Minustako yrittäjä?

Loistavat liikeideat siivittävät Pikkuyrittäjiä

Loistavat liikeideat siivittävät Pikkuyrittäjiä

Liikeidea rusettipannoista, avaimenperistä ja hyppynaruista vei käsityöyrityksen voittoon.

|

Erinomaiset liikeideat ja oman yrityksen perustaminen eivät ole iästä kiinni. Sen todistivat kautta aikojen ensimmäiset Vuoden Pikkuyrittäjät -finalistit. Voittajaksi selviytyi neljäsluokkalaisten Saga Hämäläisen ja Ilona Joensuun käsityöyritys Ilsa Summer.
Tamperelaisen Lamminpään koulun oppilaat Hämäläinen ja Joensuu valmistavat Ilsa Summer -yrityksensä brändillä muun muassa avaimenperiä, rusettipantoja ja hyppynaruja.

Kilpailun tuomariston mukaan voittoon vaikuttivat sekä valmiiksi pohdittu kohderyhmä, hyvin suunniteltu tuotekehitys että tuotteiden markkinointi. Hämäläinen ja Joensuu markkinoivat tuotteitaan muun muassa YouTubessa.

Yritysidean kehittelyssä auttoi Joensuun äiti.

– Olimme tehneet jonkin verran käsitöitä aikaisemminkin, joten tuotteiden tekeminen oli helppoa ja hauskaa, Joensuu kertoo.

Seuraavaksi voittajat suunnittelevat laajentavansa tuotteiden myyntiä verkossa.

– Ajattelimme, että voisimme perustaa Facebook-sivuston tuotteille ja myydä niitä myös sitä kautta, Hämäläinen sanoo.

Oma harrastus innosti

Maksuttomaan, alakouluille suunnattuun Pikkuyrittäjät-ohjelmaan tänä lukuvuonna 11 000 koululaista ympäri Suomea. Lapset ovat harjoitelleet yrityksen perustamista ja työelämätaitoja opettajan johdolla. Pikkuyrittäjät-ohjelma on osa Nuori Yrittäjyys ry:n toimintaa.

Vuoden Pikkuyrittäjät -kilpailuun osallistui kymmeniä lasten perustamia yrityksiä.

Ilsa Summerin lisäksi finaaliin selviytyivät myös pohjoissavolainen keppihevosia valmistava Kepparivarusteet ja tamperelainen sekatavarayritys SekaMega.

Kepparivarusteiden perustajat Siru Paldanius, Netta Turunen ja Nea Ryynänen luonnehtivat Pikkuyrittäjät-kilpailua hauskaksi kokemukseksi. Innokkaille keppihevosharrastajille oman keppihevosyrityksen perustaminen oli helppo valinta.

– Olin tehnyt varmaan 18 keppihevosta ennen kuin perustettiin tämä yritys. Kaikki valmistamamme tuotteet menivät kaupaksi. Se johtuu varmaan siitä, että näiden kanssa on hauska eläytyä leikkiin, Ryynänen kertoo.

Jatko kiinnostaa

Tamperelaisveljekset Väinö ja Oskari Pitkänen pääsivät finaaliin perustamansa sekatavarayrityksen SekaMegan ansiosta. Veljekset myivät muun muassa lasten pesusieniä, kukkia, koristeruukkuja ja tikkareita.

– Saimme aika hyvää tuottoa, koska pystyimme myymään tuotteet riskittömästi. Maksoimme vain myynnistä ja saimme palauttaa myymättä jääneet tuotteet takaisin, Oskari Pitkänen kertoo.

Pitkäsiä motivoi yrittämisessä erityisesti se, että tavaraa myymällä saattoi tienata omaa rahaa. Tuotto voi innostaa nuoria yrittäjiä jatkamaan toimintaa myös tulevaisuudessa.

– Tämä oli kivaa. Toivon, että voisimme jatkaa yritystoimintaa jollain tavalla. Voisin ehkä joskus ostaa oman kevytmoottoripyörän näillä rahoilla, Väinö Pitkänen sanoo.