Minustako yrittäjä?

Siivousfirma erottuu räväkkyydellään – yrittäjällä jo exit-suunnitelma

Siivousfirma erottuu räväkkyydellään – yrittäjällä jo exit-suunnitelma

Jenni Parpalan liikeideana on tavoitella vain harvoja ja valittuja.

|

Yrittäjä Jenni Parpalan silmissä siintää Espoon Westend. Sinne hän haluaa avata siivousalan yritykselleen Kiffelille toimipisteen vuoteen 2019 mennessä.
Parpala on lähtenyt uudistamaan perinteistä toimialaa. Kiffel tarjoaa palveluja vain harvoille ja valituille, ja yritys erottuu räväkällä tyylillään. Yritys julistaa nettisivuillaan ”puolittavansa perheen riidat”.

Siivouspaketteja on kolmenlaisia: Keskilattiasutasu, Purana-paketti ja Pirttihirmu. Hinnoista näkee, että palveluita ei ole tarkoitettu pienituloisille.

Parpalaa ovat neuvoneet asiakaskunnan segmentoinnissa erityisesti markkinoinnin ja myynnin kouluttajat Pasi Rautio ja Jari Parantainen.

– Kun tuollaiset herrat antavat neuvoja, niin kyllä niitä noudatan. Ja se on kannattanut, Parpala sanoo.

Ei lupaa epäonnistua

Parpalan yrittäjäesikuva on ollut oma äiti, joka pyöritti pitopalveluyritystä Saariselällä. Äiti osoitti, että liikkeelle voi lähteä myös tosi pienestä.

– Ehkä tärkein oppi äidiltä on ollut se, että työnteko voi olla oikeasti kivaa, ei välttämätön paha tai pakkopullaa.

Parpala sanoo oppineensa perheyrityksestä ainakin sen, että on pitänyt tuloksen tekemistä tärkeänä päivästä yksi alkaen.

– En koskaan voisi olla taiteilija, joka maalaa taulun, pistää kädet ristiin ja toivoo, että joku ostaa. Olen yrittäjä, joka pystyy helposti näkemään, myykö jokin vai eikö myy.

Startup-yrityksissä on ehkä tavallisesti lupa epäonnistua, mutta Parpalalle se ei ole ollut vaihtoehto.

– Minulla oli perhe ja asuntolaina. Tilanne pakotti siihen, että yrityksen piti tuottaa heti hilloa. Ei voinut tehdä hyväntekeväisyyttä.

Jo kahdeksan työntekijää

Parikymppinen Parpala muutti Vaasaan miehensä ja tyttärensä kanssa vuonna 2013 suorittamaan merkonomiopintojaan loppuun. Vuorotöiden tekeminen opiskelujen ohella oli kuitenkin pienen lapsen äidille vaikeaa.

Parpala päätti ottaa osaa Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan. Hänet palkittiin sekä parhaana myyjänä että parhaasta palvelusta.

Toiminimiyrityksen hän perusti heti vuoden 2014 alussa. Alussa oli vain reppu ja siivousvälineitä. Parpala suhasi bussilla kaupunginosan toiseen päähän, siivosi kolme kotia ja haki sitten Lilli-tyttärensä hoidosta.

Ensimmäinen oma auto oli Opel Corsa vuodelta 1998.

– Elintaso kohosi, Parpala sanoo.

Puoli vuotta yrityksen aloittamisesta alv-rajat alkoivat paukkua, ja hän palkkasi ensimmäiset työntekijänsä. Nyt työntekijöitä on jo kahdeksan, ja Parpala väittää maksavansa heille alan kovinta palkkaa, 15 euroa tunnilta.

– Se on aiheuttanut sen, että olen saanut palkattua vieläkin parempia työntekijöitä. Missioni on mahdollistaa parempi huominen sekä työntekijöille että asiakkaille.

Yksi iso askel yritykselle on loppukesästä julkaistava Kiffelin älypuhelinsovellus. Sen avulla asiakkaat pystyvät tilaamaan palvelun ja antamaan palvelusta palautetta aiempaa helpommin. Lisäksi syksyllä avautuu yrityksen sivupiste Saariselälle. Siellä Kiffel siivoaa edustusmajoja.

Exit seitsemän vuoden päästä

Parpala ei jaksanut istua kauan koulun penkillä, joten hän pitää Kiffeliä omana koulunaan. Hänen mielestään omassa yrityksessä oppii paljon paremmin kuin koulussa.

– Uskon, että tulevaisuudessa on paljon nuoria, joilla ei ole mielenkiintoa tai halua istua koulun penkillä kuutta vuotta. Yrittäjyys on tosi mielenkiintoinen oppimisympäristö.

Yritys on vaatinut rohkeutta panna itsensä likoon.

– Mitä enemmän oksettaa, sen parempi. Se on merkki siitä, että on ainakin kaksi askelta kilpailijoita edellä.

Tulevaisuudestaan Parpalalla on selvät sävelet.

– Olen sanonut, että seitsemän vuoden päästä, kun olen 32, haluan tehdä exitin ja ruveta tekemään jotain muuta.

Yrittäjyydestä luopumisen jälkeen Parpala haluaisi käyttää saamiaan oppeja tulevissa töissään. Ennen exitiä hän kuitenkin haluaisi käydä oman yrittäjyytensä ohessa työharjoittelussa erilaisissa yrityksissä opettelemassa esimerkiksi sisällöntuotantoa ja varastonhallintaa.