Riskienhallinta

Älä kaadu työkuormaan – Kaikki lähtee osaamisesta
Työuupumus on vaarallinen yrittäjien ammattitauti.

Älä kaadu työkuormaan – Kaikki lähtee osaamisesta

Liiketoiminnan ymmärtäminen on yrittäjän työhyvinvoinnin kannalta elintärkeää.

|

Yrittäjän työkuorma ja jaksaminen jakautuvat pahasti kahtia. Osa yrittäjistä kokee jaksavansa hyvin, osa kärsii osaamisvajeesta ja kuormittuu työssään.
Tulokset selviävät Y-Studion Oma jaksaminen –testin tuloksista.

Vastaajista lähes neljä kymmenestä on sitä mieltä, että heillä on jatkuvasti vaikeuksia selvitä työkuormasta. Lähes yhtä moni kokee satunnaisia kiirehuippuja. Yli kolmannes vastaa työn ja vapaa-ajan olevan epätasapainossa.

Osaamisvajeesta kärsii jollain tasolla yli 40 prosenttia vastaajista. Osaamisen kehittämiseen ei myöskään panosteta. Lisäksi yli puolet ilmoittaa yritystoiminnan keskeytyvän, jos yrittäjä ei jaksa.

Positiivista vastauksissa on se, että yli 70 prosenttia sanoo talousosaamisen olevan hallussa.

 

Työhyvinvointiin erikoistuneen IWELLOn toimitusjohtaja Henna Kautto ei ylläty tuloksista. Hänen mukaansa eri tutkimukset osoittavat samoja haasteita yrittäjien jaksamisessa.

– Suomalainen sisu on tässä yhteydessä niin heikkous kuin vahvuuskin. Yhteiskunnallisesti ajateltuna tulokset ovat todella dramaattisia, jos puolet yrityksistä on noin riippuvaisia yrittäjän jaksamisesta.

Osaatko liiketoiminnan?

Kautolla on yli 20 vuoden kokemus hyvinvointialalta. Nyt hän valmentaa yrittäjiä, johtoa ja asiantuntijoita voimaan työssä paremmin.

Kauton mukaan työhyvinvoinnin systemaattinen valmentaminen on Suomessa vasta alkuvaiheessa, vaikka kansainvälisesti yritysten hyvinvointivalmennus on ollut hyvin tyypillistä jo pitkään. Valmennuksen tavoitteena on nostaa yrittäjän suorituskykyä. Yksilön suorituskykyä on mahdollista nostaa paljonkin, mutta silloin pitää ymmärtää yksilön tarpeet ja lähtökohta.

Suorituskyvyn parantaminen lähtee aina riittävästä palautumisesta.

– Yrittäjä on se suurin haaste. Hän tekee yleensä kaiken itse ja pitää kaikesta kiinni. Silloin ajanhallintakyky pettää ja sen jälkeen alkaa liiallinen stressi. Kaikki lähtee kuitenkin liiketoiminnan ymmärtämisestä. Jos sitä ei ole itsellä, niin kenellä muulla ymmärrys sitten on? Voisiko osaamista saada jostain? Kautto kysyy.

– Yrittäjillä on aina hyviä ideoita, mutta huonosti suunnitellun liiketoiminnan ylläpitäminen voi myös syödä koko hyvinvoinnin. Ei terveyttään kannata bisnekselle antaa. Apua kannattaa kysyä, koska kysyjä saa aina apua, hän jatkaa.

Osaamisvajeita on kaikilla yrittäjillä.

Etenkin yksinyrittäjillä on kriittistä ulkoistaa tiettyjä toimintoja. Hyvä esimerkki on taloushallinto, jonka osa yksinyrittäjistä hoitaa edelleen itse. Toimintojen ulkoistus on syytä huomioida hinnoittelussa.

Kasvuyrittäjillä on puolestaan omat haasteensa.

– He ovat eräänlaisessa flow-tilassa, kun tavoitteena on esimerkiksi exit viidessä vuodessa. Silloin ei muisteta huolehtia ihmisille tärkeistä asioista, kuten riittävästä unesta, liikunnasta tai syömisestä. Tällöin saattaa käydä niin, ettei koko exit-haave toteudu, kun väsytään matkalla, Kautto kertoo.

Uupumusta tai työkyvyn heikkenemistä on vaikea itse havaita. Paineenkestävyys on yksilöllinen asia.

– Parhaiten kestävät ne, joilla on luonnostaan hyvä stressinsietokyky. He yleensä etenevät organisaatioissa esimiesasemiin. Palautumista ja stressinsietokykyä on onneksi mahdollista treenata. Yrittäjällä saattaa olla paljon substanssiosaamista, mutta ei välttämättä aina riittävää paineensietokykyä. Hänellä on aina koko elämä pelissä.

Liiketoiminnan ymmärtämisen lisäksi unen laatu on iso askel kohti parempaa arkea. Unta pitää olla riittävästi, ja sen on oltava säännöllistä.

– Unen aikana aivot tekevät työtä valmistaessaan yrittäjää seuraavaan päivään. Aivot ikään kuin lokeroivat tiedostoja oikeisiin kansioihin. Osa asioista tallentuu pitkäaikaismuistiin, osa jää tallentumatta, jos se ei ole tärkeä muistettava asia. Yön aikana aivot myös latautuvat kuin puhelimen akku. Jos lataaminen ei ole onnistunut, lähdetään töihin vajaalla akulla, Kautto sanoo.