Minustako yrittäjä?

Liikeidea syntyi vahingossa – rahoituksen puute jarruna

Liikeidea syntyi vahingossa – rahoituksen puute jarruna

Myynnin ja markkinoinnin parissa työskentelevän Liisa Loposen yritysidea sai alkunsa arkisesta ongelmasta.

|

Monia houkuttelee yrittäjyydessä yrittäjän vapaus ja mahdollisuus päättää itse omista asioista. Vapaudenkaipuu ajaa myös helsinkiläistä Liisa Loposta yrittäjäksi.
Loposen yritys on viittä vaille pystyssä. Ravintola-alalla myyntiä ja markkinointia palkkatyökseen hoitavan aloittelevan yrittäjän liikeidea syntyi vahingossa tämän vuoden alussa.

– Yritän parhaillaan saada keksimääni tuotetta patentoitua, joten en halua vielä paljastaa, millainen innovaatio on kyseessä. Idea syntyi kuitenkin hyvin arkisesta ongelmatilanteesta, kun pähkäilin ystävilleni, eikö maailmasta todellakaan löydy käytännöllisempää ja parempaa tuotetta asian ratkaisuun.

Lopullinen kipinä oman yrityksen perustamiseen syntyi, kun Loponen alkoi puhua keksinnöstään muille.

– Sain todella hyvää palautetta ja ilmoittauduin muun muassa Enter Business Helsingin järjestämälle yrittäjyyskurssille.

Loponen on opiskellut viime syksystä lähtien Haaga-Helian avoimessa ammattikorkeakoulussa, josta hän on myös saanut lisäapua yrityksen perustamiseen.

– Tukena on toiminut muun muassa muutaman insinöörin joukko, jotka tekivät 3D-mallinnuksen keksimästäni tuotteesta.

Varsinaisen yrityksen perustamista jarruttaa Loposen mukaan enää tuotteen valmistuskustannuksiin tarvittava rahoitus. Sitä aloitteleva yrittäjä aikoo hakea muun muassa Tekesiltä.

– Tavoitteenani on, että voisin jättää nykyisen palkkatyöni vuoden loppuun mennessä ja keskittyä omaan yritykseeni. Rahoituksen saaminen teettää kuitenkin töitä. Tällä hetkellä illat, viikonloput ja lomat kuluvat liiketoimintasuunnitelmaa tehdessä. Olen asettanut itselleni takarajan, että rahoitushakemukset ovat kunnossa syksyyn mennessä.

Mentorin avulla eteenpäin

Loposen yritysidealle on antanut pontta myös Enter Business Helsingistä löytynyt mentori Tuomo Heikkilä. Heikkilä päätyi Loposen mentoriksi yritysseminaarissa, jossa Loponen oli kuuntelemassa luentoa.

– Liisa tuli juttelemaan luennon jälkeen ja huomasin heti, että tämän ideassa on potentiaalia. Myös Liisan tapa toimia vaikutti vakuuttavalta.

Heikkilän mielestä mentorin tehtävänä on toimia ennen kaikkea matkaoppaana, joka auttaa tuomaan erilaisia näkökulmia esiin. Tarkoitus ei ole antaa ohjeita ylhäältäpäin, vaan auttaa ajattelemaan asioita monelta kantilta.

– Uskon, että jokainen aloitteleva yrittäjä tarvitsee kannustavaa otetta. Mentorille aloittelevan yrittäjän auttaminen on palkitsevaa, sillä on hienoa päästä auttamaan nuoria yrittäjiä eteenpäin urallaan. Opin samalla itsekin paljon mentoroitavalta.

Käytännössä mentorointi on tarkoittanut toistaiseksi muutamaa tapaamista. Heikkilä ja Loponen ovat keskustelleet muun muassa siitä, miten uuden yrittäjän kannatta pitchata eli esitellä ideaansa muille.

– Seuraavassa tapaamisessamme puhumme varmasti siitä, millaista palautetta Liisa sai pitchauksestaan. Tarkoituksena on, että autan jatkossa Liisaa myös rahoitushakemusten kanssa.

Suuria suunnitelmia

Loposen tavoitteena on rakentaa yritykselleen alusta saakka kansainvälinen brändi, johon liittyy tuotteen lisäksi myös muita palveluita. Suuret suunnitelmat edellyttävät huolellista valmistautumista. Rahoitushakemuksetkin Loponen tekee suoraan englanniksi. Aloitteleva yrittäjä suhtautuu yrittämiseen varovaisen toiveikkaasti.

– Odotuksia ja tavoitteita on paljon, sillä olen uskaltanut ajatella aika isosti. Toki voi käydä niin, että yritykseni joutuu konkurssiin. Pyrin kuitenkin ajattelemaan, että sellaisessa tilanteessa vain yritys kaatuu, en minä. Yrityksen perustaminen antaa joka tapauksessa paljon sellaista kokemusta, josta on varmasti hyötyä myöhemmin elämässä.

Loponen luonnehtii olleensa aina yrittäjähenkinen. Nyt perustettavan yrityksen ei silti ole tarkoitus määritellä loppuelämää. Exit plan on jo lähes valmiina.

– Toivon, että yritykseni lähtee nopeasti kasvamaan ja kenties joku haluaa ostaa sen muutaman vuoden kuluttua. Tällaisessa tapauksessa voisin miettiä uudelleen, mitä seuraavaksi haluaisin tehdä.

Jos yritystoiminta ei lähde lentoon, Loposen maailma ei kaadu.

– Pahimmassa tapauksessa joudun takaisin palkkatöihin, hän nauraa.