Yrittäjyys

Suomalaisyrityksen keksintö: Taistelee bakteereja vastaan ledeillä

Suomalaisyrityksen keksintö: Taistelee bakteereja vastaan ledeillä

Led Suutari haluaa tarjota helppokäyttöisiä desinfiointiratkaisuja terveydenhuollon ja muidenkin alojen käyttöön.

|

Varkautelaisen desinfiointitekniikkaa kehittävän Led Suutari Oy:n toimitusjohtajan ja pääomistajan Risto Koposen auton mittariin kertyy vuodessa yli 100 000 kilometriä.
– Autossa on hyvää aikaa ajatella. Yleensä ideat lähtevät silloin pyörimään päässä, Koponen sanoo.

Kuutisen vuotta sitten perustettu Led Suutari on kehittänyt Koposen johdolla IQ Mobile -laiteperheen, joka on suunniteltu erityisesti mobiililaitteiden desinfiointiin.

Tekijöidensä mukaan UV-LED-tekniikkaan perustuvat puhdistuslaitteet tappavat muutamassa minuutissa laitteessa olevat bakteerit ja mahdolliset virukset.

UV-desinfiointilaitteita on toteutettu jo aiemmin loisteputkitekniikan avulla. Led Suutari käyttää ledejä.

Koposen kehittämä laite on käytössä muun muassa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa ja keskussairaaloissa Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Laitteet kootaan Varkaudessa ja myös komponentit ovat led-lamppuja lukuun ottamatta Suomesta.

Tuotteiden myynti alkoi viime vuodenvaihteessa. Led Suutari tähtäsi heti maailmalle. Tuotteita on Koposen mukaan käytössä ja myynnissä Pohjoismaissa, Saksassa, Sveitsissä, Itävallassa ja Italiassa. Neuvottelut ovat kesken Intian, Brasilian ja Yhdysvaltojen osalta.

Apupojasta yrittäjäksi

Koponen meni 15-vuotiaana, kansakoulun käyneenä sähköasentajien apupojaksi Varkauden Ahlströmin tehtaalle ja eteni uusien paperikoneiden käyttöönottajaksi.

Myöhemmin hän perusti Varkauden Sähköpalvelu Oy:n. Yrittäjä ajoi vuosien kuluessa itsensä loppuun, joten oli hengähdyksen paikka. Niinpä Koponen päätyi myymään kehittämiään kalaverkkoja toreilla.

– Hain vähän vauhtia ajattelemalla välillä muutakin kuin sähköhommia.

Seuraavaksi Koponen kiersi kahdeksan vuotta ympäri maailmaa käynnistämässä Wärtsilän voimalaitoksia. Suomeen palattuaan hän mietti ja kehitti LED-valojen hyödyntämistä kalankasvattamossa.

Ennen Led Suutaria vuorossa oli vielä keikkatyötä voimalaitosten parissa Helsingin Energialle.

Rahoitus haasteena

Koponen luettelee päätehtävikseen rahoituksen keräämisen, ideoinnin ja ideoiden eteenpäin viemisen.

Yrittäjä kuvailee Led Suutarin alkutaivalta haastavaksi erityisesti rahoituksen hankkimisen osalta. Seitsemän henkilöä työllistävä yritys on saanut rahoitusta laitteiden kehitystyöhön muun muassa Tekesiltä, ELY-keskukselta ja yksityisiltä sijoittajilta.

Koponen sanoo, ettei suomalaisista pankeista löydy rahaa tuotteen maailmanlaajuiseen kaupallistamiseen. Pankkien lainalle vaatimat vakuudet ovat hänen mielestään niin suuria, etteivät ne kannata.

– Pankit eivät lähde mukaan pk-yritysten investointeihin. Ennemmin niiden kannattaa laittaa rahat Suomen Pankkiin ja maksaa niille miinuskorkoa.

Koponen kokee tuotteen kaupallistamisen pitkäksi ja melko vaikeaksi prosessiksi.

– Keksinnön kaupallistaminen on kaksipiippuinen juttu. Toisaalta on se, mitä haluaa ja toisaalta mihin on mahdollisuus. Nyt olemme päässeet jo eteenpäin kansainvälisen myyntiverkoston luomisessa.

Ideasta markkinoille

Ammattilaiskäyttöön tarkoitettu erikoistuote tarvitsee ennen kaikkea vahvat faktat myynnin tueksi. Led Suutarin desinfiointilaitteen kohdalla tämä on tarkoittanut yliopistojen tekemiä tutkimuksia. Laitetta ovat testanneet Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot sekä kuopiolainen Biosafe.

– Kun lähdetään myymään tuotetta ammattilaisille, pitää olla dokumentoitua ja tutkittua tietoa, mihin se tehoaa. Mielikuvia on turha lähteä myymään.

Hän kehottaa huolehtimaan perinteisistä IPR-oikeuksista, kuten patenteista. Huomioon on otettava myös erilaiset lait ja säädökset. Koponen huomauttaa, että keksintö saattaa esimerkiksi vaatia viranomaisten luvan jokaisessa vientimaassa erikseen.

Lisäksi erikoistuote tarvitsee hänen mukaansa uskottavuutta ja näkyvyyttä esimerkiksi paikallisissa lääkäri- ja ammattilehdissä julkaistujen artikkelien kautta.

Led Suutarilla on jo hyväksytty menetelmä- ja laitepatentti rajatussa tilassa olevien aineiden desinfioimiseen UV-ledien avulla. Kehitteillä on myös uusia tuotteita. Niistä Koponen ei kuitenkaan hiisku vielä tarkemmin.

Mies on kiinnostunut ratkaisemaan esimerkiksi veden ja myymälöiden puhdistamiseen liittyviä kysymyksiä.

Koponen kertoo keksintöjensä syntyvän yleensä sitä kautta, että joku pyytää häntä keksimään ratkaisun tiettyyn asiaan. Hänellä on vahva tahto kehittää uutta.

– Yleensä asia jää pyörimän mieleen. Idea tulee, kun on tullakseen. Se ei onnistu pakottamalla.