kasvattamisesta juuri mitään.
Bugman’s Best sai alkunsa Etelä-Tapiolan lukion yrittäjyyskurssilla Espoossa. Kolmikkoa kiehtoi ajatus innovaatioiden, bisneksen ja kestävän kehityksen yhdistämisestä.

– Melkein kaikki, mitä olemme tehneet, on pitänyt keksiä itse, koska valmista tietoa ei ole ollut olemassa, Hursti sanoo.

Opeteltavaa on ollut esimerkiksi yrityksen perustamiseen liittyvässä byrokratiassa, taloushallinnossa sekä tietysti itse tuotteen eli välipalapatukan valmistamisessa. Toiminnan alkaessa yrittäjät olivat vielä alaikäisiä. Osakeyhtiö perustettiin, kun Hursti tuli alkuvuonna täysi-ikäiseksi.

Vajaassa vuodessa Bugman’s Best on saanut paljon huomiota. Keväällä se palkittiin Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelman parhaana toisen asteen NY-yrityksenä. Kesällä yhtiö voitti lukiolaisten kansainvälisen Genius Olympiad -kilpailun New Yorkissa ja sijoittui kolmanneksi NY-yritysten EM-kilpailuissa Serbiassa.

Kilpailumenestys on tuonut yrittäjäkolmikolle rutkasti itseluottamusta, kun hyvää palautetta on tullut muualtakin kuin lähipiiriltä ja asiakkailta.

– Se kertoo, että meillä on toimiva brändi ja hyvä tuote. Myös skaalautuvuuttamme on kehuttu. On valanut uskoa, että ehkä tässä onkin jotain, kun bisnesmaailman ja pankkialan veteraanit sanovat, että tämä on hyvä juttu.

Pikkuhiljaa tunnetuksi

Bugman’s Best aloitti ”superpienestä”: osakkaat sijoittivat kukin 40 euroa yritykseensä.

Yrityksen tuotekehitys alkoi Espoon kaupungin ylläpitämässä sirkkojen kasvatuskontissa. Yrittäjät syöttivät, juottivat ja hoivasivat sirkkoja, jotka kiikutettiin Uussaaren kotiin varsinaista reseptien testaamista varten.

Tuotekehityksen tuloksena syntyi ensimmäinen oma tuote, Bugman’s Best -välipalapatukka. Sitä myymällä ja markkinoimalla yritys on pikkuhiljaa tehnyt itseään tunnetuksi.

Mieleenpainuvimmaksi onnistumiseksi Hursti mainitsee Espoossa järjestetyn sirkkapäivän, jossa patukkaa oli ensimmäistä kertaa myynnissä.

– Meiltä loppui varasto 17 minuutissa, vaikka tapahtuman piti kestää viisi tuntia. Oli shokki, että ihmiset ostivat, Hursti sanoo nauraen.

– Myöhemmin laskimme, että taisimme myydä vahvaan alihintaan, hän jatkaa.

Juuri tällä tavalla firma on kuitenkin kehittynyt: yritysten ja erehdysten kautta.

Hursti sanoo, että tärkeintä on saada tapahtumissa suoraa palautetta asiakkailta. Yrittäjät ovat käyneet esittelemässä tuotteittaan muun muassa Marttaliiton paikallisjärjestöjen tilaisuuksissa. Lisäksi on ollut esimerkiksi messuja ja pienempiä yksityistilaisuuksia.

– Tärkeimpiä ovat innostuneet ihmiset.

Vielä vuosi lukiota

Roolit yrityksessä on jaettu niin, että toimitusjohtaja Hursti hoitelee juoksevia asioita, esimerkiksi yrityksen taloutta ja sähköpostiliikennettä. Järvinen hallinnoi yrityksen verkkosivuja, graafista ilmettä ja sosiaalista mediaa. Uussaari taas vastaa tuotekehityksestä.

Yrittäjyys on opettanut kolmikolle Hurstin mukaan muun muassa tiimityöskentelyn ja kommunikaation merkitystä, koska yrittäjät ovat luonteeltaan erilaisia. Kaikki kolme käyvät vielä vuoden verran lukiota, mutta yrityksen asioita on edistettävä jollain tavalla lähes päivittäin.

Seuraava isompi askel on päästä ruokakauppoihin Suomessa. Sitä varten Bugman’s Best on hankkimassa ulkopuolista lisärahoitusta. Yritys aikoo rakentaa myös oman sirkkojenkasvatuslaitoksen.

Hurstin mukaan ruokakauppoihin pääsy vaatii noin 40 000 euron investoinnit.

– Se mahdollistaisi Suomen-laajuisen launchin, mutta pienemmälläkin sijoituksella päästään eteenpäin. Juuri nyt on työn alla selkeä ja jäsennelty kustannusarvio, jonka pohjalta voidaan kerätä rahoitusta.

Hursti kertoo, että yrityksellä on myös alustava sopimus erään teollisuuskeittiön kanssa isompien tuote-erien valmistamisesta.

Yrittäjyys on oppimista

Lukion jälkeen kolmikko ei näillä näkymin aio heittäytyä täyspäiväisesti yrittäjiksi, vaan kaikilla on aikomus jatkaa yliopistoon opiskelemaan.

– Haluamme jatkaa hyvää meininkiä, jossa kokeillaan uutta, innovoidaan ja testataan. Haluamme pitää hauskaa, koska tykkäämme yrityksen pyörittämisestä. Ja jos vähän rahaakin pystyisi siinä sivussa tekemään.

Hursti kuvailee yrittäjyyttä jatkuvaksi oppimisprosessiksi.

– Olemme oppineet, miten sirkkoja kasvatetaan. Nyt opettelemme, miten kuusijalkaisia hyönteisiä myydään ja markkinoidaan kuluttajille.