Johtaminen

Annika Liikamaa

Johtajankin kannattaa hypätä epämukavuusalueelle

Jatkuva itsensä kehittäminen on tärkeää niin johtajalle kuin yrittäjälle, kirjoittaa Annika Liikamaa.

|

Vietin lokakuun lopussa NY Job Shadow -päivän Suomen Microsoftin markkinointijohtajan Malathy Eskolan seurassa. Päivä oli loistava mahdollisuus tutustua johtajan arkeen.
Päivämme Microsoftilla kului palavereissa, joissa pääsin seuraamaan aitiopaikalta eri tiimien työskentelyä.

Mielestäni johtajan on tärkeää ymmärtää isot kokonaisuudet, mutta samalla vaaditaan taitoa pureutua jopa pienempiin yksityiskohtiin. Kommunikaatiotaitojen tärkeyttä ei voi liikaa alleviivata. Päivän suurin oivallus oli Eskolan kommentti siitä, mitä yrityksellä on antaa työntekijälle. Oma työpanos paranee, kun kokee saavansa yritykseltä muutakin kuin vain taloudellista hyötyä. Tätä on työnantajankin hyvä miettiä.

Jatkuva itsensä kehittäminen on tärkeää johtajalle. On oltava ajan hermolla ja tunnettava vallitsevat trendit. Ovet kannattaa pitää avoinna ja hypätä rohkeasti myös omalle epämukavuusalueelleen, silloin voi löytää itsestään uusia puolia. Tämän voisi sanoa yhtä hyvin yrittäjille.

Mielestäni jokaisen työntekijän pitäisi viettää päivä johtajan seurassa. Se konkretisoisi johtajan työtä alaiselle ja auttaisi ymmärtämään esimerkiksi päätöksiä. Johtajakin hyötyy, kun alainen osaa asettua tämän rooliin.

En vielä tiedä, mikä tuleva urapolkuni on, mutta yrittäjyys ja johtajuus ovat sydäntäni lähellä. Siksi myös opiskelen näitä aineita yliopistossa. Teoria on varmasti hyödyksi, vaikkei sillä yksistään tule hyvää johtajaa.

Opin jo jokunen vuosi sitten Vuosi yrittäjänä -kurssilla uskomaan itseeni ja omaan tekemiseeni. Se tuli tarpeeseen, sillä olen ollut aiemmin tosi ujo. Perustin yrityksen, jonka tuotteet suunnittelin ja valmistutin. Kurssin tärkein oppi oli, että virheitä saa tehdä. Se pätee niin yrittäjyyteen kuin johtamiseen.

Kirjoittaja Annika Liikamaa opiskelee Turun kauppakorkeakoulussa. Hän osallistui Nuori Yrittäjyys ry:n Job Shadow -päivään ensimmäistä kertaa. Liikamaalla oli oma Vuosi yrittäjänä -kurssilla perustettu NY-yritys vuosina 2012-2014.