Riskienhallinta

Erilainen yrittäjä – töitä vain aamupäivisin

Erilainen yrittäjä – töitä vain aamupäivisin

Johanna Amnelin on tehnyt selvän eron työn ja vapaa-ajan välille.

|

Elämänlaatu yrittäjänä parani huomattavasi, kun työtunnit karsiutuivat vain aamupäiviin.
Näin kertoo yrittäjä Johanna Amnelin. Hän pyörittää verkkokauppaa, valokuvaa ja tekee tarvittaessa myös graafista suunnittelua ja verkkosivuja.

– Aika riittää, kun priorisoin. Toisaalta olen hyväksynyt sen, että en tienaa niin paljon kuin silloin, jos painaisin täyttä päivää. Koen sen kuitenkin vaikuttavan elämänlaatuuni negatiivisesti.

Amnelin on erilainen yrittäjä, jos vertaa massaan. Yrittäjät tekevät töitä keskimäärin yli 40 tuntia viikossa. Amnelinin työntekemistä rajoittaa myös pakko.

– Minulla on diagnosoitu ADD, masennustaustaa ja erityislapsi. Lisäksi olen huono kestämään stressiä. Haluan silti olla onnellinen. Aikani täytyy riittää myös perheelle ja harrastuksille. Jos tekisin töitä iltapäivään, en jaksaisi enää tehdä kotitöitä tai huolehtia poikani asioista.

Diagnoosista on ollut Amnelinin mukaan hyötyä.

– Olen todella impulsiivinen ja nopea liikkeissäni, enkä jää turhaan mietiskelemään asioita. Minulla ei mene muutaman logon suunnittelemisessa tuntia kauempaa. Tästä on ollut selkeää hyötyä liiketoiminnan kannalta. Kun teen töitä, teen niitä täysillä.

Monen yritysidean summa

Amnelinin polku yrittäjäksi alkoi viitisen vuotta sitten. Valokuvausta harrastanut Amnelin alkoi myydä valokuvateoksiaan ja hankki tätä varten Y-tunnuksen. Ajatus täysipäiväisestä yrittäjyydestä alkoi kyteä.

– Halusin maksaa heti alusta saakka verot myymistäni valokuvateoksista. Koin, että tällöin voisin maksaa edes osan aiemmin saamistani yhteiskunnan tuista takaisin verojen muodossa.

Pian Amnelin perusti verkkokaupan, jonka tarkoituksena oli myydä Amnelinin valokuvilla koristeltuja kelloja ja saunamittareita. Myynti oli pientä, joten Amnelin avasi pian toisen, paikallisten käsityöyrittäjien tuotteita myyvän verkkokaupan, verkkokauppa Butik-O:n.

– Verkkokauppa myi noin kymmenen salolaisen käsityöyrittäjän töitä, mutta myynti oli pientä. Käsityötuotteet ovat perinteisesti kalliita ja lisäksi maassa jylläsi pitkittynyt lama. Aloitimme täysin nollabudjetilla, ilman minkäänlaista markkinointirahaa.

Amnelin laajensi verkkokaupan valikoiman valtakunnalliseksi. Yrittäjä teki asiakkailleen myös graafista suunnittelua ja verkkosivustoja. Pian sosiaalisessa mediassa aktiivinen yrittäjä keksi tehdä verkkokaupalle somestrategian.

– Sen jälkeen myynti on ollut sen verran suurta, että en ole enää ehtinyt tehdä graafisen suunnittelun töitä.

Työ ja vapaa-aika erillään

Amnelinin aamupäivät kuluvat tällä hetkellä verkkokaupan tuotteiden postittamiseen ja pakkaamiseen. Jos sähköposti alkaa paukkua iltapäivällä, Amnelin ei sitä huomaa.

– Olen tarkoituksella tehnyt selvän eron työn ja vapaa-ajan välille. Työsähköpostit eivät kulkeudu kännykkään, enkä vastaa työpuheluihin oman työpäiväni jälkeen. Jos jotain jää tekemättä, teen sen seuraavana päivänä.

Amnelin huomauttaa, että yrityksen asioiden sulkeminen pois mielestä ei käy aina käden käänteessä.

– Tämän takia käytän esimerkiksi kahta Facebook-profiilia. Toinen liittyy puhtaasti työhön, toinen vapaa-aikaan. Yritän parhaani mukaan sulkea työmaailman pois mielestäni kokonaan silloin, kun en ole töissä.

Yrittäjyyden raskaita puolia ja aamusta iltaan paahtamista korostavan ilmapiirin keskellä Amnelin ei ole juuri lyhyistä työpäivistään huudellut.

– Minusta on tuntunut vähän epäreilulta, että olen saanut näin vähällä työmäärällä sellaisen toimeentulon, joka riittää minulle. Nyt, kun olen puhunut asiasta ääneen, olen ollut yllättynyt positiivisten kommenttien määrästä.

Lyhyisiin työpäiviin vaikuttaa myös se, että verkkokauppias kokee tulevansa melko pienellä toimeen.

– Meillä ei ole paljon rahaa käytössä, mutta tämä tulotaso riittää meidän perheellemme. Meillä on kuitenkin paljon yhteistä aikaa, mikä on minusta yrittäjälle rahaa tärkeämpää.