Minustako yrittäjä?

4 asiaa, jotka yrittäjät tekisivät nyt toisin – ”Menin pylly edellä puuhun”
Katja Lindholm yhdistää valmentajana käytännön yrittäjäkokemusta ja teoriatietoa.

4 asiaa, jotka yrittäjät tekisivät nyt toisin – ”Menin pylly edellä puuhun”

Katja Lindholmin mielestä yrittäjien harteille ladataan liikaa odotuksia. Kerttu Jaatinen opettelee levon merkitystä.

|

Jos voisit kääntää kelloa taaksepäin ja muuttaa jotain menneestä, mitä se olisi?
Kysyimme tätä kokeneelta yrittäjältä ja yrittäjätaipaleensa alkuvaiheessa olevalta. He paljastivat neljä oppia, joita noudattamalla olisivat päässeet helpommalla.

1. Yrittäjä ei ole supersankari

Yrittäjistä maalataan kuvaa yhteiskunnan pelastavina supersankareina. Siksi yrittäjäksi lähtevä helposti ajattelee, että hänen pitää tietää kaikesta kaikki. Tällainen mielikuva on vaarallinen, ajattelee 15 vuotta yrittäjänä toiminut Katja Lindholm.

– Yhden ihmisen harteille ladataan hirvittävät odotukset, hän huomauttaa.

Lindholmilla on kokemusta yksinyrittämisestä sekä kampaamon ja kauneushoitolan pyörittämisestä työnantajana. Ensimmäisen yrityksensä hän perusti vastavalmistuneena kampaajana.

– Tuntuu, että olen mennyt monessa kohtaa pylly edellä puuhun, Lindholm naurahtaa.

Hän ei myöntänyt aluksi edes itselleen, ettei hallitse esimerkiksi sopimusasioita. Niinpä hän ei tehnyt liiketilan remontista kirjallista sopimusta. Kun lasku tuli, se oli sovitun 10 000 euron sijaan 25 000 euroa.

– Remonttimiehet naureskelivat, että tämä on hyvää yrittäjäopetusta sinulle.

Myöhemmin Lindholm allekirjoitti sopimuksen, jonka mukaan mahdolliset riitatilanteet ratkotaan välimiesoikeudessa. Hän ei tiennyt, ettei oikeuskuluja pysty kattamaan silloin oikeusturvavakuutuksella. Kun ongelmia tuli, hänellä ei ollut rahkeita riitauttaa asiaa.

Sittemmin Lindholm on opiskellut johtamista ja yrittäjyyttä Lapin yliopistossa. Nyt hän toimii siellä projektipäällikkönä kahdessa yrittäjyyshankkeessa ja on myös opettanut yrittämistä.

2. Tiimi tekee yrittäjästä vahvemman

Lindholm neuvoisi nyt nuorta itseään pyytämään rohkeasti apua. Hän painottaa viestiä myös aloittaville yrityksille ja startupeille, joita hän valmentaa yrityksensä InnoLight Consultingin kautta.

– Yrittäjä on sitä vahvempi, mitä monialaisempi tiimi hänen ympärillään on. Tiimi voi tarkoittaa sitä, että tietää keneltä kysyä apua. Kaikkien ei tarvitse olla omalla palkkalistalla.

Lindholm kannustaa etsimään mentorin tai kokeneemman yrittäjän, jotta kaikkea ei tarvitsisi opetella yrityksen ja erehdyksen kautta. Esimerkiksi sparraushetki kerran kuussa voi olla arvokas apu.

Mielipiteet ja oikeat neuvot on myös erotettava toisistaan. Lindholmilla on tähän ohjenuora.

– Kuuntelen sellaista toista yrittäjää tai mentoria, joka on jo tilanteessa, johon itse haluan päästä.

3. Työstä pitää pyytää kunnon maksu

Noin 1,5 euroa tunnilta monen viikon työstä. Sen verran Kerttu Jaatisen muutamalle nettisivuprojektille tuli tuntihintaa, kun hän aloitteli kevytyrittäjänä kolmisen vuotta sitten.

Hän ei ollut tajunnut hinta-arviota antaessaan, että laskutettava summa muodostuu hyvin eri tavoin kuin palkka. Oppi meni perille nopeasti.

Kerttu Jaatinen
Kerttu Jaatisen yrittäjyys on sujunut paremmin kuin hän uskalsi odottaa. Kuva: Sari Aaltonen

Jaatinen oli työskennellyt tv- ja elokuva-alan freelancerina, jolloin hän oli projekteissa mukana palkollisena. Kevytyrittäjyys ja sittemmin oma yritys Noita Digital tulivat ajankohtaiseksi, kun hän ryhtyi tekemään myös nettisivuja.

– Työstä pitää kehdata pyytää rahaa. Eikä niin, että tykkään tehdä näitä keikkoja, joten en tarvitse maksua. Työhuoneen vuokran, vakuutusten ja YEL-maksujen kaltaiset kulut pitää saada katettua, Jaatinen korostaa.

Katja Lindholmin kokemuksen mukaan moni haparoi hinnoittelun kanssa. Yrittäjä esimerkiksi arvioi mutulla, mitä asiakas olisi ehkä valmis maksamaan palvelusta. Lähtökohtana pitäisi kuitenkin olla kate.

– Olen nähnyt joskus mainoksen: hiusten leikkaus värin yhteydessä viisi euroa. Nopean katelaskelman perusteella leikkaus on yritykselle miinusta. Siitä näkee heti, ettei ole laskettu kulurakennetta.

4. Älä uhraa muuta elämää

Yrittäjä on helposti töissä ja tavoitettavissa vuorokauden ympäri. Näin ei tarvitse olla.

Kerttu Jaatinen myöntää, ettei ole juuri uskaltanut pitää vapaita yrityksensä ensimmäisen vuoden aikana. Vaikka projektiluontoinen työskentely on tuttua, mielessä on pyörinyt: mitä jos työt loppuvat kohta tai tulee suvantohetki?

Toistaiseksi niin ei ole käynyt. Päinvastoin Jaatinen on palkannut avukseen tuntityöntekijän.

Hän joutuu muistuttamaan itselleen, miten tärkeää omasta jaksamisesta ja levosta huolehtiminen on. Palautumiselle pitää jäädä aikaa.

– Kun jokin työasia tulee yllättäen, monesti se voisi hyvin odottaa muutaman tunnin tai seuraavaan aamuun. Välillä tuppaa uhraamaan muuta elämää työn takia, Jaatinen pohtii.

Työt ja jatkuva keskeneräisyys usein stressaavat häntä, mutta toisaalta se palkitsee, kun erilaiset projektit valmistuvat.

– Pitää uskoa enemmän siihen, että kaikki järjestyy ja selviää.