Minustako yrittäjä?

Uusi lakimuutos autoiluun – Näin se vaikuttaa

Uusi lakimuutos autoiluun – Näin se vaikuttaa

Liikennevakuutuslaki tekee ryhmäliikennevakuutuksesta entistä yksinkertaisemman y-tunnuksellisille.

|

Pitkään valmisteilla ollut liikennevakuutuslaki uudistuu ensi vuoden alussa.
Yksi tulevista muutoksista on se, että vakuutusyhtiöt voivat jatkossa tarjota pakollista liikennevakuutusta ryhmävakuutuksena nykyistä vapaammin kaikille y-tunnuksellisille yrittäjille.

Vakuutusyhtiöt tarjoavat jo nyt erilaisia ryhmävakuutusratkaisuja, joissa kaikki yrityksen ajoneuvot vakuutetaan yhdellä sopimuksella. Ajoneuvot on nykyisin yksilöitävä tarkasti vakuutussopimuksessa. Lakimuutoksen jälkeen y-tunnuksellisten yrittäjien osalta tästä voidaan poiketa sopimuksella.

– Tämä helpottaa hallinnollisesti kevyempien ryhmävakuutustyyppisten ratkaisujen käyttöönottoa myös muilla toimialoilla kuin ajoneuvokaupassa, sanoo Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu.

Tällä hetkellä yksilöintivaatimuksesta on voitu poiketa autokauppaa harjoittavien yritysten osalta.

– Vuodenvaihteen jälkeen tämä on lähtökohtaisesti mahdollista kaikille y-tunnuksella toimiville yrityksille, sanoo Fennian tuotepäällikkö Raili Tuulas.

Ryhmävakuutus voi olla yksinkertainen vaihtoehto yrittäjälle, jonka omistuksessa on paljon ajoneuvoja.

– Näkisin, että ryhmävakuutusratkaisujen vapautuminen lisää läpinäkyvyyttä. Kun yrittäjä haluaa kilpailuttaa autojensa vakuutukset, kokonaisuus on helpompi hahmottaa ryhmävakuutuksena, Tuulensuu sanoo.

Tuulas huomauttaa, että kokonaisuudessaan lakiuudistus ei tuo y-tunnuksella oleville ajoneuvoille suuria muutoksia. Hänen mukaansa uuden lain toivottiin tuovan paljon uudistuksia, mutta iso osa niistä karsiutui matkan varrella pois.

Uusia vakuutustuotteita?

Tuulas tulkitsee, että uusi laki mahdollistaa myös sen, että yrittäjä voi jatkossa pyytää vakuutusyhtiötä huomioimaan yrityksen nimissä olleen ajoneuvon liikennevakuutuksen bonukset, kun vakuutus siirretään yksityishenkilön nimiin. Bonukset määräytyvät vahinkohistorian perusteella.

– Yrittäjänä kaikki lait, jotka mahdollistavat vapaan kilpailun, kuulostavat aina hyvältä, sanoo autonvuokrausyritys Pakuovelle.comin kehitysjohtaja Kimmo Laine.

Yrityksellä on noin 80 ryhmävakuutuksella vakuutettua ajoneuvoa. Laineen mielestä liikennevakuutuksessa on yrittäjän näkökulmasta useita haasteita, joihin olisi syytä puuttua.

– Esimerkiksi vakuutusten listahinnat ovat järkyttävän kalliita autovuokraamoille.

Vakuutusyhtiöillä on hinnoitteluvapaus, mutta liikennevakuutuksen hinnoittelulle on tietyt reunaehdot laissa. Tuulensuu uskoo lakimuutoksen johtavan siihen, että vakuutusyhtiöt kehittävät monipuolisempia vakuutustuotteita.

Kukin vakuutusyhtiö päättää itse, miten ne hyödyntävät lain suomia mahdollisuuksia.

– Uudella lailla on pyritty poistamaan kilpailun rajoituksia. Vakuutusyhtiöille se lisää joustavuutta ja mahdollisuuksia kehittää tuotteita. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, miten lakia sovelletaan käytännössä, Tuulas sanoo.

Vakuutushistoria tarkasteluun

Yksityishenkilöille isoin muutos koskee liikennevakuutuksen bonuksia. Vakuutusyhtiöt voivat jatkossa huomioida ajoneuvon vahinkohistorian aiempaa laajemmin.

Käytännössä muutos koskee tilannetta, jossa yksityishenkilö hankkii kakkosauton. Liikennevakuutuskeskuksen Tuulensuun pitää todennäköisenä, että jatkossa turvallinen ajotapa näkyy kakkosauton vakuutuksen hinnoittelussa.

– Jos on esimerkiksi vuosikausia ajanut autollaan ilman kolareita ja on korkea bonus, vahinkohistoria voidaan ottaa huomioon hinnoitellessa uuden auton vakuutusta.