Riskienhallinta

Ulla Vuolle

Yrittäjä, osaatko hallita arkeasi? Neljä vinkkiä

Ajanhallinta on yksi oleellisimpia asioita jaksamisen kannalta, kirjoittaa Fennian Ulla Vuolle.

|

Yrittäjät tuppaavat laiminlyömään jaksamisensa yrittämisen innossa. Jotta näin ei tapahdu, huomiota kannattaa kiinnittää ainakin näihin neljään asiaan:
Ajanhallinta. Pysähdy miettimään työviikkoasi aika ajoin. Suunnittele etukäteen, mitä tulevan työpäivän ja -viikon aikana on saatava tehtyä. Suunnittelu auttaa saamaan enemmän aikaiseksi. Pohdi jälkikäteen, kuinka hyvin suuret tavoitteet etenivät – vai menikö viikko pelkäksi tulipalojen sammuttelemiseksi?

Keksi tapoja irrottaa ajatukset työasioista. Yrittäjän ei tarvitse olla töissä kellon ympäri. Monelle irtautuminen tarkoittaa esimerkiksi ajan viettämistä perheen kanssa. Illalla tuskin rentoutuu, jos vielä sängyssä maatessa lukee työsähköpostia.

Palautuminen. Yrittäjänkin on hyvä pitää välillä lomaa. On yksilöllistä, miten kukin palautuu pidemmistä työjaksoista. Kaikki eivät välttämättä tarvitse kolmen–neljän viikon kesälomaa. Ole kuitenkin rehellinen itsellesi. Nollaaminen vaatii totaalista irrottautumista työstä.

Loman ajankohta on syytä suunnitella etukäteen. Muutoin kalenteri täyttyy helposti, eikä lomalle jää sopivaa rakoa.

Uni. Kiinnitä huomiota uneen ja sen laatuun. Uni kertoo, onko henkilö huolehtinut riittävästi omasta jaksamisestaan. Tutkimusten mukaan uni vaikuttaa esimerkiksi painonhallintaan ja aivojen toimintaan.

Kun yönsä nukkuu hyvin, tuntee itsensä aamulla virkistyneeksi. Lähdetkö edes välillä uuteen päivään energiaa puhkuen? Jos sellaisia päiviä ei tule koskaan, on itseään kuormittanut todennäköisesti liikaa. Silloin hälytyskellojen pitäisi soida.

Liikunta. Moni ajattelee, että liikunnan pitää olla rankkaa, jotta siitä on hyötyä. Tämä ei pidä paikkansa. Jos elämä on kovin hektistä, voi kunnostaan huolehtimisen aloittaa pienin askelin. Arkiliikunnan lisääminen kannattaa. Kiipeä portaat hissin sijaan tai kulje välillä matka kävellen auton tai bussin sijaan.

Omaa hyvinvointiaan voi kohentaa jo pienillä asioilla. Ethän unohda itseäsi?

Kirjoittaja on Fennian henkilövakuutusten kehittämisestä vastaava johtaja.