Johtaminen

Susanna Antikainen

Palveluyritys kasvaa vain jos rekrytointi onnistuu

Kasvun tavoittelu on palveluyrityksen tulevaisuuden elinehto, kirjoittaa Fysio Centerin Susanna Antikainen.

|

Palvelualalla on erittäin vaikea tehdä salamanousua. Tehtävänämme on myydä aikaa, ja hyviä osaajia on olemassa rajallinen määrä. Kasvu vaatii pitkäjänteistä työtä, eikä tätä työtä voi tehdä liukuhihnalla. Ennen kuin kasvusta voi edes haaveilla, yrityksen perustoiminnan täytyy olla hyvässä kunnossa.

Oma yritykseni Fysio Center on kasvanut hallitusti, ja kasvaa edelleen. Osaava henkilöstö on ollut kasvun kannalta avainasemassa, sillä palvelualalla liiketoimintaa ei yksinkertaisesti voi skaalata isommaksi ilman osaavaa henkilöstöä. Rekrytoinneissa täytyy onnistua hyvin. Lisäksi tarvitaan järjestelmä, jonka avulla työntekijöistä kasvatetaan mahdollisimman osaavia toimijoita.

Olen yrittänyt kasata ympärilleni vahvan tiimin. Avainhenkilöiden täytyy saada nauttia arvostusta, eikä arvostus tarkoita pelkkää parempaa palkkaa. Arvostan työntekijöitäni ihmisinä. Uskon, että tyytyväiset työntekijät luovat myös hyviä asiakassuhteita.

Osaavan tiimin lisäksi olemme pyrkineet pysymään myös kehityksen mukana. Digitalisaatiosta on ollut iso apu, sillä olemme päässeet kehittämään muun muassa etäpalveluita. Etäpalvelut tekevät meistä pienehkön paikallisyrityksen sijaan valtakunnallisen toimijan. Lisäksi digitalisaatio on mahdollistanut yrityksen mukana olon Virossa parissa projektissa.

Tällaista kasvua ei synny ilman uskallusta, ja sitä vaaditaan varsinkin johdolta. Yrittäjän pitää uskaltaa ottaa kädet pois savesta, sillä kehitystä ei voi tapahtua, jos tekee päivästä toiseen vain asiakastyötä ja käyttää illat paperitöihin. Uskallus tarkoittaa usein myös investointeja. Ne maksavat toivottavasti itse itsensä takaisin.

Meidän alalla kannattaa olla tietoinen poliittisesta tilanteesta ja yhteiskunnan tilasta ainakin kotimaassa, miksei muuallakin. Poliittisia päätöksentekoa on hyvä seurata.

Uskon, että tietynlainen kasvun tavoittelu ja vahvan aseman edistäminen on palveluyritysten tulevaisuuden elinehto. Esimerkiksi tuleva soteratkaisu on niin suuri muutos tällä toimikentällä, että kasvua on pakko hakea.

Kirjoittaja Susanna Antikainen on Fysio Centerin toimitusjohtaja.