Riskienhallinta

Kuinka paljon uskaltaa investoida? Metallifirma hakee kasvua ja kannattavuutta
Relicompin toimitusjohtaja Marko Jyllilä uskoo, että yhtiön liikevaihto kasvaa uuden investoinnin ansiosta 15,5 miljoonasta noin 17,5 miljoonaan euroon.

Kuinka paljon uskaltaa investoida? Metallifirma hakee kasvua ja kannattavuutta

Metalliteollisuusyritys Relicomp teki päätöksen historiansa suurimmasta investoinnista.

|

Milloin on oikea aika investoida ja kuinka ison investoinnin yritys uskaltaa tehdä, jotta riskit eivät nouse liian suuriksi?
Sitä on miettinyt kurikkalainen ohutlevyteknologiaan erikoistunut Relicomp Oy, joka teki hiljattain historiansa suurimman, lähes kolmen miljoonan euron investoinnin. Se on iso raha, vaikka metalliteollisuusyrityksen liikevaihto on 15,5 miljoonaa euroa.

Kolmella miljoonalla yritys laajentaa toimitilojaan ja hankkii Suomen suurimman prässin. Rakennus valmistuu vuoden alussa, ja uuden prässin on määrä olla toiminnassa maaliskuuhun 2019 mennessä.

Relicompin investointitahti on ollut viime aikoina muutenkin kova. Yhtiön on panostanut viimeisen vuoden aikana muun muassa särmäyspuristimeen sekä erilaisiin it-projekteihin, jotka liittyvät varastonhallintaan ja tuotannonsuunnitteluun.

Relicompin yrittäjän ja toimitusjohtajan Marko Jyllilän mukaan investointien takana on ollut iso työ.

– Ne ovat vaatineet pitkäjänteisyyttä. Olemme tehneet jo useamman vuoden ajan erilaisia laskelmia. Tämän investoinnin suunnittelu alkoi jo kolme vuotta sitten.

Jyllilä korostaa, että vastaavan kokoluokan investoinnit vaativat hyviä verkostoja ja avointa kommunikointia eri osapuolten välillä. Investointeihin on kuitenkin suhtauduttava positiivisesti, sillä ilman niitä yritys ei voi kasvaa.

– Kurikan kaupunki hallinnoi laajennuksen rakentamista ja me ryhdymme maksamaan sitten, kun halli on valmis. Kaupunki tukee rakentamista, ja me pysymme investoinnin avulla kehityksen kärjessä.

Saman katon alle

Juuri kehityksen aallonharjalla pysyminen on Jyllilän mukaan suurin syy siihen, miksi Relicomp panostaa niin voimakkaasti uuteen.

– Teemme kehitystyötä ohutlevyteknologian tuottavuuden ja sen laadun parantamiseksi. Tällaisen investoinnin ansiosta tuotannon tehokkuus paranee entisestään.

Relicomp työllistää parhaillaan noin 130 henkilöä. Jyllilä arvioi, että investointi luo myös uusia työpaikkoja.

– Meidän täytyy työllistää lähitulevaisuudessa useita uusia henkilöitä, jotta saamme tuotannon pyörimään haluamallamme tavalla.

Hankittava prässi on korkeudeltaan 9,5 metriä ja sen vetovoima on 1 200 tonnia.

– Se tarvitsee reilusti tilaa ympärilleen. Voimme alkaa valmistaa laitevalmistajille konepeittoja, joten jatkossa ne saavat kaikki palvelut meiltä saman katon alta.

Relicomp pienentää tuotannon riskejä, sillä yritys ei ole enää niin riippuvainen alihankkijoista.

– Ajoitus oli nyt oikea. Rahoitus alkoi olla valmiina, ja asiakkaamme haluavat koko ajan isompia vetotuotteita. Vaihtoehtona oli joko maksaa alihankkijalle työstä tai tehdä se itse, joten päädyimme jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Jyllilän mukaan investointi parantaa suoraan yrityksen kannattavuutta ja kasvattaa sen liikevaihtoa.

– Pystymme myös pienentämään varastotasoja, ja yrityksen hiilijalanjälkikin pienenee, kun tuotteita ei tarvitse ajeluttaa ympäri Suomea.

Riskit hallintaan

Jyllilä kertoo, että miljoonainvestointi alkaa tuottaa rahaa heti, mutta vie vuosia ennen kuin se on maksanut itsensä takaisin.

– Laskelmieni mukaan rahavirta kääntyy positiiviseksi vuonna 2024, mikäli mitään erityistä ei tapahdu.

Yrittäjä huomauttaa, että isoihin investointeihin liittyy aina riskinsä. Siitä hänellä on omakohtaista kokemusta.

– Jos talouskriisi iskee, sitten ei auta kuin ihmetellä, mitä tehdään. Esimerkiksi edellisen talouskriisin seurauksena liikevaihtomme tippui lähes 60 prosenttia. Se oli iso lasku, josta olemme onneksi sittemmin tulleet vain ylöspäin.

Riskejä pienentää se, että Relicompilla on hyvät suhteet pankin kanssa.

– Jos jotain kummallista tapahtuisi, voisimme neuvotella pankin kanssa maksuaikoja. Sama pätee tavarantoimittajiin. Välit kannattaa pitää kaikkiin suuntiin kunnossa.