Minustako yrittäjä?

Mikä sai hyppäämään sijoitusalalta kalusteyrittäjiksi?
Yrittäjyys ei ole horjuttanut A.S.Helsingön perustajien Anssi Jokisen (vas.) ja Sebastian Schaumanin kaveruutta.

Mikä sai hyppäämään sijoitusalalta kalusteyrittäjiksi?

Sebastian Schauman ja Anssi Jokinen pohtivat yrittäjyyttä vuoden. Kun uskallus voitti, syntyi Ikea-kalusteita räätälöivä A.S.Helsingö.

|

Vapaus on yksi suurimpia syitä siihen, miksi yrittäjyys houkuttelee tuhansia. Se ja yrittämisen lähes rajattomilta tuntuvat mahdollisuudet saivat myös Sebastian Schaumanin ja Anssi Jokisen perustamaan yrityksen kolmisen vuotta sitten.

Helsinkiläinen A.S.Helsingö myy verkkokauppansa kautta Ikean runkojen päälle rakentuvia keittiöitä, vaatekaappeja ja säilytyskalusteita. Yrityksen design-ovet valmistetaan Suomessa.

Huonekalukauppiaiksi lähtemistä ja nettikaupan perustamista voi pitää melko epätavallisena uraloikkana, sillä Schauman työskenteli aiemmin sijoitusjohtajana ja Jokinen investointipankkiirina.

Kaveruksilla ei ollut ennestään varsinaista kokemusta huonekalubisneksestä, mutta houkutteleva liikeidea vei mennessään.

– Meillä oli monta liikeideaa, mutta tämä tuntui omimmalta, sillä olemme kummatkin olleet aina tosi kiinnostuneita designista. Pohdimme, että tällä alalla voimme tehdä töitä vaikka joka päivä, Anssi Jokinen kertoo.

Yrittäjäksi ryhtyminen oli kaveruksille iso päätös. Kumpikin pohti vuoden verran, kannattelisiko liikeidea ja sopisiko yrittäjyys heille.

– Sain palkkatöissä paljon vastuuta, mutta se ei tuntunut riittävältä. Tiesin, että yrittäjänä pystyisin vaikuttamaan enemmän lopputulokseen, vaikka yrittäjyydessä onkin omat riskinsä, Sebastian Schauman kertoo.

– Lopulta kyse oli uskalluksesta. Keräsin tosi pitkään rohkeutta, jotta uskalsin kävellä pomoni pakeille ja irtisanoutua, hän jatkaa.

Kovat kasvutavoitteet

Kumpikin oli tuunannut oman keittiönsä A.S.Helsingön liikeideaa käyttäen. Jokinen teetti Ikean runkoihin sopivat ovet puusepällä.

– Lopputulos oli hieno, mutta tuli todella kalliiksi. Ajattelimme, että konseptointi ja saman toteuttaminen isommalla skaalalla tulisi paljon edullisemmaksi ja hyödyttäisi laajaa joukkoa kuluttajia.

Jokinen ja Schauman iskivät design-bisneksellään oikeaan saumaan. Yrityksen liiketoiminta on kasvanut reippaasti vuosittain, ja kannattavaksi liiketoiminta nousi heti toisena vuonna. Viime vuonna liikevaihto kipusi jo vajaaseen miljoonaan euroon.

Yrittäjät itse eivät ole kasvulukuihin vielä tyytyväisiä.

– Suunta on oikea, mutta bisnes on kasvanut liian hitaasti. Olimme itse luottavaisempia ja meidän tavoitteemme ovat olleet koko ajan paljon korkeammalla, Schauman kertoo.

Seuraavaksi kaksikko hakee kasvua maailmalta. Suomi on vielä toistaiseksi yrityksen suurin markkina-alue, mutta yrittäjät uskovat, että seuraavan kahden vuoden kuluttua myyntiä on enemmän kotimaan rajojen ulkopuolelta. Ensimmäiseksi yritys avaa showroomin Ruotsiin.

– Meillä on ollut alusta saakka tavoitteena tehdä tästä kansainvälinen yritys, ja meillä on jo myyntiä 16 eri maassa ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa. Emme edes yritä pärjätä pelkästään Suomessa, Schauman kertoo.

Kasvu lienee täysin mahdollista, sillä A.S.Helsingön liikeidea on melko helposti skaalautuva: Ikea-tavarataloja kun riittää lähes jokaisessa maailman kolkassa.

– Teemme tätä vahvasti digitaalisesti, joten digitalisaation ja tekoälyn kehittyminen hyödyttää yritystoimintaa. Huonekaluja ei ehkä ole totuttu ostamaan verkosta, mutta ala on hiljalleen muuttumassa.

Haasteet motivoivat

Täysin haasteitta yrityksen kasvu ei ole syntynyt. Niiden yli yrittäjät ovat päässeet paitsi asenteensa, myös hyvien verkostojensa ansiosta.

Jokisen mukaan haasteet ovat johtuneet esimerkiksi siitä, etteivät he aloittavina yrittäjinä aivan ymmärtäneet alaa tai miten sen logistiikka toimii.

– Olisi aika epäluonnollista, jos matkalla ei olisi ollut yhtään haasteita. Yrittäminen on ollut yhtä opettelua, mutta olemme saaneet siihen onneksi apua muilta alaa tuntevilta ihmisiltä.

Haasteet motivoivat yrittämään entistä enemmän.

– Juuri ne tekevät yrittämisestä kiinnostavaa. Yksikään työpäivä ei ole koskaan samanlainen, Jokinen sanoo.

Sebastian Schauman huomauttaa, että yrittäjänä toimiminen on yllättänyt positiivisella tavalla.

– On ollut hienoa huomata, miten ketterästi voimme vaihtaa kurssia, jos huomaamme, ettei jokin asia toimikaan siten kuin olemme suunnitelleet.

Aiemmasta työkokemuksesta sijoitusalalla on ollut hyötyä. Molempien palkkatyöhön sisältyi paljon vastuuta ja riskien hallintaa. Siksi yrittäjämäisesti toimiminen tuntui jo valmiiksi tutulta.

Schauman ja Jokinen ovat yhtä mieltä siitä, että yrittäjyys on myös luonnekysymys.

– Tämä ei varmasti sovi kaikille, sillä yrittäjyydessä työnteko sekoittuu niin paljon muuhun elämään. On kuitenkin tosi hienoa nähdä, mihin itse pystyy. Tässä kaikki on meistä itsestämme kiinni, eikä kukaan muu tule sanomaan, mitä meidän täytyy tehdä seuraavaksi, Schauman sanoo.

Fakta

5 x Yrittäjäksi uudelle alalle

Pidä aloittamisen kynnys matalana. Oman liikeidean toteuttaminen kannattaa suunnitella hyvin, mutta kurssi pitää voida kääntää ketterästi, jos sellainen tarve ilmenee. Suunnitelmien on hyvä antaa muuttua matkan varrella.

Löydä kiinnostava ala. Yrittäminen on helpompaa ja monta kertaa mielekkäämpää, kun yrityksen toimiala kiinnostaa aidosti. Mieti, millä alalla jaksat painaa töitä vaikka joka päivä.

Analysoi riskit. Pohdi, miten elämä muuttuu yrityksen perustamisen seurauksena. Tunnista ainakin isoimmat liiketoiminnan riskit. Tee realistiset laskelmat siitä, miten paljon yrityksellä pitää olla myyntiä, jotta yrittäjä yltää haluamaansa ansiotasoon.

Sopiiko yrittäjyys tähän hetkeen? Mieti, siedätkö epävarmuutta ja yritystoimintaan kuuluvia riskejä. Sopiiko yrittäjyys omaan luonteeseen ja elämäntilanteeseen? Sebastian Schauman ja Anssi Jokinen kokevat, että yrittäjyyden riskit olisivat tuntuneet suuremmilta, jos heillä olisi ollut lapsia ennen yrityksen perustamista. Silloin yrittäjäksi lähteminen olisi ollut heille vaikeampaa.

Kenen kanssa? Harkitse tarkkaan, kenen kanssa perustat yrityksen. Schauman ja Jokinen olivat kavereita jo ennalta ja ovat sitä yhä. Kaikki kaverisuhteet eivät kuitenkaan kestä yrittäjyyden tuomia paineita.