Johtaminen

Huutava pula työvoimasta

Huutava pula työvoimasta

Metallin alihankkija sai viime vuoden liikevaihdon kasaan jo huhtikuussa. Osaajia vaikea löytää töihin.

|

Pato murtuu nyt vauhdilla, sanoo metallialan alihankintayritys Ferroplanin toimitusjohtaja Minna Patosalmi.
Padolla hän tarkoittaa investointeja, jotka ovat nytkähtäneet liikkeelle ja tuovat töitä.

”Älkää katsoko uutisia, jossa kerrotaan synkistä talousluvuista. Meillä on 100-prosenttisesti kotimainen tilauskanta ja asiakkaat investoivat nyt Suomeen. Isoja tehdasinvestointeja on käynnissä. Modernisoidaan vanhaa ja rakennetaan uutta”, Patosalmi kertoo.

Hänen mukaansa Ferroplan sai huhtikuun puolivälissä kasaan viime vuoden liikevaihdon eli yli 6,5 miljoonaa euroa. Parhaimmillaan Orimattilassa Päijät-Hämeessä sijaitsevan yrityksen liikevaihto huiteli yli 10 miljoonassa.

Metalliala onkin hyvin syklinen ja osittain alihankkijoiden menestys kertoo siitä, että Suomen talous on menossa parempaan suuntaan. Finanssikriisiä seuranneena vuonna metallialan yritysten liikevaihto nimittäin romahti yli 50 prosenttia.

”Nousu on tapahtunut todella nopeasti”, Patosalmi vahvistaa.

Kova kasvu on tuonut myös omat ongelmansa.

Patosalmi sanoo, että Ferroplanilla on iso haaste löytää tekijöitä tuotannollisiin töihin: hitsareita, sorvareita, maalareita, automaatioasentajia ja koneistajia. Toimitusjohtajan mukaan ongelma koskee koko Etelä-Suomea sekä tytäryritystä Latviassa.

”En tiedä mihin kaikki tyypit ovat kadonneet. Olemme käyttäneet vuokratyövoimaa paikkaamaan vajetta.”

Vetäjä vaihtui

Minna Patosalmella on ollut muutenkin kiireinen alkuvuosi. Hän otti vetovastuun Ferroplanissa isältään Pentiltä vuodenvaihteessa.

Pentti Patosalmi on yhä hallituksen puheenjohtaja ja vastaa tuotekehityksestä.

Nuori, 35-vuotias, nainen johtamassa yli 40 työntekijää varsin miehisellä alalla on herättänyt positiivista mielenkiintoa joka puolella.

”Olen kuullut noin 300 kertaa kysymyksen, että miten kaikki on lähtenyt käyntiin. Kaikki ovat kiinnostuneita”, Patosalmi sanoo.

”Neuvottelupöydässä asiakkaiden kanssa on mukava katsoa ihmisten reaktioita, kun olemme vaihtaneet käyntikortteja ja he näkevät, että minä olenkin se toimitusjohtaja”, hän jatkaa.

Patosalmi on kuitenkin kaikille tuttu Ferroplanissa. Hänelle on kertynyt työvuosia yrityksessä jo 12 vuotta.

Muutos ei myöskään ollut isälle eikä tyttärelle iso asia. Työntekijätkin suhtautuvat tilanteeseen jo rutiinilla.

”He ovat huomanneet, ettei Maapallo räjähtänytkään. Ensimmäinen työni on ollut käydä palautekeskusteluja kaikkien kanssa. Se on ollut parasta antia. Olen kuullut työntekijöiden ajatuksia ja pyrimme nostamaan heidän vahvuuksiaan esiin. Jos saan suomalaisen metallimiehen puhumaan, niin saan kenet vain puhumaan”, Patosalmi kertoo.