Minustako yrittäjä?

4 asiaa, jotka opin, kun yksinyrittäjistä tuli yhtiökumppaneita

Susanna Kallama

Kirjoittaja on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja

4 asiaa, jotka opin, kun yksinyrittäjistä tuli yhtiökumppaneita

Yhteinen yritys ei voi olla kokoelma unelmia. Sen on oltava yksi yhteinen unelma, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Susanna Kallama.

|

”Ystävien kanssa ei kannata alkaa yrittäjäksi, ei ainakaan tasaosuuksin.” Tässä virkkeessä voi olla perää, mutta omat kokemukseni ovat hyvät. Omistimme yrittäjäkumppanieni kanssa osakeyhtiötä viisi vuotta tasaosuuksin. Meistä tuli ystäviä ja olemme sellaisia edelleen.

Olimme varmasti onnekkaita. Tarinamme myös opetti paljon:

1. Kimpassa on helpompi kasvaa

Olimme kaikki aloittaneet tahoillamme viestintäalan yksinyrittäjinä. Yhteen meidät ajoi halu kasvaa. Ensin toimimme verkostossa yhteisellä markkinointinimellä, ja kun tuli hetki palkata ensimmäinen työntekijä, perustimme yhteisen osakeyhtiön.

Viidessä vuodessa kasvoimme viiden yrittäjän verkostosta viisitoista henkeä työllistäväksi yritykseksi. Kasvu ei ollut helppoa, mutta epäilen, olisiko sitä tapahtunut kenellekään meistä yksin.

2. Erilaisuus on vahvuus

Löysimme toisemme vähän sattumalta ja toisaalta tarpeeseen. Olimme eri ikäisiä, erilaisissa elämäntilanteissa, myös osaamisemme ja kokemuksemme oli erilaista, vaikkakin samalta toimialalta. Muodostimme jotenkin passelin paketin, täydensimme toisiamme.

Jos nyt kokoaisin yrittäjätiimiä, varmistaisin, että siinä on diversiteettiä eli monimuotoisuutta.

3. Ole avoin ja luota

Ehdoton edellytys yhdessä yrittämiselle on täydellinen luottamus. Ja luottamus syntyy vain yhteisen ymmärryksen kautta. Se taas vaatii kertomista, kuuntelemista ja kuulemista. Yhteinen yritys ei ole kokoelma unelmia, vaan yksi yhteinen unelma.

4. Perhekin kiittää

Konkreettinen hyöty naisyrittäjille – olimme siis kaikki naisia – on perheen ja yrittäjyyden helpompi yhteensovittaminen. Osa yrittäjistämme sai mahdollisuuden pitää tavanomaisen äitiysloman. Yksinyrittäjänä se olisi ollut vaikeaa, ellei mahdotonta.

Tämä yritys on edelleen olemassa ja voi hyvin. Alkuperäisistä osakkaista on jäljellä kolme ja nyt yksi heistä omistaa enemmistön. Yksi siirtyi sukupolvenvaihdoksen jälkeen jatkamaan vanhempiensa yritystä täysin eri toimialalle. Ja minä päädyin yrittäjyyden lobbariksi.

Hetkeäkään yhdessä yrittämisestä en antaisi pois. Yritys on viides lapseni, jonka itsenäistä elämää seuraan ylpeydellä.