Johtaminen

Kuin yrittäjä muttei kuitenkaan – luottamus kestänyt 42 vuotta
Pentti Rantanen kertoo olevansa edelleen otettu siitä, että tuli 20 vuotta sitten valituksi Riihimäen vuoden yrittäjäksi, vaikkei edes ole yrittäjä sanan varsinaisessa merkityksessä.

Kuin yrittäjä muttei kuitenkaan – luottamus kestänyt 42 vuotta

Saksalaisomistaja on luottanut Pentti Rantaseen yli 40 vuotta. Nyt hänen poikansa on vetovastuussa Suomen Würthistä.

|

Pentti Rantanen tietää, millaista on toimia kuin yrittäjä olematta kuitenkaan sellainen. Hän on rakentanut saksalaislähtöisen teknisen alan työkalu- ja tarviketoimittajan Würthin toimintaa Suomessa alusta asti, jo yli 40 vuoden ajan. Yrityksen liikevaihto oli 280 miljoonaa euroa vuonna 2016.
– Koskaan en ole omistanut yhtään yhtiön osaketta, mutta olen pyrkinyt aina toimimaan yrittäjämäisesti. Minusta siinä ei ole mitään erityistä. Näin jokaisen johtajan pitäisi mielestäni toimia, Rantanen sanoo.

Hän on toiminut Würth Oy:n hallituksen puheenjohtajana toistakymmentä vuotta, ja sitä ennen toimitusjohtajana lähes 30 vuotta. Myös vaimo Mirja Rantanen on ollut mukana melkein yrityksen ensiaskelista lähtien. Hän on henkilöstöjohtaja ja hallituksen jäsen. Viime vuonna yrityksen toimitusjohtajaksi nousi pariskunnan poika Mika Rantanen.

Rantasen mukaan avainsanana on luottamus. Se on mahdollistanut yrittäjämäisen toiminnan palkkajohtajana.

– Saksalaisessa perheyhtiöissä koko toimintaa leimaa vahva luottamuksen side. Se leviää koko yritykseen ja tuo tekemisen meininkiä. Toiminnan vapaus on yhteydessä tulokseen. Olemme saaneet tehdä aivan vapaasti, kunhan käytämme tervettä järkeä.

Luottamus Rantasten ja omistajakonsernin välillä on syntynyt vuosien aikana. Sitä on edesauttanut hyvät tulokset ja kasvu. Omistajan vahvasta luottamuksesta kertoo sekin, että Pentti Rantanen on yksi 84 maassa toimivan Würth Groupin varatoimitusjohtajista.

Suhde on henkilökohtaisempi kuin pelkkä omistaja-työntekijä-suhde.

– En ajattele, että olisin täällä töissä. En ole koskaan ollutkaan, Rantanen sanoo.

Oikea asenne

Rantasen mukaan saksalaiset arvostavat suomalaisten ”kääritään hihat ja ryhdytään heti toimiin” -asennetta.

– Luottamus antaa pelivaraa ja mahdollistaa monenlaisia asioita. Jos sen kerran menettää, ei sitä saa ikinä takaisin. Katkennut pultti ei tule koskaan enää entiselleen.

Rantanen myöntää koetelleensa joskus rajoja. Würth Groupilla on hänen mukaansa hyvin selvät säännöt. Ne koskevat esimerkiksi sitä, millaisia summia toimitusjohtaja saa käyttää harkintansa mukaan.

– Jos on hankkinut luottamuksen, ei tarvitse lukea sääntökirjaa. Silloin sen on tultava otsaluusta, mihin saakka voi mennä.

Kasvu kertoo elinvoimaisuudesta

Kasvu on ollut kaiken aikaa tärkeää Rantaselle. Yhden miehen työpanoksella aloittaneella yrityksellä on tänä päivänä runsaat tuhat työntekijää. Yritys palkkasi satakunta uutta henkilöä viime vuonna.

– 42 vuotta olemme pitäneet huolta siitä, että olkoon lama tai loma, kasvamme. Kasvu todistaa elinvoimaisuuden. Jos se pysähtyy, tahdonvoima on kadonnut yrityksestä, Rantanen sanoo.

Toimintaa ohjaa jatkuva kehittäminen. Se on Rantaselle luontaista. Hän on koulutukseltaan rationalisointiteknikko, ja on tottunut järkeistämään asioita. Sitä ajatustapaa hän on vaalinut myös Würthissä, jossa kaikki tähtää työskentelyn helpottamiseen. Suomessa kehitettyjä uusia toimintatapoja ja tuotteita on otettu käyttöön muuallakin maailmassa.

– Niin tuotteet kuin asiakaskunta elävät. Jos oma toiminta ei koko ajan muutu, juna jättää. On parempi olla muutoksen veturi kuin viimeisessä vaunussa.

– Pitää olla niin paljon edellä muita, että on varaa kaatua. Mekin epäonnistumme välillä, Rantanen jatkaa.

Hän uskoo luotettavuuden ja innovatiivisuuden lisäksi hyvään asiakaspalveluun. Se tarkoittaa Rantasen mielestä vahvaa tuotetuntemusta, henkilökohtaista palvelua, nopeutta ja helppoutta. Niillä hän pyrki erottumaan muista jo silloin, kun aloitti Würthin myyntiedustajana.

– Ryhdyin myymään vain tuotteita, jotka tunsin ja joita tiesin olevan varastossa. Toimitin mitä asiakas tarvitsi, en edes välttämättä mitä tämä pyysi. Aloitin Etelä-Suomessa. Kun myin tänään, toimitin sen huomenna, Rantanen kertoo.

Würthin rooli on muuttunut vuosien saatossa yksittäisten tuotteiden toimittamisesta sopimustoimittajaksi. Yrityksellä on Suomessa 200 myymälää, ja niiden henkilökunnan lisäksi 300 myyntiedustajaa. Eri tuotenimikkeitä on 60 000.

Johtajana arjessa kiinni

Rantasen mielestä johtajan ja esimiehen todennäköisesti tärkein tehtävä on osoittaa ja rakentaa luottamuksen kulttuuria. Würthillä tätä pyritään toteuttamaan esimerkiksi järjestämällä koulutusta sekä henkilökunnalle että asiakkaille.

Rantanen kertoo halunneensa olla aina arjessa kiinni oleva ja osallistuva esimies. Hän kiertää edelleen itsekin kouluttamassa Baltiassa ja Suomessa. Matkapäivien määrä on kuitenkin vähentynyt kiireisimmistä vuosista, jolloin hän vietti enemmän aikaa matkoilla kuin yrityksen pääkonttorilla Riihimäellä.

Johtajan rooli muuttuu, kun yritys kehittyy ja kasvaa. Sen on Rantanenkin huomannut. Hänen mielestään johtajalla on oltava halu, valmius ja kyky muuttua yrityksen mukana.

– Yksi johtamisen perusasioita on, että on pyrittävä näkemään asioita eri suunnista. Se on todella hyödyllistä. Koskaan ei voi tietää, mikä asioiden todellinen totuus on. Eri suunnilta tarkastelemalla saattaa päästä lähemmäs sitä. Pitäisi johtaa oikeita asioita ja oikeaan suuntaan.