Johtaminen

Tomi Lantto

Pidätkö huolta porukastasi? Sillä on valtava merkitys

Työhyvinvointi syntyy kolmella tasolla. Jos ensimmäisen laiminlyö, muilla ei ole väliä, kirjoittaa Antellin Tomi Lantto.

|

Puhun mielelläni työhyvinvoinnista. Se on minusta tärkeä aihe kahdesta näkökulmasta. Toinen on varmasti kaikille yrittäjille selvä: työhyvinvointi tuottaa rahaa. Hyvinvoiva ihminen on tuottavampi.
Työhyvinvointi on myös vastuullisuutta. Ihminen viettää erittäin suuren osan valveillaoloajastaan töissä. Minusta meidän yrittäjien velvollisuus on pitää huolta siitä, että ihmisillä on hyvä elämä. Voimme vastata siitä omalta osaltamme. Se vaikuttaa koko suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointiin.

Työhyvinvointi koostuu mielestäni kolmentasoisista asioista:

  1. Perusjutut, jotka pitää olla aina kunnossa.
  2. Asiat, jotka tuovat työhyvinvointia.
  3. Asiat, jotka saavat ihmisen innostumaan.

Esimiehen tehtävänä on luoda näitä kaikkia kolmea.

Kolmannen tason rakentaminen on hitainta. Sanotaan, että työtehtävää pitäisi vaihtaa 3–5 vuoden välein, mutta se ei mielestäni ole ihan oikein. Silloin ei ehdi nähdä, mitä kaikkea olisi voinut saada aikaan. Yrityskulttuuri ja luottamus rakentuvat hitaasti. Tämä on ehkä yksi syy sille, miksi perheyritykset menestyvät: niissä johto on usein aika pitkään paikallaan.

Paneudun kolmeen tasoon vielä tarkemmin.

1. Perusjutut tarkoittavat, ettei esimerkiksi ole kiusaamista eikä seksuaalista häirintää, palkat maksetaan ajallaan ja turvallisuudesta huolehditaan. Nämä ovat joko tai -juttuja. Jos nämä menevät, millään muulla ei ole merkitystä. Poikkeamiin näissä asioissa on syytä puuttua voimalla.

2. Mielestäni työhyvinvointia tuovat esimerkiksi seuraavanlaiset asiat: johto on rehellistä ja selkärankaista, avoimuus on kunnossa, työt pyritään tekemään hyvin ja työkalut toimivat. Työsuhde-edut ovat hyvä lisä.

Esimiehen pitää pystyä toimimaan oikein silloinkin, kun se on vaikeaa. Yksilöiden epäreiluun toimintaan pitää aina puuttua, sääntöjen pitää koskea kaikkia ja valtapelien pelaaminen ja toisten kampittaminen täytyy pysäyttää.

Yritämme Antellilla kannustaa ja opettaa ihmisiä toimimaan aina oikein. Kun esimiehet toimivat niin, työntekijöilläkin on yleensä aika hyvä olla. Toimiva keskusteluyhteys säilytetään avoimuudella ja rehellisyydellä.

3. Työhyvinvoinnin kolmas taso on asioita, joista ihmisten silmiin syttyy valo – vau, kun oli taas mahtava työpäivä. Innostusta voivat synnyttää esimerkiksi upeat työkaverit, kannustava esimies, mahtavat asiakkaat, onnistumiset, itsensä ylittäminen, merkityksellisyys ja yrityksen arvojen puhuttelevuus.

Ihmiset hakevat ja tarvitsevat merkityksellisyyttä. Aika moni löytää sitä työstä. Uskon, että lähtökohtaisesti jokainen ihminen tekee mieluummin hyvää kuin pahaa. Jos voi tehdä työaikana hyvää ja siitä vielä maksetaan, ihmisellä on aika hyvä olo.

Missiomme on, että Antell tekee sinulle aidosti hyvää joka päivä. Se on samalla meidän asiakas- ja henkilöstölupaus. Tämä on käsittääkseni poikkeuksellista, että se on näitä kaikkia yhtä aikaa.

Jokaisen pitäisi myös kyetä samastumaan yrityksen arvoihin. Antellin arvot ovat välittäminen, maku, ratkaisukeskeisyys ja innostuneisuus. Ruuan pitää totta kai maistua hyvältä mutta niin myös työn. Ratkaisukeskeisyys taas tarkoittaa, että etsimme ratkaisuja, emme syyllisiä.

Kirjoittaja Tomi Lantto on perheyrittäjä ja Antell-konsernin toimitusjohtaja.