Yrittäjyys

Virtuaalitehtaan palikat kasassa – unelma 100 miljoonasta elää

Virtuaalitehtaan palikat kasassa – unelma 100 miljoonasta elää

Edward Blomstedtin johtama Combi Works on valmis seuraavaan loikkaan. Yhtiö ei omista neliötäkään seiniä.

|

Helsinkiläinen sopimusvalmistaja Combi Works on jälleen askeleen lähempänä huimaa tavoitettaan saavuttaa lähivuosina 100 miljoonan euron liikevaihto.
Yhtiön liikevaihto kasvoi viime vuonna 7,5 miljoonaan euroon eli kasvua edellisvuoteen oli noin miljoona. Matkaa on vielä paljon, mutta järjestelmät alkavat olla valmiina.

Combi Works on virtuaalinen tehdas. Virtuaalisuus tarkoittaa sitä, että yritys ei omista lainkaan oikeita tehtaita tai edes niiden seiniä. Sen liiketoiminnan ydinajatus onkin toimia vailla kapasiteetti- tai sijaintirajoituksia. Ja lähellä asiakkaita.

”Toimimme kuin Uber, joka hallitsee takseja. Ajatusmalli on tavallaan sama. Me hallinnoimme tuotantokapasiteettia”, sanoo toimitusjohtaja Edward Blomstedt.

Kauas on siis tultu ajoista, jolloin suomalaisten pikkupaikkakuntien keskustaa hallitsivat jyhkeät tehtaan piiput.

Combi Worksissa uutta toimintamallia on istutettu viimeiset kaksi vuotta. Työ ei ole helppo, sillä Blomstedtin johtaman tiimin pitää hallita isoja kokonaisuuksia.

”Olemme miettineet, mitä virtuaalitehdas ja digitalisaatio oikeasti tarkoittavat. Meidän on pitänyt kehittää prosesseja ja järjestelmiä, jotta pystymme valmistamaan oikeastaan mitä tahansa. Nyt alkaa olla valmista”, Blomstedt kertoo.

Prosesseilla Blomstedt tarkoittaa muun muassa tuotannon virheettömyyttä ja tietokannan rakentamista eli dokumentaatiota. Se mahdollistaa tuotannon siirtämisen eri puolille maailmaa nopeasti ja isot volyymit.

”Meillä on tehtaita sopimuskumppaneina. Yritämme pitää tasapainoa kysynnän ja tarjonnan välillä.”

Markkinointiin paukkuja

Combi Works valmistaa tällä hetkellä asiakkailleen traktoreita, aurinkovoimalla toimivia led-katuvaloja, tuulimyllyn osia, kaivonkansia ja kasvipuutarhoja.

Markkinat erilaisten tuotteiden valmistamiselle ovat valtavat. Voittajia ovat ne, joilla on oikeat järjestelmät ja rahaa. Combi Worksinkin liikevaihdosta Suomesta tulee vielä 70 prosenttia.

”Meidän täytyy hakea aktiivisesti markkinoita. Ponnistelut ovat olleet tähän asti aika varovaisia. Kriittinen tekijä on se, miten lyömme läpi. Emme ole kuitenkaan ainoa firma, joka toimii näin”, Blomstedt sanoo.

Hänen mukaansa uusien ideoiden myyminen potentiaalisille asiakkaille ei ole aina helppoa. Vanhat mallit ovat syvään iskostuneita.

Niin ne ovat osin suomalaisessa teollisuudessakin. Blomstedt arvioi suomalaisen valmistuksen  jakautuneen kahtia.

”Moni tehdas yrittää menestyä kuten ennenkin. Toisessa ääripäässä yritykset ovat investoineet paljon robotiikkaan. Kriittistä on kuitenkin se, että suuret markkinat ovat Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Keski-Euroopassa. Suomen sijainti on epäedullinen.”

Blomstedtin mukaan Suomessa keskustellaan todella vähän siitä, miten kilpailuasetelmaa voidaan muuttaa. Kilpailukykysopimus ei ole ratkaisu.

”Teollisuus menee jatkuvasti lyhyempiin toimitusaikoihin ja läpimenoajat ovat lyhyitä. Kun asiakkaat ovat muualla, virtuaalitehdas on silloin ainoa järkevä ratkaisu”, Blomstedt pohtii.

3xtehokkuus

Suurista varastoista pitää päästä eroon.

Valmistus ja kapasiteetti ei voi olla sidottu yhteen tehtaaseen.

Kiina on iso kysymys. Missä vaiheessa maa siirtyy alihankintateollisuudesta kohti suurempaa lisäarvon tuottamista? Sen jälkeen Kiina alkaa itse valmistaa niitä tuotteita, joita suomalaiset ja muut eurooppalaiset tekevät. Silloin meidänkin pitää olla siellä valmiina.