Johtaminen

Puolet liikevaihdosta hävisi asiakkaan mukana – ”Pommi räjähti käsiin”

Puolet liikevaihdosta hävisi asiakkaan mukana – ”Pommi räjähti käsiin”

Konepaja Hallaworksia pyörittävät sisarukset eivät epäröineet pyytää apua, kun riski toteutui ja iso asiakas lähti.

|

Riskit ovat jatkuvasti läsnä metallialalla. Syksyllä 2014 raumalaiseen Hallaworksiin kantautui tieto, jota oli osattu ounastella: iso asiakas lopetti kaikki tilaukset konepajalta.
– Mitään ei ollut tehtävissä siinä vaiheessa, kun pommi räjähti käsiin. Kyyti oli todella kylmää, muistelee Hallaworksin toimitusjohtaja Niina Pekonen.

Asiakkaan menetys vei jopa puolet Hallaworksin liikevaihdosta ja syöksi yrityksen tilanteeseen, josta se ei ole vieläkään täysin toipunut.

Pekonen ei ollut siskonsa, yrityksen varatoimitusjohtaja Noora Pylkkäsen kanssa ensimmäistä kertaa kovassa paikassa. Vuonna 2007 heidän isänsä kuoli yllättäen ja parikymppisille tyttärille jäi vetovastuu konepajasta.

Pekosen mukaan viime vuodet ovat kuitenkin olleet yrityksen pyörittämisessä kaikkein raskaimmat.

– Viime vuosien aikana on joutunut miettimään, mihin on tullut lähdettyä.

Äkkiä uusia asiakkaita

Kun tilaukset isolta asiakkaalta loppuivat, sisarusten ensimmäinen ajatus oli, että asiakkaita tarvitaan lisää – ja nopeasti.

Siihen asti, konepajan 30-vuotisen historian aikana, myyntityötä ei ollut juurikaan tarvinnut tehdä. Päämiehet olivat isoja ja pitkäaikaisia, eikä vaihtuvuutta ollut paljon.

Aluksi Pekonen ja Pylkkänen palkkasivat ulkopuolisen firman hoitamaan puolestaan niin sanottuja kylmiä puheluita ja varaamaan tapaamisia. Heti alkuvuonna 2015 alkoi ankara Suomen-kiertue, jonka aikana yrityksen johtokaksikko tapasi niin paljon potentiaalisia asiakkaita kuin mahdollista.

Opettelemista oli paljon, ja sisarukset olivat myös epävarmoja itsestään.

– Kyllä me kauppojakin saimme, mutta uusien asiakassuhteiden käynnistäminen voi viedä parhaimmillaan vuosia. Pienenä alihankkijana meidän tavoitteemme on toimia isojen päämiesten kanssa. Sellaisten saaminen yleensä kestää, Pekonen sanoo.

Sisarukset eivät kuitenkaan ole koskaan pelänneet pyytää apua, jos he ovat sitä tarvinneet.

– Oli heti selvää, että meidän tietotaidollamme tilanteesta ei olisi selvitty. Kontaktoimme ihmisiä, joita olemme katsoneet ylöspäin ja joilta ajattelimme saavamme apua.

Tällaisia ovat olleet muun muassa Componentan omistaja ja entinen toimitusjohtaja Heikki Lehtonen, joka istuu myös Hallaworksin hallituksessa, sekä Tampereen Konepajat Oy:n toimitusjohtaja Juhani Lehti.

– Hän [Lehti] on tietyllä tavalla kilpailija, mutta myös tsemppari. Hänen kanssaan aina välillä soitellaan, että miltä bisnekset näyttävät.

Myös asiakkaille on kerrottu tilanteesta avoimesti.

– Tosi monet päämiehet ovat auttaneet, minkä ovat pystyneet. Siitä pitää olla syvästi kiitollinen.

Murros yhä käynnissä

Liikevaihdon katoaminen aiheutti mullistuksia myös Hallaworksin työvoimassa. Työntekijöitä on jouduttu lomauttamaan ja irtisanomaan, mikä on väistämättä vaikuttanut pieneen mutta pitkäaikaiseen joukkoon. Nyt yritys työllistää 13 henkilöä.

– Koko porukka käy edelleen tietynlaista muutosta läpi. Kun kaikki myllätään yhdessä yössä, ei voi olettaa, että siihen sopeudutaan vuodessa tai edes kahdessa.

Samaan aikaan metalliala on muuttunut entistäkin nopeasyklisemmäksi, mikä näkyy pienen alihankkijan toiminnassa. Pekosen mukaan tulevaisuutta on vaikea suunnitella, koska tilauskantaa ei välttämättä ole kuin muutamaksi kuukaudeksi eteenpäin.

Riskejä on lukuisia: esimerkiksi päämiesten tilanteet ja maksukyvyt, materiaalien hinnat sekä laajemmin markkinatilanne. Osaavaa työvoimaakaan ei oikein ole saatavilla.

– Tämä tilanne kertoo siitä, missä koko maa makaa, hirveässä epävarmuudessa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Pekosen mukaan kaiken aikaa on varauduttava siihen, että joidenkin viikkojen kuluttua töitä ei enää olekaan samaan malliin kuin juuri nyt.

Periksi ei anneta

Hallaworksin liikevaihto oli viime vuonna 1,3 miljoonaa euroa. Vielä vuonna 2013 sitä kertyi 1,9 miljoonaa euroa.

Vaikka yritys on onnistunut kuromaan hieman takaisin vuosina 2014 ja 2015 menettämäänsä liikevaihtoa, tekemistä riittää edelleen. Ainoa vaihtoehto on jatkaa yrittämistä ja uusien asiakkaiden hakemista.

– Kontaktoimme niitäkin, jotka olemme jo kontaktoineet. Vaikka kauppoja ei ole saatu, muistutamme, että olemme edelleen olemassa.

Vaikeudet ovat saaneet Pekosen miettimään useamman kerran hanskojen heittämistä tiskiin. Silti aina jostain on löytynyt motivaatiota jatkaa. Yksi tärkeä motivaattori on oma sisko, jonka kanssa on voinut jakaa kaikki yritykseen liittyvät asiat.

– Me harvoin sukellamme samaan aikaan, joten toinen aina tsemppaa toista.