Riskienhallinta

Taivaalla syntynyt idea vaati vuosien tutkimustyön – ”Riskejä on hamaan tappiin”
Panu Vapaavalta kiinnostui siitä, miten kylmähoidosta saataisiin miellyttävämpää. Kehitystyön tuloksena syntyi kuvassa näkyvä Amandan-kylmähoitosuihku. Kuva: Kaisa Sirén

Taivaalla syntynyt idea vaati vuosien tutkimustyön – ”Riskejä on hamaan tappiin”

Panu Vapaavalta kehitti kylmähoitolaitteen kotikäyttöön. Hän varoittaa liiallisesta optimismista tuotekehitysvaiheessa.

|

Vaikka hyvää ideaa lähtisi toteuttamaan heti, voi sen valmiiksi tuotteeksi tai palveluksi saaminen viedä vuosia. Sen tietää kokemuksesta rovaniemeläinen yrittäjä ja Amandan Healthcaren toimitusjohtaja Panu Vapaavalta.
Yritys on kehittänyt suihkuun asennettavan kylmähoitolaitteen, joka sumuttaa iholle kylmää vettä. Vei yli viisi vuotta, että Vapaavallan saamasta ideasta syntyi ensimmäinen kaupallinen versio. Ja siitä vielä kaksi vuotta nykyhetkeen, jolloin on alkanut todellinen työ tuotteen kaupallistamiseksi.

Kaikki sai alkunsa kesällä 2010, kun lentämistä harrastava Vapaavalta koki ahaa-elämyksen ohjatessaan pienen potkurikoneen ohueen pilveen. Hän alkoi miettiä, voisiko vesisumu olla keino altistaa ihoa kylmälle miellyttävästi ja helposti. Vapaavalta oli hurahtanut avantouintiin jo vuosia aiemmin.

Yrittäjä ryhtyi testaamaan ideaa Keksintösäätiön tuella Arctic Power -kylmälaboratoriossa Rovaniemellä.

– Näimme lämpökamerakuvista, että tämähän toimii älyttömän tehokkaasti. Kaupallistamisen kannalta tärkeintä oli, että menetelmä oli suojattavissa. Patentointi alkoi välittömästi, Vapaavalta kertoo.

Kolme vuotta tutkimuksia

Vapaavalta on saanut kylmähoitolaitteen kehittämiseen apua asiantuntijoilta. Kehitystyössä ovat olleet mukana kylmätutkija, termobiologian dosentti Pirkko Huttunen, tuotekehityksen diplomi-insinööri Lars Sundholm, palkittu muotoilija Harri Koskinen ja hienomekaanikko Harri Joy.

Huttunen ja Sundholm ovat myös yrityksen osakkaita yhdessä Vapaavallan ja Suvi Tiilikaisen kanssa.

Huttuselta Vapaavalta sai vahvistuksen sille, että kylmähoidon hyödyille on tieteellistä näyttöä.

– Ajattelin, että onpa kiva mutta samalla näin, että jumankauta – tässä tulee menemään aikaa. Ei tämä olekaan nopeasti markkinoilla. Kliinisiin tutkimuksiin sai lopulta uppoamaan lähes kolme vuotta, Vapaavalta kertoo.

Laitteen on todettu esimerkiksi tuovan helpotusta kipupotilaiden krooniseen kipuun ja nopeuttavan urheilijoiden palautumista.

Veitsen terällä

Pitkä tutkimus- ja tuotekehitysvaihe tarkoittaa yleensä epävarmuutta, riskejä ja yllätyksiä. Koskaan ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

– Siitä selviytyäkseen täytyy olla intohimo ja nähdä asiat paljon pidemmälle, miltä ne näyttävät sitten joskus. Pitää tavallaan unohtaa päivän räpiköinti.

Suurimmat riskit liittyvät Vapaavallan mukaan talouteen.

– Riskejä on hamaan tappiin. Ne liittyvät firman kassaan ja samalla siihen, kuinka oman siviilitalouden pystyy klaaraamaan ja pitämään pinnalla lähes nollatuloilla. Monesti olemme olleet aivan veitsen terällä, mutta aina niistä on selvitty. Pakko on aika hyvä motivaattori, yrittäjä pohtii.

Tuotekehitysvaihe vie paljon aikaa ja rahaa. Kumpikin on helppo laskea alakanttiin. Vapaavalta on itsekin tehnyt niin, vaikka on kuinka varannut mielestään isot puskurit.

– Kun esimerkiksi pilottimme alkoi, monen asian piti olla päivänselviä. Oli tehty kassavirta- ja rahoituslaskelmat, ja silti huomasin, että olin ollut aivan liian optimistinen.

Aina kaikki ei myöskään ole vain itsestä kiinni. Vapaavallan kokemuksen mukaan tuotekehitystä tekevä yrittäjä on helposti muiden ihmisten, kuten virkamiesten ja rahoittajien, varassa.

– Apua joutuu pyytämään aika nöyrin mielin lakki kourassa. Ja joutuu myös olemaan altis muiden ihmisten mielivallalle.

Tuote tunnetuksi

Amandan Healthcare toi kylmähoitolaitteensa ensimmäisen version markkinoille joulukuussa 2015 ja aloitti kaksi vuotta kestäneen pilottihankkeen. Laitteita myytiin pilotin aikana runsaat 200 kappaletta. Yritys tekee yhteistyötä muun muassa Suomen maastohiihtojoukkueen kanssa.

Pilottivaiheessa syntynyt liikevaihto ei anna Vapaavallan mukaan vielä oikeaa kuvaa liiketoiminnasta. Oma lukunsa ovat IPR-oikeudet.

– Meidän immateriaalioikeuksilla on jo merkittävä arvo, mutta ne eivät näy taseessa, Vapaavalta huomauttaa.

Tuotteen varsinainen markkinointi on alkanut vasta tänä keväänä. Seuraava askel on tehdä laite tunnetuksi Suomessa.

Vapaavalta haluaa ottaa ensin kotimarkkinan haltuun ja saada liiketoiminnan kannattavaksi ennen kuin kiirehtii ulkomaille. Hän näkee menetelmän lisensoinnin yhdeksi mahdolliseksi kehityssuunnaksi. Suunnitelmissa on myös nykyistä laitetta edullisempi malli.

Tuotteen kaupallistaminen on oma ponnistuksensa.

– Se vasta viekin aikaa ja rahaa. Monesti rahaa on tuotekehitykseen mutta kun päästään kaupallistamiseen, tuntuu, että kaikki hanat menevät kiinni. En yhtään valita, mutta näin se peli toimii.

Riskejä ja epävarmuutta riittää varmasti myös jatkossa. Onneksi se ei ole koko totuus.

– On paljon ilon ja onnistumisen hetkiä, kun tajuaa, että juttu meni taas eteenpäin, Vapaavalta kiteyttää.