Johtaminen

Kokemus vai nuoruuden into? Oululainen startup ei olisi syntynyt ilman pitkää työuraa

Kokemus vai nuoruuden into? Oululainen startup ei olisi syntynyt ilman pitkää työuraa

Kaltio Technologies sai alkunsa Microsoftin jäljiltä. Palkkatöissä hankittu osaaminen on ollut yritykselle vahvuus.

|

Monen mielikuvissa nuoruus ja startup-yrittäjyys kulkevat käsikädessä. Yhdysvalloissa tehty tutkimus tarjoaa kuitenkin mielenkiintoisia tuloksia menestyvien startup-yrittäjien iästä.
Yhdysvaltojen kansallisen taloustutkimuslaitoksen tekemän tutkimuksen mukaan maan nopeimmin kasvavien startup-yritysten perustajat ovat keskimäärin 45-vuotiaita. Asiasta uutisoi teknologiamedia Techcrunch.

Oululaisen IoT-palveluja kehittävän Kaltio Technologiesin toimitusjohtaja Timo Konu on varma siitä, että ikä ja kokemus auttoivat yrittäjäksi ryhtymisessä. Kaikki yrityksen perustajat ovat nelikymppisiä, ja tiimillä on keskimäärin 15 vuoden työkokemus.

– Minulle ei olisi tullut nuorempana mieleen perustaa yritystä. Ehkä rohkeus on kasvanut ajan myötä, että tätäkin voi kokeilla. Tiimillä on vankka ammattitaito. Ei ole minkäänlaista epäilystä, ettemme osaisi sitä, mitä myymme, Konu sanoo.

Kaltio Technologies syntyi sen jälkeen, kun Microsoft ilmoitti kesällä 2014 lopettavansa matkapuhelinten valmistamisen Oulussa. Nokialla jo vuonna 2008 muodostuneen ohjelmistotiimin jäsenillä oli selvä ajatus tulevasta.

– Totesimme, että olemme tiiminä arvokkaampia kuin jokainen yksin.

Perustajia oli lopulta kahdeksan. Myyntiosaaja tiimiin saatiin mukaan muualta.

Microsoft asiakkaaksi

Kaltio Technologies oli sikäli onnellisessa asemassa, että sillä oli tuloja alusta asti. Marraskuussa 2014 perustettu yritys sai ensimmäiseksi asiakkaakseen Microsoftin, ja tiimi ryhtyi tekemään samaa kehitystyötä kuin aiemmin palkkatöissä.

– Olimme asennoituneet siihen, että alamme tehdä jotain aivan muuta. Jossain vaiheessa tuli mieleen, että Microsoftin saaminen asiakkaaksi voisi kuitenkin tuoda tulovirtaa, jolla pääsemme alkuun, Konu kertoo.

Entisen työnantajan rinnalle löytyi alkuvaiheessa muutama pieni pilottihanke.

Nyt Kaltio Technologiesin ykköstuote on sen pari vuotta sitten kehittämä Smart Tracker -palvelu. Sen avulla voi mitata sijainnin, lämpötilan, kosteuden, kiihtyvyyden ja ilmanpaineen, ja tiedot kirjautuvat puhelimen kautta pilveen. Viime syksynä palvelusta lanseerattiin toinen versio uusilla ominaisuuksilla.

Palvelu sopii Konun mukaan etenkin rakentamisen aikaiseen seurantaan ja logistiikkaan. Esimerkiksi SRV ja Ramirent seuraavat sillä saksinostureita kauppakeskus Redin työmaalla Helsingin Kalasatamassa. Logistiikan puolella Smart Trackeria käyttää Finnair.

– Palvelulla voi seurata logistiikkaketjussa meneviä tavaroita ja niiden kuljetusolosuhteita alusta asti. Esimerkiksi raakojen elintarvikkeiden tai lääkkeiden kylmäketju ei saa katketa, Konu kertoo.

Häslinki minimiin

Työ Microsoftilla ei tuonut Konun mukaan valmiuksia yrittäjyyteen, mutta se antoi tarvittavan osaamisen käytännön työhön. Yrityksen perustamiseen tiimi sai apua BusinessOululta.

Konu arvioi tiimin kehittyneen 3,5 vuodessa paljon esimerkiksi tuotteiden kehittämisessä. On pitänyt miettiä, miten asioita toteutetaan ja hallitaan, kun asiakas pyytää tuotteeseen jotakin ominaisuutta.

– Häslinki on saatava minimiin, kun tehdään vähillä resursseilla paljon. Varmoja liikkeitä on saatava riittävän nopeasti. Kaikille voisi tehdä jotain nopeasti koko ajan, mutta se on resurssien hukkaamista. Siitä olemme ottaneet opiksi.

Myös se on tullut selväksi, että uusia ominaisuuksia kannattaa tarjota asiakkaille mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

– Ei kannata hieroa tuotetta omassa nurkassa valmiiksi ja mennä ulos vasta sitten. Asiakas haluaa kuitenkin aina jonkinlaisia muutoksia, Konu sanoo.

Tiimi tukena

Kaltio Technologiesin liikevaihto oli 1,6 miljoonaa euroa toisella tilikaudella. Äskettäin päättyi kolmas tilikausi.

Yritys työllistää jo 17 ihmistä, ja valtaosa heistä myös omistaa osuuden yhtiöstä. Lisää osaamista on hankittu sekä myyntiin että koodaukseen. Konu kiittelee hyvää tiimiä.

– Vuoron perään tulee välillä fiiliksiä, miten tästä selvitään. Olemme sopineet, että heti kun tuntuu siltä, katsotaan tilanne yhdessä porukassa ja tsempataan toinen toisiamme.

Kaltio Technologiesissa uskotaan tuotteen kansainväliseen potentiaaliin. Maailmanvalloitus saa kuitenkin vielä toistaiseksi odottaa.

– Pari pilottihanketta on mennyt Suomen rajojen ulkopuolelle, mutta olemme ottaneet vähän varovaisuutta kehiin. Nyt ajatuksena on hankkia ensin tyydyttävä määrä asiakkaita Suomessa ja hioa ominaisuudet valmiiksi heidän kanssaan, Konu kertoo.