Yrittäjyys

Kesä helli ravintoloita ja hotelleja – Miljardin investoinnit käynnissä

Kesä helli ravintoloita ja hotelleja – Miljardin investoinnit käynnissä

Ravintoloista 70 prosenttia ja majoitusliikkeistä 80 prosenttia ilmoitti myynnin kasvamisesta.

|

Suomalaiset majoitusliikkeet ja ravintolat voivat olla tyytyväisiä viime kesän myyntiin, vaikka odotukset olivat etukäteen kovat.
Etenkin majoitusalan yritysten myynti oli viime kesää parempi. Yli 80 prosenttia majoitusliikkeistä ilmoitti myynnin kasvaneen viime vuoteen verrattuna. Joka kolmannella kesämyynti kasvoi yli neljä prosenttia.

Alkuvuoden lukujen perusteella alalla odotetiin vieläkin kovempaa kasvua.

Myös suurimmalla osalla ravintoloista kesä meni hyvin. Ravintoloista 70 prosenttia ilmoitti myyntinsä kasvaneen. Toisaalta joka viidennellä myynti laski.

Kovat investoinnit

Kasvu näkyy myös investoinneissa. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi sanoi syyskuun alussa Y-Studiolle, että toimialalla investoidaan tällä hetkellä enemmän kuin koskaan aiemmin itsenäisen Suomen historiassa.

Investointien kokonaisarvo ylittää miljardin vuoteen 2020 mennessä.

– Hotelli- ja kylpyläinvestoinnit ovat suurimpia. Suomeen on tulossa seuraavan kolmen-viiden vuoden aikana kymmenkunta uutta hotellia ja kylpylähotellia, valtaosa pääkaupunkiseudulle, Lappi kertoi.

Hänen mukaansa pienempiä investointeja tehdään muun muassa ravintoloihin, sisäaktiviteettipuistoihin ja hiihtokeskusten infrastruktuuriin.

Positiivisista uutisista huolimatta matkailualan yritykset harmittelevat kotimaan matkailun kehitystä.

– Suomi on muihin Pohjoismaihin verrattuna potentiaalinsa alapuolella varsinkin kesämatkailussa. Muissa Pohjoismaissa matkailu saa vetoapua vahvan talouden lisäksi kotimaisten ravintola- ja matkailupalveluiden kysynnästä. Etenkin Ruotsi onnistuu houkuttelemaan matkailijoita myös muista Pohjoismaista, sanoo Matkailu- ja ravintola-alan MaRan ekonomisti Jouni Vihmo.