Yrittäjyys

Lukioaikainen haave toteutui: Veljekset kasvattavat nyt yhteistä yritystä
Hälsan perustajat Lari (vas.), Henri ja Janne Karjula pohtivat ensin, miten voisivat auttaa ihmisiä Afrikassa. Myöhemmin he keksivät, miten samaa voisi tehdä lähellä.

Lukioaikainen haave toteutui: Veljekset kasvattavat nyt yhteistä yritystä

Henri, Lari ja Janne Karjula yhdistivät osaamisensa. Yhteinen yrittäjyys vaatii selkeitä rooleja ja avointa keskustelua.

|

Suomessa on tuhansia yrittäjiä, jotka pyörittävät yrityksen toimintaa yhdessä puolison, perheen tai sukulaisen kanssa. Lumijoelta ponnistaville veljeksille Henri, Lari ja Janne Karjulalle yrityksen perustaminen yhdessä oli itsestään selvä päätös.
Työhyvinvointivalmennusta tarjoava Hälsä perustettiin vuonna 2015, mutta yrityksen juuret ovat paljon kauempana.

– Meillä oli pitkät koulumatkat, ja lukioon mennessä keksimme bussimatkalla, että voisimme työllistää itsemme omassa yrityksessä. Alun perin ajatuksena oli toimia lääkärinä Afrikassa ja auttaa ihmisiä siellä parempaan elämään, kertoo Henri Karjula.

Henriä kiinnosti liikuntatiede ja Laria lääketiede. Myöhemmin liikeidea jalostui, ja veljekset keksivät, miten voivat yhdistää osaamisensa ja näkemyksensä lähellä olevien ihmisten hyväksi. Lopulta syntyi ajatus Hälsasta.

Veljesten ajatukset yhteisestä bisneksestä ovat osoittautunut toimiviksi. Yritys järjestää työhyvinvointivalmennusta muun muassa esimiehille ja työyhteisöille, ja se työllistää jo yli 40 hengen asiantuntijaverkoston.

Viime syksynä Hälsa laajensi toimintaansa ja avasi oman lääkäriaseman Kempeleeseen.

Yrityksen liikevaihto pyöri viime vuonna 200 000 euron luokassa, mutta kasvu jatkuu kovana.

– Tälle vuodelle odotamme yli 500 000 euron liikevaihtoa. Olemme palkanneet jo nyt alkuvuoden aikana viisi uutta työntekijää ja rekrytoimme jatkuvasti lisää, Henri kertoo.

Hänen mukaansa yritys haluaa olla kumppani myös kansainvälisille yrityksille. Lisäksi veljeksille on tärkeää rakentaa Hälsasta hyvä työpaikka koko sen tiimille.

Selkeä työnjako

Erilaiset urapolut ovat Karjulan veljeksille vahvuus. Sopivat roolitkin löytyivät helposti: liikunta ja terveystieteiden maisteri Henri toimii yrityksen hyvinvointijohtajana, lääkäri Lari kehitysjohtajana ja kauppatieteiden maisteri Janne vastaa toimitusjohtajana kaupallisesta myynnistä.

– Myös meidän luonteemme ovat aika erilaiset. Lari on määrätietoinen ja saa asiat toimimaan, Janne on haka myyntityössä. Itse olen aika spontaani ja innostun helposti uusista asioista, Henri kertoo.

Toistaiseksi riidoilta on vältytty. Pelisääntöjen on pitänyt olla alusta asti selkeitä, kun veljekset asuvat eri puolilla Suomea. Lari pyörittää Hälsan lääkäriasemaa Kempeleessä, Janne ja Henri taas yrityksen muuta toimintaa pääkaupunkiseudulla.

Mahdolliset haasteet Karjulat pyrkivät ratkaisemaan ammattimaisesti. Veljekset näkevät itsensä yhdenvertaisina työyhteisön jäseninä.

Henrin mielestä sisarukseen on suhtauduttava töissä ammattimaisesti kuin kehen tahansa työkaveriin. Tälle ei voi töksäytellä pahana päivänä niin kuin perheenjäsenelle ehkä voi.

– Ammatillinen vuorovaikutus on tosi tärkeää. Vaikka asiat riitelevät, ihmiset eivät riitele, Henri sanoo.

Tiiviit välit

Yhdessä yrittäminen

on vahvistanut veljesten välejä entisestään.

– Veljeydestä on etua, sillä tunnemme toisemme ja omat vahvuutemme. Vastuun jakaminen on tehnyt yrittäjyydestä helppoa. Kukaan ei voi olla mestari kaikessa, Lari sanoo.

Yksi kolmikon pelisäännöistä on ollut se, että työt yritetään pitää työnä.

– Pyrimme kunnioittamaan toistemme vapaa-aikaa, vaikka toki olemme paljon yhteyksissä työajan ulkopuolellakin, Henri kertoo.

– Aina se ei tosin ole helppoa. Joskus keskustelu lipsahtaa vahingossa yrittäjyyden puolelle, Lari lisää.

Yhteydenpito hoituu muun muassa Whatsappilla, Slackilla ja sähköpostilla.

– Lisäksi soittelemme oikeastaan päivittäin. Ajoittain soitamme videopuheluita ja tapaamme melko säännöllisesti myös kasvokkain, Lari kertoo.

– Vaikka olemme veljeksiä, meidän täytyy keskustella asioista ja tehdä vuorovaikutuksen eteen töitä, Henri huomauttaa.

Yritysoppia kotoa

Yrityksen pyörittäminen yhdessä on ollut Karjuloiden mielestä valtavan opettavaista. Henri sanoo sen opettaneen erityisesti itsetuntemusta.

– Teemme itse paljon, mutta olemme myös esimiehiä monelle. On ollut yllättävää huomata, millaista osaamista nuoren ja moniammatillisen tiimin johtaminen vaatii. Tämän päivän nuoret kaipaavat vuorovaikutteista ja läsnä olevaa johtajaa.

Veljekset ovat yrittäjäperheestä, joten kotoa saadut opit ovat auttaneet heitä eteenpäin yrittäjyyden alkutaipaleella. Henri kertoo, ettei heidän esimerkiksi tarvinnut hypätä esimiesrooliin kylmiltään, sillä tiimitaidot ja esimiehenä toimiminen tulivat tutuiksi jo varhain maatilan töiden parissa.

– Lukioaikoina saatoimme vastata paristakymmenestä työntekijästä maatilalla. Saimme harjoitella johtamista turvallisessa ilmapiirissä.

Liiketoiminnan pyörittäminen on vaatinut silti jatkuvaa opettelua.

– Yrittäjyydessä on onneksi kyse aika perusasioista. Jos vuorovaikutustaidot ovat kunnossa, niillä pääsee jo pitkälle. Olen huomannut, että ihmiset arvostavat avoimuutta, suoruutta ja aitoja kohtaamisia, Henri sanoo.