Riskienhallinta

Yrittäjille selvä viesti Brexitistä

Yrittäjille selvä viesti Brexitistä

Brexitin murehtiminen on tässä vaiheessa turhaa. Lapin matkailuala odottaa tulevaa jännityksellä.

|

Iso-Britannian kansanäänestyksestä juhannuksena käynnistynyt kuohunta ei ota laantuakseen.
Markkinoiden hermostuneisuutta kuvaa se, että pörssikurssit ovat painuneet miinukselle eri puolilla maailmaa ja punnan kurssi on laskenut alimmalle tasolle yli 30 vuoteen. Turbulenssi alkoi välittömästi, kun äänestyksen tulokset Euroopan unionista eroamiseksi eli niin sanotusta Brexitistä julkistettiin.

Myllerryksen vaikutuksia suomalaisiin yrityksiin on asiantuntijoiden mukaan liian aikaista arvioida. Y-Studion soittokierrokselta välittyy kuitenkin pk-yrittäjille selvä viesti: jäitä hattuun.

”Saattaa kuulostaa yllättävältä, mutta yrittäjien ei kannata varautua tilanteeseen mitenkään. Murehtimisesta ei ole kauheasti hyötyä”, sanoo taloushallintopalveluja tarjoavan Accountorin toimitusjohtaja Asko Schrey.

Hänen mukaansa Iso-Britannia ei katoa Euroopasta. Maan asema on jatkossa verrattavissa Norjaan tai Sveitsiin. Schrey kannustaa yrittäjiä keskittymään omaan tekemiseensä ja kovaan työntekoon.

Tilitoimisto Administerin johtaja Juha Sihvonen on samoilla linjoilla. Hän suhteuttaa Brexitiä kahden vuoden takaiseen tilanteeseen. Tuolloin Venäjä-pakotteet aiheuttivat yrityksille välittömästi isoja ongelmia.

”Alkuhämmennyksen jälkeen yrittäjien on hyvä selvittää riskit oman tekemisen kannalta. Lyhyellä välillä on vaikea nähdä suurempia vaikutuksia”, Sihvonen kertoo.

Pidemmällä aikavälillä heijastusvaikutukset liittyvät valuuttakursseihin, pörssiin ja vientikauppaan. Britannia on Suomen viidenneksi tärkein vientimaa. Etenkin metsä- ja metalliteollisuus seuraavat tilanteen kehittymistä silmä kovana.

Fennian johtaja Timo Parkkisenniemi sanoo, etteivät vakuutuksetkaan tarjoa enää suojaa poliittisiin riskeihin. Suojauksessa voi käyttää rahoitusinstrumentteja kuten valuuttatermiinejä tai valuuttaoptioita.

”Joskus 1980-90-luvulla oli vakuutus muun muassa valuuttariskejä varten. Nämä hoidetaan nykyään yritysten välisillä sopimuksilla. Suomalaisyritysten tytäryhtiöiden toiminta voidaan vakuuttaa edelleen normaalisti. Siihen ei Brexit vaikuta mitenkään”, Parkkisenniemi kertoo.

Tulevatko matkailijat?

Punnan kurssi on ollut puheenaihe lappilaisissa matkailualan yrityksissä, vaikka kesä on päässyt vasta vauhtiin.

Levin Matkailun toimitusjohtaja Kristiina Kukkohovi sanoo, että britit ovat erittäin tärkeä kohderyhmä Levin ja Ylläksen alueelle, samoin kuin koko Lapille. Brittimatkustajien määrä kasvoi viime kaudella pelkästään Levillä 18 prosenttia.

”Kittilään on tulossa uusia lentovuoroja Manchesterista ja Lontoosta. Perustuen matkanjärjestäjiltä saatuihin ennakkotietoihin uskomme, että englantilaisten matkustajien määrä voi kasvaa 10-15 prosenttia. Ylläksellä kasvutavoitteet ovat samaa luokkaa”, Kukkohovi arvioi.

Hänen mukaansa tulevat kuukaudet näyttävät miten tilanne kehittyy.

”Yleensä britit alkavat varata talvilomiaan vasta sitten, kun kesälomakausi on siellä päättynyt eli elokuun puolessa välissä. Kukaan ei ole painanut paniikkinappulaa. Nyt kaikki ovat vielä odottavalla kannalla.”

Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho on niin ikään luottavainen tulevasta sesongista.

”Puhuin aamulla erään suurimman brittiläisen matkanjärjestäjämme kanssa. He olivat hyvin rauhallisia, eivätkä odottaneet dramaattisia vaikutuksia. Alkuun brittimarkkinan kehitykseen vaikuttaa punnan kurssikehitys, keskipitkällä aikavälillä myös Iso-Britannian talouden kehitys”, Aho sanoo.

Brittimatkailijoiden määrä Rukalla ja Pyhällä on kasvanut vuosi vuodelta. Se on paikannut venäläisten matkailijoiden jättämää aukkoa.

”Ensi talvelle odotamme enintään kymmenen prosentin kasvua. Tätä suurempaa kasvua ei voi toivoa, koska meille ei tule uusia charter-lentoja.”

3 x Shokki

Puskurit.

Asko Schrey ja Juha Sihvonen arvioivat, että pk-yritykset kestävät äkillisiä talouden shokkeja vaihtelevasti. Vuonna 2008 finanssikriisinä alkanut talouden hidas kasvuaika on syönyt puskureita. Tuolloin pienetkin yritykset sopeuttivat toimintaansa nopeasti. Yritykset ovat pääosin velattomia ja konkurssitilastotkin ovat laskussa.

Kahden kerroksen väkeä. Yrityskenttä on tällä hetkellä jakautunut. Osa yrityksistä pärjää suhdanteista riippumatta erinomaisesti ja kehittää jatkuvasti toimintaansa. Toisessa ääripäässä ovat yritykset, jotka eivät ole pysyneet kehityksessä mukana. Syynä on muun muassa yrittäjien ikääntyminen.

Kasvua. Tilitoimistot seuraavat lähes reaaliajassa yritysten tilannetta. Tällä hetkellä positiivisia signaaleja on lähes alalla kuin alalla. Erityisesti rakennusalan yritykset kasvavat.