Minustako yrittäjä?

Syöpä sai tavoittelemaan unelmia – koruista tuli bisnes

Syöpä sai tavoittelemaan unelmia – koruista tuli bisnes

Koruyrittäjä Sanna Leinonen pyrkii pitämään yllä käsityöyrittäjyyden arvostusta.

|

Syöpään sairastuminen käänsi Sanna Leinosen elämän suunnan. Pitkän sairausloman aikana alkoi korujen tekeminen askartelumassasta. Se vei lopulta menneessään ja nyt entisellä ravintolapäälliköllä on takanaan viisi ja puoli vuotta koruyrittäjänä. Katso myös video alempaa.
Elvari Korut Oy on kasvanut perustajansa harrastuksesta ja unelmasta yritykseksi, jolla on vankka paikkansa kilpaillulla käsityöalalla. Leinonen jakaa nyt tärkeimmät oppinsa yrittäjyydestä.

1. Aiempien oppien hyödyntäminen

Ennen yrittäjyyttä Leinonen työskenteli ravintola-alalla yli 15 vuotta. Hän viihtyi työssään, mutta koki silti, että jotain puuttui. Sairastuminen herätti ajattelemaan, että maailma on mahdollisuuksia täynnä.

– Jo ennen sairastumista mietin ravintola-alalla, etten halua tehdä tätä loppuelämääni. Mutta olin lannistanut itseni ajatuksella, etten osaa tehdä mitään muuta, Leinonen sanoo.

Kun korujen valmistaminen vei mukanaan, hän päätti heittäytyä yrittäjäksi.

– Silloin ajattelin, että on turha himmailla. Entinen työnantajani sanoi, että voisin aina mennä takaisin ravintola-alalle, jos homma ei toimi. Taustani oli sikäli turvattu.

Yrityksen alkuvaiheessa Leinosen oli vaikea määritellä omalle työlleen hintaa.

– Olin iloinen, jos joku ostaa korun ja näen sen jonkun päällä. Olisin voinut antaa sen jopa ilmaiseksi, koska fiilis oli jo niin siisti.

Leinonen oli tottunut ravintola-alalla analysoimaan tuloslaskentaa ja katsomaan katteita. Hän ymmärsi voivansa hyödyntää oppeja käsityöyrittäjänä.

– Tein hinnoittelusta alkuun ydinfysiikkaa. Silti laskin jokaiselle korulle tarkkaan hinnan ja määrittelin kateprosentin. Tajusin, että hitsi mitkä eväät sain entisestä elämästä.

– Se hymyilyttää, kun asiakkaat laittavat viestiä, että tuotteeni ovat liian halpoja käsityöksi. Sanon aina, että ystävät hyvät, olen laskenut tämän ja hinta on hyvä, Leinonen naurahtaa.

Sanna Leinonen kertoo videolla sairastumisestaan ja yrittäjäksi ryhtymisestä.

2. Työntekijän palkkaaminen

Yksi isoimpia käännekohtia on ollut Leinosen mielestä se, kun oli aika pohtia ensimmäisen työntekijän palkkaamista.

– Minulla oli ollut yritys reilut puoli vuotta, kun tajusin tekeväni älyttömän pitkää päivää ja kaikki työvaiheet itse. En kerennyt tehdä markkinointia tai mitään suunnitelmia. Tein niin paljon koruja vuorokaudessa kuin kykenin. Tajusin, ettei se ole hyvä pitkäkestoisesti jaksamisen kannalta enkä myöskään pysty sillä tavoin kasvattamaan toimintaa.

Niinpä Leinonen teki paljon laskelmia, saisiko yritystä kasvatettua riittävästi. Hän aloitti palkkaamalla apulaisen pariksi päiväksi viikossa. Noin neljä kuukautta myöhemmin apulaisesta tuli yrityksen ensimmäinen kokopäiväinen työntekijä.

Leinonen kokee, että työntekijän palkkaaminen ottaa painetta pois yrittäjältä mutta samaan aikaan tuo enemmän painetta myynnin kasvattamiseen. Yrittäjän työtaakka ei lopulta juuri vähene.

– Aina jouluna kaadun suorin vartaloin sänkyyn ja totean, etten ensi vuonna jaksa tehdä näin paljon. Kun olen tammikuun lomaillut, olen taas intoa täynnä. Lomalla alkaa tulla kaikki ideat, kun rentoutuu ja pääsee pois kiireestä.

3. Tee niin kuin itse haluat

– Rakastan yrittäjyydessä sitä, ettei siihen ole valmista ohjekirjaa. Se antaa vapauden toimia siten kuin haluan, Leinonen sanoo.

Se on tarkoittanut esimerkiksi sitä, että hänen lempivärinsä vaaleanpunainen on myös Elvarin väri ja se näkyy kaikessa mahdollisessa autosta työpaikan vessan seiniin.

Leinonen ajattelee, ettei ole yrittäjänä koskaan valmis.

– Minulla ei ollut alkuun yrittäjänä selkeää suunnitelmaa. Olen alkanut tehdä tätä enemmän sillä asenteella, että haluan tämän onnistuvan. Keskitän kaiken energian tekemiseen. Se on se, mitä pystyy itse hallitsemaan.

Vuonna 2014 Leinonen sairastui uudelleen syöpään. Se oli vaikea paikka kasvavaa käsityöyritystä luotsaavalle naiselle.

– Se loi hirveät paineet, miten yritys pyörii sillä aikaa, kun on itse pois pelistä.

Leinonen ja hänen yrityksensä kuitenkin selvisivät vaikeasta vuodesta.

Mitä on käsityö?

Elvari ei ole suinkaan ainoa karkkikoruja valmistava yritys. Kilpailu saa välillä Leinosen verenpaineen nousemaan, mutta toisaalta se myös tekee hänen mielestään hyvää.

– Ainakin minulla kilpailu heittää lisää löylyä pesään. Täytyy kehittyä koko ajan, antaa asiakkaille uusia ideoita ja saada heidän mielenkiintonsa pysymään. Jos asiakas haluaa ostaa kilpailijalta, hän ostaa. Tärkeintä on, että olen itse tyytyväinen tuotteisiini.

Sitä Leinonen harmittelee, miten tuntematon käsite käsityöyrittäjyys tuntuu välillä olevan ihmisille.

– Monesti messuilla kysytään, mistä tilaan karkit. Kerron tekeväni ne käsin. Niin mutta mistä tilaat nämä? Ihmisille käsityötä on myös se, että tilaa osat Kiinasta ja kasaa korun valmiista osista.

Leinoselta on kysytty, eikö hän voisi teettää korujen osat Kiinassa ja keskittyä itse markkinointiin ja yrityksen kasvattamiseen.

– Mutta eihän se ole se juju. Tämä on käsityöyritys, jonka kaikissa koruissa on sormenjälkeni ja jotka tehdään Vihdissä vaaleanpunaisella korutehtaalla.