Johtaminen

Pikaruuan kultasormi vie nyt Naughty BRGR -ketjua kohti huippumenestystä
Mikko Mollberg on nähnyt ruoka- ja ravintola-alaa monista kulmista. Kuva: Matias Jalmari

Pikaruuan kultasormi vie nyt Naughty BRGR -ketjua kohti huippumenestystä

Burger Kingin ja Wayne’s Coffeen Suomeen tuonutta Mikko Mollbergia on kiehtonut aina ravintola-alan kiihkeys.

|

Mikko Mollberg on seurannut kahvila- ja ravintola-alan kehitystä aitiopaikalta yli 20 vuoden ajan. Hän on avannut urallaan yli 150 liikepaikkaa ja tuonut Suomeen Wayne’s Coffeen ja Burger Kingin kaltaisia kansainvälisiä ketjuja.
Nyt hän luotsaa Top Chef -voittaja Akseli Herlevin Naughty BRGR -ravintolaketjua kohti kansainvälistymistä.

Yksi Mollbergin tärkeimpiä oppeja on, että asioita ei saa jättää kesken, vaan aloitetut hankkeet on vietävä tavalla tai toisella loppuun.

– Eri perustamisvaiheissa herää usein epävarmuutta, onko esimerkiksi liikeidea oikea. Tätä täytyy kestää ja luottaa siihen, että homma toimii, hän sanoo.

Mollbergin mielestä uuden lanseeraamisessa tärkeintä on, että tuote on kunnossa. Kaikki muu tulee sen jälkeen.

Yrittäjäksi koulunpenkiltä

Mollbergin yrittäjäura alkoi suoraan koulunpenkiltä parikymmentä vuotta sitten, kun hän päätti kaverinsa kanssa tuoda Wayne’s Coffee -kahvilaketjun Suomeen. Se tarkoitti opiskelijalle isoa 150 000 markan pankkilainaa ja muuttoa Tampereelta Helsinkiin.

Vauhti oli kova, ja mukana oli paljon nuoruuden hurmaa. Mollberg meni aamuisin kuudeksi leipomoon ja teki loppupäivän muita yrittäjälle kuuluvia töitä. Työpäivät venyivät 12-tuntisiksi.

– Siinä oli paljon sellaista, josta sai kiksejä. Onnistumisia ja oivalluksia tuli, ja työnteko oli hauskaa.

Mollberg ajattelee näin jälkikäteen, että riskit ja vauhti tuntuivat kuitenkin järkeviltä.

– Tärkeää on, että riskeistä pystyy selviämään, jos homma menee pieleen, hän muistuttaa.

Seitsemän vuoden yrittäjänä olon jälkeen Mollberg alkoi ajatella, että ehkä kahvila ei sittenkään ole hänen loppuelämänsä juttu. Hän myi osakkeensa Wayne’s Coffeen taustayrityksestä ja lähti S-ryhmän palvelukseen.

Myöhemmin hän on esimerkiksi tuonut Suomeen Sibylla-pikaruokaketjun Atrian leivissä ja Burger Kingin Restelillä työskennellessään.

Hyppy liikkuvaan junaan

Nyt Naughty BRGR:ssä Mollberg on hypännyt vauhdissa olevaan junaan. Hän aloitti yrityksen osakkaana ja toimitusjohtajana huhtikuun alussa. Naughtylla on tällä hetkellä ravintolat Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Jyväskylässä ketju avaa kesällä.

Yritys työllistää yli 50 henkilöä ja sen liikevaihto oli viime vuonna noin 4,3 miljoonaa euroa. Kuluvana vuonna yritys tavoittelee yli 5,5 miljoonan euron liikevaihtoa.

Ketjun on tarkoitus laajentua Suomessa edelleen ja kansainvälistyä jo lähivuosina. Mollbergin mielestä yrityksellä on tuotteesta ja tarinasta lähtien siihen kaikki edellytykset. Laadukkaiden hampurilaisten kysyntä on myös voimakkaassa kasvussa.

Mollberg pyrkii tuomaan yritykseen markkinatuntemusta ja verkostoja sekä jalkauttamaan yrityskulttuuria. Menestymiseen tarvitaan tietysti myös tuuria, mutta hän ajattelee, että kaikki on lopulta kiinni ihmisistä.

Alan nopea syke kiehtoo

Mollberg sanoo olleensa aina kärsimätön. Hänen mottonsa on, että jos mitään ei tee, mitään ei myöskään tapahdu. Tällainen uteliaisuus ja uskallus on vienyt hänet katselemaan ruoka-alaa useista erilaisista näkökulmista.

Ravintola-alan kiihkeys on aina kiehtonut häntä.

– Syke on nopea ja alalla on paljon mielenkiintoisia ihmisiä, paljon persoonia.

Mollbergille työnteko on ollut aina sitoutunutta ja intohimoista, on hän sitten ollut yrittäjä tai palkkatöissä. Hänen mukaansa kaikki lähtee niistä kahdesta – on sama, lanseerataanko maailmanlaajuista burgeriketjua vai pienempää paikallista juttua.

– Olen aina tehnyt töitä niin paljon kuin suinkin olen ehtinyt, Mollberg kertoo.

Erityisen merkittävinä hetkinä työuraltaan hänelle on jäänyt mieleen Wayne’s Coffeen ja Burger Kingin ensimmäisten liikkeiden avajaispäivät.

– Kun näki, miten ihmiset nauttivat ja odottavat, fiilis on käsittämätön. Silloin näkee, että nyt on osuttu johonkin sellaiseen, josta ihmiset pitävät, hän muistelee Suomen ensimmäisen Burger Kingin avaamista.

Ei mikromanageerausta

Uutta lanseeraavan ja liiketoimintaa kasvattavan johtajan tai yrittäjän on pystyttävä katsomaan asioita eri kanteilta. Mollbergin mielestä on ymmärrettävä asiakkaan ja työntekijän tasot sekä hahmotettava kokonaisuuksia niin, että energiaa käytetään oikeisiin asioihin.

Mollbergilla on kokemusta erityisesti muutosjohtamisesta. Hän yrittää kaiken aikaa muistaa, että ihmiset ovat erilaisia, eivätkä kaikki välttämättä toimi yhtä nopeasti kuin hän itse.

Mollberg myös antaa alaisilleen paljon vastuuta.

– Mikromanageeraamista vihaan yli kaiken. Kun ihmisellä on tietty vakanssi, hänen pitää antaa tehdä työtä ja luottaa siihen, että hän tekee sen oikein. Kaiken päällä on turha olla, koska se ei opeta ketään eikä ihmisistä saada silloin parasta irti.

Vaikka Mollberg on ollut aina kova tekemään töitä, hän on myös pitänyt kiinni lomistaan. Hän on huomannut, että lepäämisestä tinkiminen kostautuu. Jalkoja on pitänyt maassa muun muassa perhe, johon kuuluu neljä lasta.

– Elämä, ihmiset ja terveys ovat tärkeämpiä asioita kuin työnteko. Millään ei ole merkitystä, jos ne asiat eivät toimi, Mollberg sanoo.