Yrittäjyys

Yrittäjyys ei ole vain haasteita – näistä onnistumisista yrittäjät iloitsevat
Merja Satulehto tunnetaan paitsi oululaisena tanssikouluyrittäjänä, myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomarina.

Yrittäjyys ei ole vain haasteita – näistä onnistumisista yrittäjät iloitsevat

Yrittäjät Merja Satulehto, Aki Vänni ja Jukka Kangasniemi kertovat, missä he ovat onnistuneet.

|

Yrittämisen haasteista puhutaan paljon, mutta yleensä yrittäjien uralle mahtuu myös onnistumisia. Onnistuminen ei aina riipu siitä, kuinka paljon rahaa viivan alle jää. Usein ne syntyvät pienistä asioista.
Y-Studio kysyi kolmelta yrittäjältä, millaisia onnistumisia he ovat kokeneet.

Onnistuneita rekrytointeja

Oululaisen Tanssikeskus Citydancen yrittäjälle Merja Satulehdolle on ollut jo iso erävoitto tehdä omasta harrastuksestaan elämäntapa. Hän on toiminut tanssin ammattilaisena yli 30 vuotta. Citydancea Satulehto on luotsannut vuodesta 1991.

– En usko, että voisin olla yrittäjä millään muulla alalla. Tanssikoulun pyörittäminen ei ole kovin raharikasta työtä. Liiketoiminta pyörii tanssin ehdoilla. Toisaalta tulosta on tärkeää kasvattaa, sillä mitä paremmin meillä menee, sen enemmän toimintaa on mahdollista kehittää, Satulehto sanoo.

Hän kokee onnistuneensa erityisesti rekrytoinneissa.

Olen löytänyt ympärilleni sellaiset ihmiset, jotka sopivat tähän konseptiin ja jakavat kanssani samantyyppisen ajatusmaailman. Annan heille aika paljon vapautta ja vastuuta. Vastavuoroisesti työntekijäni ovat tosi vastuullisia ja sitoutuneita.

Myös riskitilanteissa onnistuminen on ollut tärkeää.

– Isoin muutos yritystoiminnassa tapahtui vuonna 2014, kun siirryimme suurempiin toimitiloihin ja samalla pois Oulun keskustasta. Muutto oli iso riski, sillä investoinnit olivat isoja. Siirsimme seitsemän tanssisalia saman katon alle.

Onneksi riskinotto kannatti.

Tanssikouluyrittäjän seuraavat onnistumiset saattavat liittyä yrityksen kasvuun. Satulehdon mukaan yritys on kasvanut siihen kokoluokkaan, ettei se välttämättä enää saa kasvua Oulun talousalueella.

– Esimerkiksi sivutoimipisteiden avaaminen muille paikkakunnille voisi kuitenkin olla hieno avaus. Laajentamisen lisäksi koen onnistuneeni, jos pystyn jonain päivänä tekemään yrityksestäni exitin siten, että takaan toiminnan sujuvan jatkuvuuden ja kehittymisen, Satulehto sanoo.

Ilman onnistumisia ei jaksa

Aki Vänni

Luovassa työssä pienetkin onnistumiset auttavat eteenpäin. Sen tietää markkinoinnin, konseptoinnin ja digitaalisen suunnittelun asiantuntija Aki Vänni. Hän on toiminut yrittäjänä 14 vuoden ajan. Matkalle on mahtunut monenmoisia sattumuksia.

– Onnistumisia on pakko olla, että jaksaa eteenpäin. Niistä täytyy muistaa ottaa ilo irti ja kiittää sekä itseään että muita, jotka ovat olleet tekemisessä mukana, Vänni sanoo.

Viimeisimpänä hän kokee onnistuneensa Vellamo-veden ilmeen kokonaisuudistuksessa. Tuotteen vastaanotto on ollut Vännin mukaan hyvä sekä Suomessa että maailmalla.

– En ole ennen osallistunut mainoskilpailuihin, mutta tämä tapaus oli niin hyvä, että päätin osallistua kansainväliseen kilpailuun. Jos menestystä tulee, siitä on iloa monelle taholle.

Arjessa onnistumisen ilo löytyy pienistä asioista.

– Joskus onnistumiset voivat olla ihan vain ahaa-elämyksiä ja sellaisia hetkiä, kun kaikki palaset loksahtavat paikoilleen.

Riittävät vapaahetket ovat yksinyrittäjälle tärkeitä.

– Koen onnistuneeni, koska pystyn usein rauhoittamaan työnteon ennen viikonloppua. Aivot toki tekevät töitä, mutta luovassa työssä täytyy olla tarpeeksi vapaita hetkiä. Joutilas oleskelu on tärkeää, se vapauttaa aivojen kapasiteettia, Vänni sanoo.

Mukana alan kehityksessä

Jukka Kangasniemi

Kankaanpäässä toimivan Optikko Kangasniemen toisen sukupolvenvaihdoksen onnistuminen oli tärkeä etappi Jukka Kangasniemelle. Hänestä tuli vaimonsa Teija Kangasniemen kanssa perheyrityksen jatkajia 12 vuotta sitten. Liikkeen perusti Kangasniemen isoisä 1920-luvulla.

– On ollut hienoa, että olemme pysyneet alan kehityksen mukana sukupolvenvaihdoksen jälkeen. Ala muuttuu jatkuvasti, joten se on välttämätöntä yrityksen menestymiselle. Varsinkin tekniikka on ottanut aimo harppauksia viime vuosina.

Kehityksessä mukana pysyminen on vaatinut kouluttautumista ja verkostoitumista.

– Toimimme sote-alalla, joten meidän toiminnan täytyy olla ajan tasalla. Esimerkiksi tänä vuonna se tarkoittaa liittymistä Kanta-järjestelmään. Se on pakollista, mutta koen, että tällaisissa uudistuksissa on hyvä olla mukana etunenässä, Kangasniemi sanoo.

Hän kokee onnistuneensa myös siinä, kun on saanut työllistettyä itsensä ja vaimonsa yrityksen kautta. Onnistumisen hetkiä ovat puolestaan tuoneet esimerkiksi rekrytoinnit.

– Ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaaminen viitisen vuotta sitten oli iso juttu. Tuntui hienolta kasvattaa toimintaa sopivassa mittasuhteessa. Itse rekrytointi sujui hyvin, sillä löysimme juuri meille sopivan henkilön.

Kangasniemi iloitsee myös siitä, että työnteko ja vapaa-aika pysyvät hallinnassa.

– Kun molempia on sopivasti, elämänlaatu pysyy hyvänä.