Minustako yrittäjä?

Jo yli 100 000 kevytyrittäjää: Suosio kasvaa räjähdysmäisesti
Tommi Toikkanen yllättyi sosiaalisessa mediassa saamastaan huomiosta. Hän on myynyt töitään kevytyrittäjänä vajaan vuoden ajan. Kuva: Ville Waali

Jo yli 100 000 kevytyrittäjää: Suosio kasvaa räjähdysmäisesti

Sivutoimiset yrittäjät testaavat liikeidean kantavuutta kevytyrittäjyyden avulla.

|

Kevytyrittäjien määrä on rikkonut merkittävän rajapyykin. Laskutuspalvelu Ukko.fi:n toimitusjohtaja Aleksi Rautavuori laskee, että kevytyrittäjiä on Suomessa jo yli 100 000 eli viisinkertaisesti vuoteen 2013 verrattuna.

Rautavuoren mukaan syy kevytyrittäjyyden suosion kasvuun johtuu työelämässä tapahtuneista muutoksista.

– Yhä useampi hankkii tuloja samanaikaisesti monesta lähteestä, ja freelancerina toimiminen on yleistynyt eri ammattiryhmissä. Oman yrityksen perustaminen on edelleen monelle hyvä vaihtoehto, mutta laskutuspalveluiden käyttö on nykyisin niin helppoa, että aiempaa useampi päätyy käyttämään niitä.

Rautavuori uskoo kevytyrittäjyyden kasvattaneen suosiotaan myös vuoden 2018 alussa tapahtuneen työttömyysturvalain seurauksena. Laki sallii yrittämisen neljän kuukauden ajan ilman, että työttömyysturva vaarantuu.

Liikeidean testi

Kevytyrittäjänä toimii niin täysipäiväisesti itsensä työllistäviä freelancereita kuin vain yhden tai kaksi kertaa palvelun kautta laskuttavia henkilöitä.

– Suurin osa kevytyrittäjistä toimii päivätyön ohessa sivutoimisesti. Sen takia keskimääräinen laskutus ei ole juuri muuttunut tai muuttumassa, Rautavuori sanoo.

Kevytyrittäjä hankkii itse asiakkaansa ja sopii heidän kanssaan työn hinnasta. Laskutuspalvelu hoitaa henkilön puolesta laskutuksen, verot, eläkemaksut, työnantajamaksut ja perii oman palkkionsa.

Rautavuoren mukaan kevytyrittäjyys on monelle hyvä tapa testata omaa liikeideaa ennen varsinaisen yrityksen perustamista. Esimerkiksi viime vuonna Ukko.fi:n kautta toimineista kevytyrittäjistä 860 perusti uuden, oman yrityksen. Tänä vuonna uusia yrityksiä perustetaan yli tuhat. Se tarkoittaa laskutuspalvelulle yli tuhat käyttäjää vähemmän.

– Noin 3–4 prosenttia kaikista Suomeen perustettavista, uusista yrityksistä on syntynyt Ukko.fi:n myötävaikutuksella. Olemme aidosti ylpeitä tästä porukasta. On tosi hienoa, että he ovat onnistuneet.

Rautavuori toivoo, että jatkossa Ukko.fi voisi myötävaikuttaa jopa kymmeneen prosenttiin uusista suomalaisyrityksistä.

– Pitkällä tähtäimellä meidän tavoitteenamme on kuitenkin auttaa ihmisiä menestymään, luoda Suomeen enemmän töitä, hyvinvointia ja uusia yrityksiä. Uusien, palvelumme kautta perustettujen yritysten määrä on tälle hyvä mittari.

Helppous houkuttaa

Aleksi Rautavuoren mukaan yli puolet, noin 55 000, suomalaisista kevytyrittäjistä käyttää Ukko.fi:n laskutuspalvelua. Yksi heistä on jyväskyläläinen Tommi Toikkanen, joka on toiminut kevytyrittäjänä vajaan vuoden verran.

Toikkanen on opiskellut graafista suunnittelua ja kalustemuotoilua. Päivätyönsä ohella hän työskentelee taiteilijana.

Toikkanen mainostaa ja myy töitään sosiaalisen median kautta. Työ on tuottanut tulosta, sillä hänellä on taideteoksineen esimerkiksi Instagramissa lähes 20 000 seuraajaa.

– Taideteoksista tuli nopeasti aika suosittuja. Huomasin pian, että tarvitsen jonkinlaisen laskutuskanavan tilaustöiden myyntiä varten.

Kevytyrittäjyys on tuonut helpon vaihtoehdon sivutoimiseen työskentelyyn.

– Kevytyrittäjänä asiakkaiden laskuttaminen on helppoa ja riskitöntä, ja arvostan eniten sitä, ettei minun tarvitse miettiä byrokratiaa. Ulkoistan paperityöt mielelläni muille, jotta voin keskittyä taiteen tekemiseen.

Toistaiseksi Toikkasen kohtaamat haasteet liittyvät enemmän yrittäjyyteen kuin kevytyrittäjänä toimimiseen.

– Ajanhallinta tuottaa eniten ongelmia. Jos tilauksia tulee paljon kerralla, kaikki mahdollinen vapaa-aika kuluu yritystoiminnan parissa. Kevytyrittäjyys tuo kuitenkin vapautta työskentelyyn, koska aika on muutenkin kortilla päivätyön takia.

Oman yrityksen perustaminen ei houkuta ainakaan vielä.

– Ehkä sen aika on joskus tulevaisuudessa, mutta juuri nyt kevytyrittäjyys on minulle helpoin tapa myydä töitäni.

Fakta

5 x Kevytyrittäjäksi?

Kokeile rohkeasti. Ukko.fi:n Aleksi Rautavuori vinkkaa, että kevytyrittäjyyttä harkitsevan kannattaa ryhtyä rohkeasti kokeilemaan. Kevytyrittäjyys on melko riskitön ja vaivaton tapa testata, toimiiko oma liikeidea käytännössä. Laskutuspalveluihin rekisteröityminen ei maksa mitään, ja se käy muutamassa minuutissa.

Mieti perusasiat kuntoon. Kevytyrittäjyyttä suunnittelevan on hyvä pohtia, kenelle omaa työtään voi myydä ja markkinoida. Myös hinnoitteluun ja mahdollisten työvälineiden hankintaan on syytä kiinnittää huomiota.

Huomioi toimiala. Kevytyrittäjyys ei sovi kaikille toimialoille. Esimerkiksi tavaran vähittäis- ja tukkumyyntiä tai elintarvikkeiden myyntiä ei voi tehdä kevytyrittäjänä. Ukko.fi:n suurimpia asiakasryhmiä ovat näyttöpäätetyötä tekevät henkilöt, kuten kuten graafikot, toimittajat, muut kirjoittajat, kouluttajat ja konsultit.

Muista sosiaaliturva. Kevytyrittäjä katsotaan työttömyysturvan osalta yrittäjäksi. Jos yrittäjyys on kuitenkin sivutoimista, kevytyrittäjäkin voi olla oikeutettu työttömyyskorvaukseen.

Toimi kuin yrittäjä. Kevytyrittäjä toimii kuin yrittäjä: hän hankkii itse asiakkaansa ja sopii heidän kanssaan työn hinnasta. Laskutuspalvelun tehtävänä on hoitaa ainoastaan laskutus, verot, eläkemaksut, työnantajamaksut ja periä oma palkkionsa.