Johtaminen

Työntekijöiden palkkaus

Työntekijöiden palkkaus

"Hyvän tyypin" metsästyksessä asenne on tärkeämpi kuin osaaminen. CV katsoo menneeseen.

|

Työntekijöiden palkkaaminen on yrityksen kasvulle elintärkeää, mutta samalla rekrytointi on yrittäjälle iso riski. ”Hyville tyypeille” on tilausta, sillä hutirekrytoinnit voivat pahimmillaan ajaa pienen yrityksen vaikeuksiin.
Rekrytoinnin asiantuntija, Eminen toimitusjohtaja Susanna Rantanen huomauttaa, että ”hyvä tyyppi” ei ole mikään universaali käsite.

– ”Hyvä tyyppi” tarkoittaa yleensä enemmän asennetta kuin osaamista. Yrityksen pitäisi palkata sellaisia työntekijöitä, jotka kykenevät toimimaan strategisten tavoitteiden mukaisesti seuraavat kaksi vuotta. Tavoitteethan vaihtuvat elinkaaren eri vaiheissa, Rantanen kiteyttää.

Hän kehottaa yrittäjiä pohtimaan, minkälaisia tuotto-odotuksia rekryinvestoinnille pitäisi asettaa. Lisäksi on tärkeää miettiä, kuinka paljon aikaa menee perehdyttämiseen ja missä ajassa työntekijä muuttuu tuottavaksi.

– Omassa yrityksessäni kuluu vuosi ennen kuin työntekijä on tuottava. En palkkaa historiaa, vaan tulevaisuutta. Aiemmalla työkokemuksella on arvoa, mutta CV:hen on opeteltu kirjoittamaan siitä, mistä työntekijä on saanut palkkaa. Itseäni kiinnostaa se, mitä muuta hän on tehnyt. Mille sydän sykkii? Rantanen pohtii.

Kunnioita työntekijöitäsi

Rantanen antaa yrittäjille neuvoja lisäkäsien palkkaamiseksi toukokuun Y-Koulussa. Koulussa vertaillaan oman työntekijän plussia ja miinuksia verrattuna alihankintaan ja vuokratyövoimaan. Lisäksi videolla puhutaan ”hyvien tyyppien” löytämisestä, sitouttamisesta ja työnantajamielikuvasta. Koulutus on katsottavissa 16. toukokuuta alkaen osoitteessa: http://staging.ystudio.qs.fi/koulu/.

Samasta osoitteesta löytyy myös koulutusmateriaali, joka on niin ikään ilmaiseksi ladattavissa.

Rantanen sanoo työntekijöiden sitouttamisen olevan lopulta aika yksinkertaista.

– Hintakilpailua on pk-yrityksen vaikea voittaa. Paras sitouttamiskeino on keskinäinen kunnioitus ja arvostus. Kohtele työntekijöitäsi kuin perheenjäseniäsi.

Mutta mistä yritys löytää ne oikeat työntekijät?

– Jos pk-yritys on rekrytoinut vähän työntekijöitä, niin parhaiten työntekijät löytää omista verkostoista.

5 vinkkiä löytää parhaat tyypit

  • Määritä ensin tarkasti, mitä palkattavan henkilön pitää saada aikaiseksi ensimmäisen vuoden aikana.
  • Määritä sen jälkeen, minkälainen tyyppi on mielestäsi paras työskentelemään kanssasi (asenne).
  • Tee itsellesi selväksi, miksi tämä tyyppi haluaisi juuri sinulle töihin, jos kysyntää on muuallakin.
  • Kysy rohkeasti verkostoiltasi nimiä tai apua etsimäsi osaajan löytämiseksi.
  • Etene hyvien kanssa ripeästi, sillä heillä on muitakin ottajia.