Riskienhallinta

Uupumus vei sairauslomalle – erota työ ja vapaa selvästi

Uupumus vei sairauslomalle – erota työ ja vapaa selvästi

Sauli Liitiäinen tajusi stressaantuneensa aina samoissa tilanteissa. Niitä oli karsittava.

|

Uupumus hiipi pitkän ajan kuluessa. Käänteentekevä hetki yrittäjä Sauli Liitiäisen elämässä tuli heinäkuussa 2016. Kun hän löysi itsensä sohvalla itkemässä ilman mitään järkevää syytä, oli aika mennä lääkäriin.

Liitiäinen hakeutui terveyskeskukseen, jossa lääkäri kirjoitti kuukauden sairauslomaa. Se jatkui lopulta kolme kuukautta.

Yrittäjä oli kokenut stressipiikkejä jo pitkään ja niitä oli ollut vuoden aikana yhä useammin. Stressaavat tilanteet saivat sykkeen nousemaan ja kädet tärisemään.

– Pahimmillaan tuli todella kylmä ja meni pari tuntia, niin olin kipeä. Oireet olivat hyvin fyysisiä, Liitiäinen kertoo.

Lääkäri arvioi yrittäjän olevan työkyvytön. Sairausloman saaminen oli helpotus: vihdoin oli lupa olla tekemättä mitään.

Kova draivi

Uupuminen on yleinen yrittäjien ongelma

. Sitä ei myönnetä helposti, edes itselleen. Myös Liitiäiseltä meni aikaa tunnistaa oma uupumisensa.

– Kun mietin jälkeenpäin, se on lähtenyt jo siitä, kun tein pitkää päivää ja oli kova draivi. Vähän kuin olisin ollut ylikierroksilla. Oli terminaattori-fiilis, ja silloin jaksaa painaa töitä.

Liitiäinen työskenteli vuodesta 2013 lähtien pienessä audioalan yrityksessä, jonka yksi perustajista oli. Vuonna 2015 rinnalle tuli oma toiminimi, jolla hän teki muun muassa nettisivuja ja valokuvaamista.

Työpäivät venyivät 12–14-tuntisiksi kuutena päivänä viikossa.

– Käytin hirveästi aikaa mutta asioiden aikaansaaminen hidastui. Luovuus katosi ensimmäisenä, sen jälkeen päätäntäkyky. Vatvoin päätöksiä pienimmistäkin asioista.

”Stressi on ajatusvirhe”

Liitiäinen arvioi uupuneensa kuormittaviin tilanteisiin. Vain työnteko uuvutti, muuten virtaa riitti. Liitiäinen ei tuntenut oloaan masentuneeksi, mutta työuupumus ei kelpaa sairausloman syyksi.

– Lääkäri valitti sitä, ettei tällaiseen tilanteeseen ole suoraa diagnoosia. Se menee aina johonkin masennuksen alakategoriaan.

Kela maksoi sairausloman ajalta sairauspäivärahaa.

– Sanoin lääkärille suoraan, etten pysty jäämään sairauslomalle, jos en saa Kelalta korvausta. Talouteni ei kestä sitä. Sattui hyvä lääkäri, joka otti asian vakavasti.

Lääkärinlausunnon jälkeen piti tavata psykologi. Liitiäinen suhtautui ajatukseen varauksella, mutta keskustelut osoittautuivat hyödyllisiksi. Psykologi auttoi tunnistamaan uupumuksen johtaneita syitä.

– Hän sanoi jo ensimmäisellä kerralla, ettet selviä tästä kuukaudessa, hyvä jos edes kolmessa. Ja että kaikki eivät toivu täysin ikinä.

Liitiäinen yritti palata töihin pari kertaa kesken sairausloman, mutta tutut tuntemukset palasivat heti.

– Siinä oppii kuuntelemaan itseään, mitä aikaisemmin ei osannut. Eikä sitä kukaan muu voi opettaa.

Liitiäinen tajusi stressipiikkien toistuneen uudelleen ja uudelleen samoissa tilanteissa. Hän on oppinut, että jos ajattelutapojaan ei pysty muuttamaan, on stressaavat tilanteet tai ihmiset karsittava minimiin.

– Henkinen stressi on ajatusvirhe, jossa asioiden mittasuhteet vääristyvät. Vaikka kyse on omasta ajattelusta, yleensä jotkut tilanteet tai ihmiset toimivat katalyyttinä. Se on äärimmäisen yksinkertainen asia mutta pirun vaikea korjata.

Asiakkaat ymmärsivät

Kukaan Liitiäisen ympärillä ei huomannut uupumista tai ei ainakaan sanonut sitä ääneen. Hänen mukaansa sivustakatsoja helposti ajattelee, että toinen on vain laiska. Liitiäinen kertoo nähneensä itsekin vierestä, kun toinen yrittäjä uupui.

– Sivusta näkee, miten homma lähtisi taas toimimaan, mutta ihminen ei tee asioita. Kun saman on jälkeenpäin kokenut itse, ymmärtää tilanteen.

Yrittäjästä voi tuntua vaikealta jäädä pois töistä, vaikka tunnistaisi olevansa tauon tarpeessa. Liitiäisen mielestä sairausloman järjestäminen oli helpoin vaihe. Asiakkaat olivat ymmärtäväisiä.

– Jos olet sairas ja siitä on lääkärinlausunto, ei kukaan oleta sinun tekevän töitä.

Kokemus on saanut Liitiäisen tekemään jyrkemmän eron työn ja vapaa-ajan välille. Hän pyrkii työskentelemään päivän neljä ensimmäistä tuntia tehokkaasti. Sen jälkeen työpäivä jatkuu vain, jos olo on hyvä. Mikäli työpäivä venyy turhan pitkäksi, se kostautuu. Silloin seuraava päivä on pidettävänä vapaana.

Liitiäisen mielestä on virhe ajatella, että yrittäjän pitää olla aina töissä.

– Jälkikäteen kun miettii, se on tavallaan itsetunnon pönkittämistä, että yrittäjänä tekee paljon töitä. Niin kuin se olisi jotenkin arvon tai hyvyyden mittari. Niin sitä haluaa uskotella itselleen.

Jos jotain, Liitiäinen on oppinut olemaan armollisempi itselleen.

Lue myös, miten työterveyslääkärit näkevät yrittäjien uupumuksen.

Fakta

4 x Sauli Liitiäisen vinkit jaksamisesta huolehtimiseen

Kolme perusasiaa kuntoon. Kolme simppeliä asiaa kannattaa huolehtia kuntoon: uni, ravinto ja liikunta. Lähde ulos ja syö hyvin. Kun kaksi näistä saa ratkaistua, kolmas yleensä ratkeaa painollaan.

Karsi stressin aiheuttajat. Jos tietyt tilanteet tai ihmiset stressaavat, vähennä ne minimiin. Pyri katkaisemaan kierre mahdollisimman aikaisin. Stressiä aiheuttaa usein vääristynyt ajattelutapa. Kun tulee stressiä, asioiden mittasuhteet vääristyvät. Tee asioita, joista nautit.

Pohdi työaikaasi. Oma tehokkain aika vuorokaudesta kannattaa hyödyntää. Esimerkiksi neljässä tunnissa voi saada tehtyä töitä jopa tehokkaammin kuin 12 tunnissa. Yrittäjän ei tarvitse olla töissä koko ajan, se ei ole hyvyyden mittari. Laatu ratkaisee, ei määrä.

Hakeudu lääkäriin. Yrittäjät tunnetusti menevät lääkäriin vasta pää kainalossa. Voi olla iso kynnys myöntää itselleen, ettei ollutkaan parempi kuin kaverit. Jos oireita alkaa tulla, mene keskustelemaan niistä lääkärin kanssa.