Yrittäjyys

Somepäivitys räjäytti pankin: Kysyntä kasvoi yhdessä yössä

Somepäivitys räjäytti pankin: Kysyntä kasvoi yhdessä yössä

Kynttilöiden valmistaminen pitää Annina Rosenströmin kiireisenä. Tuotteiden herättämä kiinnostus yllätti.

|

Tuhat tykkäystä ja 200 kommenttia. Niin paljon nurmijärveläisen Annina Rosenströmin Facebookin Naisyrittäjät-ryhmään lisäämä kirjoitus keräsi huomiota parissa päivässä. Rosenström kertoi siinä uudesta yrityksestään, soijavahakynttilöitä valmistavasta Candle Light Storystä.
– En ollut ajatellut ollenkaan, että kysyntä voisi olla yhtäkkiä näin suurta. Tarkoitus oli vain kertoa unelmani toteutumisesta, siitä, että kynttiläsarjani alkoi olla valmis. Minulla meni pari päivää pelkästään tiedusteluihin vastaamisessa.

Nyt Candle Light Storyllä on kymmenkunta jälleenmyyjää, kun aiemmin niitä oli yksi. Lisää myyjiä on tulossa ennen joulua. Rosenströmin mukaan kiinnostusta on ollut ulkomaita myöten.

Rosenström myy ja markkinoi yritystään myös messuilla. Vuosi huipentuu joulun alla Helsingissä järjestettäviin Tuomaan markkinoihin, joihin yritys pääsi mukaan ensi kertaa. Viime vuonna joulutapahtumalla oli järjestäjien arvion mukaan kaikkiaan 350 000 kävijää.

Tapahtumaan pääsy ei ole mikään pikkujuttu. Tuomaan markkinat valitsee hakemusten perusteella mukaan sekä uusia että vanhoja myyjiä. Läheskään kaikki halukkaat eivät pääse mukaan.

Rosenströmin mukaan käsityöyrittäjän täytyy olla valmis paiskimaan töitä markkinoilla ja myyjäisissä.

– Sinne ei voi mennä istuskelemaan. Myyjänä pitää olla tavoitettavissa ja osata kertoa tuotteesta. Minulle se on helppoa, sillä tuotteeni on hyvännäköinen ja siitä on helppo kertoa.

Myös esillepanoon on panostettava. Lisäksi huomioitava, että moni asiakas tulee myyjäisiin ilman käteistä, joten kortinlukija on tarpeen.

Myyntitapahtumat ovat Rosenströmille tärkeitä verkostoitumispaikkoja.

– On ollut hienoa huomata, miten vanhemmat ja kokeneemmat myyjät ovat ottaneet minut uutena tekijänä vastaan. Olen saanut paljon tsemppiä, kannustusta ja hyviä neuvoja.

Pitkiä päiviä

Candle Light Storyn tarina alkoi pari vuotta sitten, kun Rosenström halusi kokeilla ekologisten, vegaanisten ja puhtaasti palavien soijavahakynttilöiden valmistusta.

– Halusin tehdä jotain käsilläni. Liikeidea syntyi hiljalleen kokeilemalla eri asioita.

Rosenström suunnitteli ensin virkattuja käsityötuotteita, mutta totesi kilpailua olevan paljon.

– Soijavahakynttilät löysin sattuman kautta. Ne ovat ulkomailla suosittuja, mutta Suomessa aika tuore juttu. Kynttilöissäni lisäarvoa tuo puhtaasti palava puinen sydän, josta lähtee palaessa lempeä rätinä.

Liikeidean toteuttaminen ei tuntunut pelottavalta, sillä Rosenströmillä oli jo ennestään siivousyritys. Hän pyörittää sitä yhä Candle Light Storyn ohessa.

– Myös vanhempani ovat yrittäjiä, joten olen nähnyt yrittäjyyden ylä- ja alamäet. Minulla oli toiminimi valmiina, eli yritystoimintani vain muutti hieman muotoaan. Olen saanut tähän muutokseen paljon apua yrittäjäystäviltäni ja muilta käsityöläisiltä.

Yllätyksiä tulee aina

Rosenströmin kynttilät valmistuvat toistaiseksi hänen kotonaan.

– Mieheni vitsailee, että asumme kynttilätehtaassa. Se on tavallaan totta. Toivon, että jossain vaiheessa pystyn laajentamaan toimintaa sen verran, että voin hankkia varaston ja työskentelytilan.

Verkkokauppakin on tekeillä, kunhan Rosenström ehtii. Työpäivät venyvät pitkiksi.

– Olen päättänyt, että viikolla menen nukkumaan kello 23 mennessä, oli tilanne mikä tahansa. Viikonloppuisin venytän päiviä aamuyhteen saakka. En ole juuri uskaltanut mainostaa, sillä vuorokaudesta loppuvat muuten tunnit kesken.

Yritys on muuttunut nopeasti pienestä sivutoimisesta työstä lähes kokopäiväiseksi, kannattavaksi liiketoiminnaksi.

– Kasvu luo luultavasti lisää kasvua, mutta tarkoituksena ei ole tehdä yrityksestä älyttömän suurta. Toivon, että se on jatkossa vakaalla pohjalla ja kannattava. Voisin hyvin kuvitella palkkaavani tulevaisuudessa esimerkiksi kausityöntekijän.

Yrittäjä ei ole selvinnyt ilman vastoinkäymisiä. Rosenströmin mukaan varsinkin alku oli yhtä kokeilua ennen kuin sopivat reseptit löytyivät.

– Kaikkiin muutoksiin ei voi itse vaikuttaa. Käytän Yhdysvalloissa viljeltyä luomusoijavahaa, joten tuotteen takia ei hakata yhtään sademetsää. Olin melkoisten haasteiden edessä, kun hyväksi havaitsemani vahalaatu lopetettiin. Onneksi löysin uuden tilalle.

Candle Light Story on Rosenströmille ennen kaikkea unelmatyö.

– Olen ollut tästä todella innoissani, koska tuotteessa yhdistyvät omat arvoni.